Istoria meciurilor României cu Franța

0
5262

Ultima partidă dintre România și Franța s-a disputat pe 10 iunie 2016 în meciul de deschdiere al Campionatului European de Fotbal, ediția a 15-a. Acea partidă a fost cel de-al 16-lea meci între cele douã selecționate naționale. Statistica meciurilor cu francezii nu prea e de partea noastră. Dintre cele 16 partide jucate până acum, 7 au fost amicale și 9 oficiale. Primele 6 partide au fost amicale și s-au dispuatat în perioada 1932 – 1974. Naționala noastrã nu a câștigat niciunul dintre meciurile oficiale, dar avem însã trei victorii obținute în partidele amicale (1932, 1967 și 1972).

Prima partida între cele douã selecționate s-a jucat pe 12 iunie 1932 pe Stadionul Republicii (ONEF) din București. Amicalul disputat sub privirile a aproximativ 15 mii de spectatori s-a terminat cu victoria jucãtorilor noștri, scor 6-3. Pentru noi au marcat Iuliu Bodola (min. 10 și 81), Rudolf Wetzer (min. 17 și 68) și Alexandru Schwartz (min. 20 și 46). Aceasta este și partida cu cele mai multe goluri marcate, 9, dar și cea mai concludentã victorie pentru echipa naționalã a României în istoria partidelor cu Franța. Urmãtorul meci dintre Franșa și România a avut loc dupã o pauzã de 35 de ani, tot un amical încheiat tot cu victoria formației noastre dar care s-a jucat pentru prima data în Franța și anume, pe Stadionul Parc Des Princes, 22 martie 1967. România s-a deplasat atunci în Franța cu doar 12 fotbaliști: Vasile Ghergeli, Mihai Mocanu, Ion Nunweiller, Lajos Sãtmãreanu, Mircea Lucescu, Sorin Avram, Nicolae Dobrin, Mircea Dridea, Constantin Frãțilã, Mihai Ionescu, Dumitru Nicolae și rezerva Cornel Popa. Pentru noi au marcat Frãțilã (min. 15) și Dridea (min. 75) iar pentru francezi a înscris Jean-Pierre Dogliani (min. 88).

Sursa foto: drukeria.ro
Sursa foto: drukeria.ro

Primul meci oficial dintre Franța și România s-a jucat abia în 1994 când cele douã s-au întâlnit în preliminariile Campionatul European din Anglia, 1996. România venea atunci dupã cel mai bun turneu final din istoria naționalei în timp ce Franța era în reconstrucție dupã ratarea Mondialului din SUA 94. Partida de la St. Etienne era a a doua din Grupa 1 a premilinariilor, grupă în care România era cap de serie. În primul meci, naționala condusã de Anghel Iordnescu câștigase cu 3-0 pe teren propriu în fața Azebaijanului în timp ce Aimé Jacquet venea dupã un 0-0 cu Slovacia. Meciul s-a terminat la egalitate, scor 0-0 și menținea echipa noastrã pe primul loc în clasament cu 4 puncte, în timp ce francezii erau pe 3 cu douã puncte. Meciul Franța – România din 1994 a prilejuit debutul oficial a lui Zinedine Zidane în naționala albaștrilor. Tânarul Zidane l-a schimbat atunci pe Nicolas Ouédec în minutul 72.

Returul meciului din preliminariile Euro 96, disputat la București s-a termiant cu victoria francezilor, scor 3-1. Pentru noi a marcat Marius Lãcãtuș în minutul 52 când scorul era 2-0 pentru oaspeți. Golurile francezilor au fost marcate de Karambeu (min. 27), Djorkaeff (min. 41) și Zidane (min. 78). România s-a calificat la europeanul din Anglia de pe primul loc cu 21 de puncte din 10 partide iar Franța s-a calificat datoritã celui mai bun loc 2, cu 20 de puncte.

Europeanul din 1996 ne-a adus o nouã întâlnire cu francezii – cea mai importantã de pânã atunci: România – Franța în primul meci din Grupa B. Din aceastã grupã mai fãceau parte Spania și Bulgaria. Iordãnescu începea cu Stelea, Dan Petrescu, Belodedici, Lupescu, Gicã Popescu, Lãcãtuș, Rãducioiu, Gicã Hagi, Dorinel Munteanu, Tibor Selymeș și Gicã Mihali. De partea cealaltã, Jaquet trimitea pe teren urmãtorul 11: Lama, Di Meci, Blanc, Guerin, Deschamps, Desailly, Djorkaeff, Zidane, Dugary, Thuram și Karambeu. În echipa noastrã au mai intrat Viorel Moldovan (min. 46 în locul lui Raducioiu), Adrian Ilie (min. 56 în locul lui Lãcãtuș) și Filipescu (min 78 în locul lui Dan Petrescu). În minutul 25 se contura a doua înfrângere în meciurile oficiale jucate împotriva Franței a echipei noastre dupã cea suferitã în preliminarii de pe teren propriu. Golul victoriei a fost marcat de Christophe Dugarry dupã o greșealã a portarului nostru.

