Octav Luchide, reformatorul fotbalului românesc

0
439

Octav Luchide s-a născut pe 10 februarie 1901, în inima Bucureștiului. Este considerat unul dintre cei mai importanți oameni din istoria fotbalului românesc! Viața sa a fost marcată de o pasiune neîntreruptă pentru sport, precum și de un angajament profund față de promovarea valorilor culturale.

Octav Luchide
Octav Luchide

Încă din adolescență, Octav Luchide a fost atras de lumea sportului, începând să practice fotbalul, rugby-ul și atletismul încă din 1915. Chiar de pe vremea când era elev de liceu, a fost unul dintre membrii fondatori ai clubului “Sportul Studențesc” din București, înființat în 1916, demonstrându-și astfel devotamentul față de sport încă de la o vârstă fragedă.

O echipă mai… veche a Sportului Studențesc având în stânga (al doilea) pe conducătorul ei de atunci, d. Octar Luchide

În anul 1919, Octav Luchide a participat la Olimpiada Sportivă Militară de la Paris, marcând încă de pe atunci drumul său către excelență în domeniul sportiv. O altă realizare notabilă a fost contribuția sa ca jucător de rezervă în echipa națională de rugby a României, care a obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de vară din 1924, marcând astfel prima medalie olimpică a României în această disciplină.

Contribuțiile lui Octav Luchide în lumea sportului au continuat. Începând cu anii 1920, el și-a dedicat viața și cariera în promovarea și organizarea evenimentelor sportive din România. A îndeplinit diverse funcții în cadrul mișcării sportive, printre care arbitru de box, președinte al districtului de fotbal București, președinte al Federației Române de Atletism și secretar al Comisiei Centrale de Fotbal. Unul dintre cele mai semnificative momente în cariera lui Luchide a fost crearea și organizarea sistemului divizionar de desfășurare a campionatului național de fotbal, care a culminat cu înființarea Diviziei A, B și C în anii 1930 dar și a Cupei României (Cupa Regelui Carol al II-lea la momentul respectiv). Acest lucru a contribuit la unificarea mișcării fotbalistice din România și la dezvoltarea sportului în țară.

Pe lângă implicarea sa în sport, Octav Luchide a avut și o activitate culturală impresionantă. A fost secretar al Operei Române în perioada 1926-1928 și a tradus libretele a numeroase opere celebre.

Cu toate aceste realizări remarcabile, viața lui Luchide nu a fost lipsită de provocări. În timpul regimului antonescian, el a fost suspendat din funcția de secretar general al FRF în 1942, fiind nevoit să lucreze o vreme ca avocat. Cu toate acestea, după încheierea războiului, a revenit în lumea sportului ca consilier al Organizației Sportului Popular și ulterior ca membru al Federației Române de Fotbal.

Octav Luchide s-a stins din viață pe 2 ianuarie 1979, la vârsta de 77 de ani și 11 luni.

Articolul precedent#PronoLiga1. Lider solitar și ușor evadat. Urmează runda a 25-a
Articolul următorSuper interviu cu Titel Ursache, fostul mare conducător al Sportului Studențesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here