Antrenori de legendă: Ted Dumitru

0
561

Ted Dumitru este unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria fotbalului sud-african!

Dumitru Teodorescu, mult mai cunoscut sub numele de Ted Dumitru, s-a născut pe 2 septembrie 1939 la București, dar și-a câștigat notorietatea în lumea fotbalului pentru contribuțiile remarcabile în Africa de Sud. Antrenorul român a fost unul dintre puținii care au condus cele mai importante trei cluburi din țară: Kaizer Chiefs, Mamelodi Sundowns și Orlando Pirates.

Ted Dumitru
Ted Dumitru / Foto: snl24.com

Sosind în Africa de Sud în 1985 la chemarea lui Kaizer Motaung, fondatorul lui Kaizer Chiefs, Dumitru a devenit rapid un nume de referință în fotbalul sud-african. Cunoscut pentru cariera sa strălucită, a adunat 18 trofee cu Chiefs și Sundowns, incluzând două campionate consecutive cu fiecare dintre aceste echipe.

Ted Dumitru a început fotbalul la Sportul Studențesc în anii 1950, dar o accidentare gravă l-a împins să-și orienteze cariera spre antrenorat. Obținând licența de antrenor la doar 25 de ani, a devenit cel mai tânăr manager din istoria Diviziei A, fiind instalat pe bancă echipei Universitatea Craiova în mijlocul sezonului 1965/66.

Aventura sa internațională a început în 1969, când a antrenat în Turcia la echipe precum Altay Izmir și Beșiktaș. În 1971, Dumitru și-a îndreptat pașii spre Statele Unite, unde a devenit antrenorul principal al echipei de fotbal masculin Texas Longhorns aparținând Universității din Texas.

În 1980, a ajuns Africa, preluând conducerea echipei naționale a Zambiei, națională pe care o califică la Cupa Africii pe Națiuni din 1982. Din cauza restricțiilor impuse de pașaportul său american, Dumitru nu a fost eligibil pentru a-i conduce pe zambieni la acest turneu final.  A avut însă o relație specială cu președintele Zambiei, Kenneth Kaunda, care l-a numit “mai mult decât un antrenor; un fiu al Africii“.

După o scurtă perioadă ca selecționer al reprezentativelor Swaziland și Namibia, Dumitru a ajuns în Africa de Sud în 1985, unde a început o colaborare cu Kaizer Chiefs. În cei trei ani la echipă, a câștigat 14 trofee (dintre care două titluri de campion), marcând începutul unei perioade de contribuții semnificative la dezvoltarea fotbalului sud-african.

După plecarea de la Kaizer Chiefs, Ted Dumitru a continuat să influențeze viitorul fotbalului sud-african. A fondat Chibuku Youth Centre în 1992, primul program de dezvoltare din țară, și a fost responsabil pentru Esselen Park School of Excellence, unde au fost formați jucători precum Steven Pienaar (Ajax, Borussia Dortmund, Everton, Tottenham, Sunderland) și Daine Klate.

Cariera sa a continuat trendul ascendent și în perioada în care a fost la Mamelodi Sundowns, echipă cu care a obținut două titluri consecutive de campion în 1998 și 1999, alături de trofee precum Nedbank Cup și Rothmans Cup. A condus echipa până în finala Ligii Campionilor CAF în 2001, pierzând în fața egiptenilor de la Al Ahly după 1-1 și 3-0.

Revenind la Kaizer Chiefs în 2003, Dumitru a adus încă două titluri consecutive în 2004 și 2005, după care și-a încheiat cariera la nivel de club. În Africa de Sud, era cunoscut sub porecle precum “Maestrul Ted”, “Domnul Magic” sau “Profesorul”, datorită abordării sale meticuloase a jocului.

În ciuda unei perioade scurte și mai puțin reușite ca selecționer al Africii de Sud în 2005, Ted Dumitru și-a continuat angajamentul față de dezvoltarea fotbalului. A fost implicat în diverse proiecte, inclusiv la Academia de Tineret Mamelodi Sundowns, unde a produs o serie de talente de top.

Ted Dumitru s-a stins din viață pe 26 mai 2016, la vârsta de 76 de ani, după ce a suferit un atac de cord într-un centru comercial din Johannesburg. Serviciul său memorial, ținut la Ellis Park Arena din Johannesburg pe 2 iunie, a adus omagii și recunoaștere pentru o carieră impresionantă și contribuții semnificative la fotbalul african.

Articolul precedent#PronoLiga1. Doi jucători pe locul 1 după etapa a 17-a. Urmează runda a 18-a
Articolul următorFlorea Dumitrache – “Mopsul”, un amplu interviu înainte de Mexic ’70

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here