România, campioană mondială mondială universitară în 1954

1
563
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale Universitare de Vară de la Budapesta, 1954 / Foto: wikipedia.com
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale Universitare de Vară de la Budapesta, 1954 / Foto: wikipedia.com
Între 1 și 8 august 1954, Budapesta găzduia cea de-a XII-a ediție a Jocurilor Mondiale Universitare de Vară. La această ediție au participat 34 de țări printre care și România. Tinerii sportivi români au luat parte la acest eveniment participând la mai multe discipline printre care fotbal, atletism, box, volei, tenis de masă, polo, scrimă și ciclism. 
România, campioană mondială universitară în 1954
România, campioană mondială universitară în 1954
Naționala de tineret a României pregătită de fostul mare atacant, Ștefan Dobay avea să devină campioană mondială universitară după ce învingea în finala competiției, reprezentativa similară a Ungariei cu scorul de 1-0. Golul victoriei a fost marcat de Ene în minutul 7. Meciul s-a disputat pe Népstadion cu peste 80.000 de spectatori în tribune. Finala de la fotbal a fost evenimentul care a încheiat ediția jocurilor mondiale universitare.
La această competiție au participat 8 echipe care au fost împărțite în două grupe a câte 4 fiecare. Astfel, în Grupa A au fost repartizate următoarele echipe: Scoția, Egipt, Ungaria și Uruguay. Grupa B a fost alcătuită din Cehoslovacia, Belgia, Coreea de Nord și România.

Tricolorii au debutat împotriva Coreei de Nord pe stadionul Kiniszi în fața a peste 25.000 de spectatori. Echipa lui Dobay învingea Coreea de Nord cu 8-0. Golurile formației noastre au fost marcate de Gârleanu, Borș, Nicușor, Botescu (penalty), Peretz și Ene. Formația noastră din acest meci: Toma (GK) – Ivănescu, Brânzei, V. Dumitrescu (Macri) – Neagu, Peretz – Gârleanu, Nicușor, One, Botescu, Boroș.

În al doilea meci al grupei, tricolorii învingeau Belgia cu 13:0! În ultimul meci din grupă, România a întâlnea Cehoslovacia, echipă care, la fel ca noi, venea după două victorii identice cu ale noastre: 13-0 cu nord-coreeni și 8-0 cu belgienii. România avea să câștige grupa și să se califice în marea finală învingând cu 2-0 prin golurile marcate de Dragoman (min. 8) și Nicușor din penalty în minutul 74. La scorul de 1-0, cehoslovacii au ratat un 11 metri prin Krlik.

În finală, România întâlnea țara gazdă, Ungaria. Maghiarii veneau după 3 victorii în grupă: 3-0 cu Scoția, 12-0 cu Uruguay și 5-0 cu Egipt. Echipa României din finală: Toma (GK) – Ivănescu, Androvici, V. Dumitrescu – Hidișan, Peretz – Gârleanu (Suciu), Nicușor, Ene, Neagu, Dragoman.
GRUPA A
Meciuri
Ungaria 3-0 Scoția
Egipt 10-1 Uruguay
Ungaria 5-0 Egipt
Uruguay 1-5 Scoția
Ungaria 12-0 Uruguay
Scoția 3-3 Egipt
Clasament
loc Echipa M V E Î GM GP DG Pct.
1 Ungaria 3 3 0 0 20 0 +20 6
2 Egipt 3 2 1 1 13 4 +9 3
3 Scoția 3 2 1 1 8 11 -3 3
4 Uruguay 3 0 0 3 1 27 -26 0
Se acordau 2 puncte pentru victorie și un punct pentru egal.

 

GRUPA B
Meciuri
România 8-0 Coreea de Nord
Cehoslovacia 13-0 Belgia
România 13-0 Belgia
Cehoslovacia 8-0 Coreea de Nord
România 2-0 Cehoslovacia
Belgia 1-10 Coreea de Nord
Clasament
loc Echipa M V E Î GM GP DG Pct.
1 România 3 3 0 0 23 0 +23 6
2 Cehoslovacia 3 2 0 1 21 2 +19 4
3 Coreea de Nord 3 1 0 2 10 17 -7 2
4 Belgia 3 0 0 3 1 36 -35 0
Se acordau 2 puncte pentru victorie și un punct pentru egal.