Sursa foto: whoateallthepies.tv

Dupã 3 meciuri oficiale, a urmat unul amical jucat pe 13 februarie 2002. Partida disputatã pe St. Denis s-a terminat cu o nouã victorie a francezilor, scor 2-1. Golurile au fost marcate de Emmanuel Petit cu un super gol și Patrick Vieira, respectiv Ionel Ganea pentru noi spre sfârșitul meciului. Primul 11 al României era urmãtorul: Lobonț, Chivu, Contra, Rãdoi, Gicã Popescu, Raț, Tibi Ghioane, Dorinel Munteanu, Adi Ilie, Viorel Moldovan și Adrian Mutu. Au mai Intrat Șoavã (Raț), Ganea (Ilie), Pancu (Moldovan), Laurențiu Roșu (Raț) și Flavius Stoican (Contra).

Dupã 6 ani, România și Franța aveau sã se întâlneascã pentru a doua oarã în grupele unui Campionat European. Ca și la Euro 96, și la Euro 2008, România întâlnea Franța în primul meci din grupã, o grupã infernalã din care mai fãceau parte douã alte mari forțe pe plan internațional: Olanda și Italia. Primul 11 ales de Victor Pițurcã: Lobonț, Contra, Raț, Gabriel Tamaș, Cristi Chivu, Rãdoi, Mutu, Rãzvan Cociș, Dorin Goian, Bãnel Nicolițã și Daniel Niculae. Au mai intrat Codrea (min. 64. Cociș), Marius Niculae (min. 78. Mutu) și Nicolae Dicã (min. 90+3 Rãdoi). Din lot mai fãceau parte Marius Popa și Eduard Stãncioiu (portari), Fl. Petre, Marica, Sãpunaru, Sorin Ghionea, Cosmin Moți, Ad. Cristea și Ștefan Radu. Partida s-a terminat egal, scor 0-0 la fel ca în preliminariile de la Euro 96. Acesta a fost doar al doilea egal pânã în acel moment între cele douã selecționate din 11 meciuri incluzându-le aici și pe cele amicale.

Pentru urmãtoarele douã campanii de preliminarii, soarta ne aduce iar în grupã cu Franța. Pentru preliminariile Campionatul Mondial din 2010, România face parte din Grupa a 7-a împreunã cu Franța, Serbia, Austria, Lituania și Insulele Feroe. Campania este una dezastruaosã pentru noi. Echipa terminã pe penultimul loc cu 12 puncte din 10 partide – înfrângeri cu Lituania, Serbia, Austria însã reușim sã nu pierdem tocmai împotriva Franței. Primul meci din grupã împotriva francezilor are loc pe 11 octombrie 2011. Era a 3-a etapã, noi veneam dupã o înfrângere rușinoasã la Cluj cu Lituania, scor 3-0 și o victorie la limitã cu Insulele Feroe, scor 1-0 în timp ce adversarii noștri francezi se prezentau la Constanța dupã o înfrângere cu Austria, scor 3-1 și o victorie, 2-1 cu Serbia pe teren propriu. Cu alte cuvinte, câte 3 puncte pentru ambele selecționate înainte de meciul direct. Meciul s-a jucat pe Stadionul Farul și a fost condus de la centru de belgianul Frank De Bleeckere. Noi am avut un început excelent de meci. Dupã doar 5 minute de la primul fluier, Florentin Petre deschide scorul. Dupã aproximativ 10 minute, Goian mãrește avantajul pe tabelã și se prefigura o primã (mare) victorie pentru naționala noastrã în disputele cu francezii. Din pãcate acest lucrurile nu s-a întâmplat. Franck Ribery a egalat în minutul 36 și ne-a mai redus din speranțe. Conduceam însã cu 2-1 la pauzã și repriza a doua porneam cu apãrarea acestui avantaj. Yoann Gourcuff trimite o toprilã de la vreo 30 de metri, fãrã nicio șansã pentru Lobonț și scorul era 2-2, scor care s-a menținut pânã la final și România își trecea încã un egal împotriva Franței dupã cele din 1994 și 2008.