 

Meciurile pentru stabilirea locurilor finale
Locurile 5-6
Coreea de Nord 4-0 Scoția
Finala mică (locurile 3-4)
Cehoslovacia 5-0 Egipt
Finala
UNGARIA 1-0 ROMÂNIA
FINALA JOCURILOR MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ DE LA BUDAPESTA, 1954
8 August 1954 – Budapesta
Stadion: Népstadion / Spectatori: 80.000
Arbitru de centru: Reinhardt (Germania)
Asistenți: Schulder (România), Fehérvári (Ungaria)
UNGARIA 0 1 ROMÂNIA
7′ Ene
PRIMUL XI
Gulyás (GK)
Rajna
Kárpáti
Várhidi
Szojka
Kotász
Samus (Machus)
Csordás
Mátrai
Kovács
Fenyvesi
Toma (GK)
Ivănescu
Androvici
V. Dumitrescu
Hidișan
Peretz
Gârleanu (Suciu)
Nicușor
Ene
Neagu
Dragoman
SELECȚIONERI
Géza Kalocsai Ștefan Dobay
✽✽✽
Cronica finalei din ziarul Sportul popular
(luni, 9 august, prima pagina (Anul X, Nr. 2472):
Lovitura de începere o are echipa noastră, care pornește din primele minute foarte decisă în atac. Neagu și Nicușor se “găsesc” foarte bine și-l pun cu regularitate în poziție de șut pe Ene. După ce Gârleanu ratează, în minutul 6, o ocazie bună de marcare, selecționata noastră deschide scorul în minutul 7, astfel: Toma degajează de la poartă, Androvici prelungește barometrul la Nicușor, care îl deschide precis pe Ene. Centrul nostru atacant trage plasat, înscriind, cu toată intervenția lui Gulyás, 1-0 pentru selecționata tineretului din R.P.R.
După gol, jucătorii maghiari trec la ofensivă și fac eforturi vizibile pentru a egala. Acum însă își spune cuvântul puterea de luptă, energia și buna pregătire fizică a apărătorilor noștri, care nu se lasă deloc surprinși. Atacurile fulgerătoare ale extremului Fennyvesi sunt destrămate cu precizie de Ivănescu. Iar acțiunile foarte periculoase ale lui Csordás, acest admirabil tehnician, sunt zadarnicite de Androvici sau Toma, care intervin cu precizie și calm la momentul potrivit. Astfel se face că atacurile echipei maghiare din minutele 11, 17 și 19 sunt oprite cu succes de apărătorii noștri. Internii vin mult înapoi și declanșează contraatacuri.
După ce gazdele inițiază două acțiuni (minutele 30 și 33), noi avem un atac reușit, terminat cu o puternică lovitură pe lângă bară, trasă de Gârleanu (minutul 35). Acum echipa maghiară îl joacă mult pe Machos, care i-a luat locul în minutul 28 lui Szamos pe extrema dreaptă. Excelent intervin și mijlocașii noștri Peretz și Hidișan, care nu se lasă derutați de schimburile de locuri ale fotbaliștilor maghiari și reușesc să câștige multe mingi. După ce V. Dumitrescu lămurește o situație dificilă (min. 40) și Toma îl plonjează în picioare lui Mátray (min. 41), Nicușor trage pe lângă poartă o lovitură liberă, de la 20 m. (min. 43). După pauză, fotbaliștii echipei maghiare sunt cei care atacă insistent. Toma plonjează cu siguranță (min. 46) în picioarele lui Mátray; imediat după aceea, Gârleanu pătrunde pe extremă, centrează, dar Ene, aflat singur în fața porții, nu poate ajunge mingea.
Selecționata Tineretului din R.P.U. are din nou inițiativa. Reprezentanții noștri luptă însă cu un puternic elan, nu consideră nicio minge pierdută și reiau totdeauna lupta. Apărarea, în special, face o partidă excepțională și nu lasă înaintașii maghiari să-și aleagă poziții de șut. și în această repriză, spectatorii aplaudă cu admirație salturile îndrăznețe ale portarului nostru, Toma. Fotbaliștii noștri știu să joace această partidă. Ei acționează simplu, dar eficace, în atac. Ca urmare a unui asemenea contraatac, Ene înscrie un gol (min. 56) pe care arbitrul nu-l acordă, motivând că atacantul nostru centru ar fi comis fault. Punctul a fost însă valabil. În minutul 75, Hidișan, care a tras puțin pe lângă bara, ratează o mare ocazie. Patru minute după aceea, Toma scoate mingea din picioarele lui Csordás. În ultimele zece minute sunt de semnalat: cursa lui Suciu (care l-a înlocuit pe Gârleanu din min. 75 pe extrema dreaptă) oprită cu greu de Kárpáthy (min. 86), precum și admirabila intervenție a lui Toma (min. 87), care a sărit peste întreg buchetul de jucători din fața porții și a respins bastonul trimis de Machos dintr-o lovitură de colț.
Toți jucătorii echipei noastre au luptat din toate puterile pentru un rezultat bun și o comportare valoroasă. În mod special au ieșit în evidență: Toma, Hidișan, Androvici, Peretz, Nicușor și Ene. Din Selecționata Tineretului din R.P. Ungară, cei mai buni au fost Szolka, Kotacz, Csordás, Fennyvesi. Câștigând cu 1-0 întâlnirea finală, echipa noastră a cucerit titlul de campioană mondială universitară din cadrul celei de-a XII-a ediții a J.M.U.V.

Tudor VORNICU
✽✽✽
Cronica meciului din ziarul Ziarul Szolnok Megyei Néplap
(10 august 1954, pagina 4): 

Echipa maghiară conduce primul atac, dar românii răspund rapid cu trei contraatacuri. Se desfășoară un joc de tatonare, dar atacurile studenților români sunt mai sistematice. Nervozitatea jucătorilor maghiari este evidențiată de multe pase proaste. În minutul 5, Samus se accidentează, dar continuă să joace. În minutul 8, din cauza unei tactici greșite de ofsaid a apărării maghiare, echipa română marchează un gol. Androvici trimite o minge înainte pentru Éne, undeva puțin peste linia de mijloc din terenul maghiar. Atacantul central primește mingea liber, Rajna și Kárpáti se deplasează înainte, dar Várhidi rămâne blocat și nu reușește să anuleze ofsaidul. Éne preia rapid mingea, face câțiva pași cu ea și, în interiorul careului de 16 metri, o plasează subtil în colțul stânga jos, trecând pe lângă Gulyás. 1-0 în favoarea României. După gol, echipa română continuă să atace, iar apoi, în urma unui contraatacur maghiar în minutul 12, Fenyvesi trimite mingea mult prea sus de la aproximativ 10 metri.

Ritmul nu este intens, iar nivelul este mediu. Românii resping constant cu capul mingile înalte ale maghiarilor. În minutul 21, după o frumoasă combinație Fenyvesi – Szojka – Csordás – Samus, extremele ratează de puțin ținta. Atacanții români își schimbă constant pozițiile. Ene, compact și dur, uneori pe o parte, alteori pe cealaltă, fuge și adesea preia mingea complet liber și în mijloc. Pentru o perioadă, echipa maghiară avansează, conducând și câteva atacuri promițătoare, dar apărarea română joacă apoi pe partea dreaptă cu Csordás și Machos. Sunt puține idei, puțină planificare în jocul atacanților maghiari. Este caracteristic faptul că până în minutul 30 nu a avut loc nicio tentativă serioasă către poarta lui Toma. În minutul 31, Fenyvesi trage puternic pe lângă poartă, iar un minut mai târziu, pasa lui Dumitru trece pe lângă poartă. În minutul 38, apare o poziție promițătoare pentru Machos, dar șutul său plasat este respins de apărători. În minutul 39, Szojka, care joacă excelent, șutează puternic către poarta română, dar mingea îndreptată spre colțul stânga jos este respinsă în corner de un salt al lui Toma. Nu mult timp după aceea, Toma respinge din nou mingea trimisă de Szojka.