Returul meciului din grupa de calificare pentru Mondialul din 2010 a avut loc pe St. Denis în septembrie 2009. Înainte acestui meci avem trei înfrângeri, douã victorii și un egal. Francezii veneau dupã dupã o înfrângere, un egal și patru victorii. Noi 7 puncte, ei 13. Selecționeri erau Rãzvan Lucescu, respectiv Raymond Domenech. Lucescu începea cu Dãnuț Coman, Maftei, Raț, Iulian Apostol, Chivu, Rãdoi, Tibi Ghioane, Max Nicu, Marica, Bogdan Mara și Romeo Surdu. Au mai intrat Mihai Roman (min. 61 – Mara), Gigel Bucur (min. 77 – Max Nicu) și Paul Codrea (min. 87 – Surdu). Din lot mai fãceau parte Pantilimon, Sãpunaru, Dorin Goian și Ionuț Mazilu. Spre dezamãgirea noastrã, la pauzã s-a intrat cu 0-0 dupã o mare ratare a lui Surdu. La reluarea partidei, Thierry Henry deschidea scorul în minutul 48 declanșând fiesta în tribune. Scorul a fost schimbat dupã doar 7 minute, tot de un francez care însã a punctat pentru noi. Julien Escudé a marcat un autogol și a readus speranțele pentru noi. S-a terminat 1-1 și România și-a mai adãugat încã un egal în palmaresul cu francezii.

Ultimele douã întâlniri dintre România și Franța s-au disputat în Grupa D a preliminariilor pentru Euro 2012. Era pentru a treia oarã când cele douã au fost repartizate în aceeași grupã a unor preliminarii (douã pentru europene și una pentru mondial). Din Grupa D a preliminariilor pentru Euro 2012 mai fãceau parte Bosnia și Herțegovina, Belarus, Albania și Luxemburg – o grupã ce pãrea ceva mai accesibilã la o prima vedere decât cea precedentã. Pânã la meciul cu francezii se disputaserã deja douã meciuri din grupã astfel cã România venea dupã douã egaluri, 1-1 cu Albania pe teren propriu și 0-0 în deplasare cu Belarus. Francezii veneau dupã o înfrîngere cu Belarus și o victorie cu Bosnia și Herțegovina. Meciul cu numãrul 14 dintre România și Franța s-a jucat la St. Denis. Lucescu a început cu Pantilimon, Sãpunaru, Raț, Tamaș, Chivu, Rãdoi, George Florescu, Cociș, Bogdan Stancu, Ianis Zicu și Daniel Niculae. Au mai intrat Ciprian Deac (min. 46 – Zicu), Marica (min. 63 – Niculae) și Mihai Roman (min. 87 – Cociș). Din lot au mai fãcut parte Marius Bilașco, Ștefan Radu și Vasile Maftei. Meciul s-a terminat cu victoria francezilor, scor 2-0. Rémy a deschis scorul în minutul 83 iar Gourcuff l-a majorat în minutele de prelungire.

Ultimul meci dintre România și Franța a avut loc în 2011, meci retur contând pentru preliminariile Euro 2012. Partida s-a jucat pe Național Arena și era cea de-al optulea meci din grupã. România venea dupã douã egaluri, trei victorii și douã înfrângeri. Franța venea dupã o înfrângere, cinci victorii și un egal. Primul nostru 11 era alcãtuit din: Tãtãrușanu, Raț, Chiricheș, Bourceanu, Costin Lazãr, Marica, Ciprian Tãnase, Dorin Goian, Bãnel Nicolițã, Srgian Luchin și Rãzvan Cociș. Au mai intrat Bogdan Stancu (min. 43 – C. Lazãr) și Gigel Bucur (min. 90 – Marica). Din lot mai fãceau parte Pantilimon, Mãțel, Marius Niculae, Iasmin latovlevici și Cosmin Moți. A 15-a partide dintre cele douã selec?ionate s-a terminat fãrã goluri, 0-0. Franța se califica de pe primul loc cu 21 de puncte din 10 partide în timp ce România pierdea calificare la turneul final din Polonia și Ucraina clasându-se pe locul 3 cu 14 puncte, dupã Bosnia și Herțegovia ca acumulase 20 de puncte.

România în meciurile cu Franța
– 15 meciuri: 7 amicale – 9 oficiale
– 3 victorii (toate 3 în meciuri amicale)
– 5 egaluri (toate în meciuri oficiale)
– 8 înfrângeri (4 în meciuri amicale, 4 în meciuri oficiale)
– primul meci: 12 iunie, 1932 (România 6-3 Franța)
– ultimul meci:10 iunie 2016, 2016 (Franța 2-1 România)
– meciul cu cele mai multe goluri: 9 (România 6-3 Franța, 1932)
– golaveraj: 14 goluri marcate, 21 goluri primite

Articolul precedentVictor Ayala a marcat cel mai frumos gol de până acum al Copa America Centenario 2016
Articolul următorUltima reclamă Nike: #Schimbul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here