La pauză, atmosfera în vestiarul echipei maghiare este destul de tensionată. Jucătorii se ceartă mult. Antrenorul Kalocsai Géza decide ca în repriza a doua Mátrai să joace pe partea dreaptă, iar Csordás să fie atacantul central. În vestiarul echipei române, jucătorii stau liniștiți. Antrenorul îi avertizează să acorde o atenție sporită apărării după pauză.

Echipa maghiară, care joacă cu o linie de atac modificată, preia imediat controlul jocului în debutul reprizei a doua, iar în minutul 46 apare o situație de gol. Cu toate acestea, Mátrai, aflându-se în zona de cinci metri, în loc să devieze mingea cu capul spre poartă, o trage alături și Ivanescu degajează. Gradual, echipa maghiară se întărește. Perechea de fundași centrali, în special Szojka, împinge efectiv linia atacului. Presiunea asupra porții române durează minute întregi (…).

✽✽✽
Exceptând aurul la fotbal, cele mai importante performanțe ale sportivilor români la celelalte discipline au fost următoarele:

Atletism:
– 10 km marș: locul 1 – Haralambie Răcescu
– 400 m garduri: locul 3 Ilie Savel
– 110 m garduri: locul 3: Ion Opriș
– cursa de 3.000m cu obstacole: locul 2 – Grigore Cojocaru
– decathlon: locul 2 – Gheorghe Zimbreșteanu
– săritură în lungime: locul 2 – Ion Wiessenmayer (7.33 m)
– săritura în înălțime (feminin): locul 1 – Iolanda Bălaș (1,61 m)

Iolanda Balaș
Iolanda Balaș

– triplu salt: locul 2 – V. Zăvădescu (15,08 m), locul 3 – Ion Sorin (15,07 m)
– aruncarea suliței: A. Demeter
– aruncarea greutății: locul 3 – Gabriel Georgescu (15,49)

Gabriel Georgescu
Gabriel Georgescu

– aruncarea discului (feminin): locul 3 – Lia Manoliu (42,46 m)

Tenis de masă (mixt): locul 2
– perechea Matei Gantner și Ella Zeller pierd în fața perechii maghiare Földi – Koczian în 5 seturi.

Pereche Gantner-Zeller
Pereche Gantner-Zeller

Polo: locul 3
– victorie a tinerilor poloiști români în finala mică cu 4-3 în fața egiptenilor. Finala a fost câștigată de Ungaria care a învins U.R.S.S.

Scrimă (masculin): Locul 3
– Zoltan Uray îl învinge în finala mică pe australianul O’Brien.

Box (masculin – diferite categorii):
– locul 1: Mircea Dobrescu îl învinge al puncte pe reprezentatul sovieticilor
– locul 2: Dănilă Done, șerban
– locul 3: Victor șchiopu, Esutațiu Mărgărit

Volei:

Reprezentativa de volei a României la Jocurile Mondiale Universitare de la Budapesta, 1954
Reprezentativa de volei a României la Jocurile Mondiale Universitare de la Budapesta, 1954

Ciclism feminin: reprezentantele noastre au fost mai rapide decât adversarele lor din Ungaria și au câștigat competiția. Au participat doar două echipe, România și Ungaria.
– locul 1 – urmărire individuală (2.000 m): Aurelia Drăghici
– locul 1 – viteză (500 m): Venera Marinescu

Articolul precedentFotbaliști de legendă: Stere Adamache
Articolul următorDinamo – Inter 0-1, Cupa Campionilor Europeni – 3 decembrie, 1964

1 COMENTARIU

  1. În anul 1954 nu exista ziarul „ SPORTUL”.
    Singurul ziar ( mai erau și două reviste „FOTBAL” și „STADION”) de sport, în România, era cel intitulat „ SPORTUL POPULAR”.
    Cît privește performanța studențească, era o făcătură a acelor ani, „Made in Romania” .
    NICIUNUL dintre componenții acelei echipe NU ERA STUDENT.
    Ceva asemănător, ulterior, cu echipa de juniori , cîștigătoarea titlului U.E.F.A. , în anul 1962, competiție disputată în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here