SteauaDupă cum bine știe toată suflarea fotbalistică din România, Steaua, adică unică echipă de fotbal care contează cu adevărat la noi în țară, a hotărât să-și betoneze, cimenteze sau cum vreți voi, lotul, și a început să fure tactica din urmă cu ani și ani pe care o îmbrățișau dinamoviștii, adică ”repatrierea de jucători”. Pentru cei care nu au deschis cărțile cu definiții din fotbalul românesc, trebuie spus că ”repatrierea” este o modalitate 100% românească bazată pe formula: ”Prostul (echipa X de afară) cumpără scump panarame din România (fotbalistul Y sau Z), le vede potențialul în maxim 2-3 partide (sau doar la antrenament), se convinge că acestea sunt…exact: panarame, iar în final, pentru că nimeni din țara lor nu vrea să se lege la cap cu ele, le trimite la pachet în țara de proveniență, adică 100% România”.

Așa cum spuneam, moda a fost lansată în urmă cu câțiva ani de Dinamo, echipă la care ajungeau toate uscăciunile refuzate pe afară. Printre tonele de repatriați, ne amintim de Bogdan Lobonț, Ianis Zicu, Marius Niculae sau chiar piticul XXX Nicolae Tonciu, cunoscut între rude și Mitea. Acum, Steaua răspunde răposatei lui Borcea cu readucerea în țară a unor jucători care au fost odinioară staruri în Ghencea sau pe la alte echipe, dar care, imediat ce au dat cu capul de fotbalul adevărat de afară, s-au transformat în amatori cu acte în regulă.

La o conferință de presă cu aromă de priveghi, Steaua și-a prezentat ultimele 3 achiziții, zic ei, însă de fapt sunt ultimele 3 epave care n-au reușit afară și revin la Steaua, nu-i așa, ”să-și reîncarce energiile și să devină jucători de top”. Aceștia sunt Alex Bourceanu, fostul căpitan, Raul Rusescu, fostul golgheter și Paul Papp, fostul vasluian ajuns un ”ping-pong” între România și Italia. Teoretic, aceștia pot ajuta foarte mult Steaua, o echipă fără antrenor, dar mai ales o echipă plină de amatori și jucători semi-expirați. Rămâne însă de văzut ce a mai rămas din căpitanul, golgheterul și fundașul sigur de odinioară.

Cu acești 3 jucători odată, Steaua s-ar putea, mai în glumă mai în serios, să-și umple vestiarul și cu alți soldați căzuți la datorie în afara granițelor patriei. Printre ei am putea propune:

Vlad Chiricheș (Tottenham) 

Norocul fundașului român e acela că Spurs este angrenată în 1245 de competiții interne și internaționale, iar astfel mai are ocazia să fie văzut de lume. În rest, dacă e vorba de meciuri serioase, cu adversari serioși, Chiri abia dacă atinge banca. Profitând de eventuala sa nemulțumire, Steaua l-ar putea contacta pentru o repatriere. Pe deasupra, vine iarna, vin viscolele și Chiri s-ar putea încălzi mai bine prin București.

Florin Gardoș (Southampton)

Da, Florin Gardoș, ce atâta mirare ?! Cu ultimele transferuri realizate, Sfinții și-au cam asigurat axul central din apărare, așa că Florin ar putea să refuze statutul de rezervă eternă și să ceară o repatriere fulger!

Bănel Nicoliță (dat dispărut)

De Bănel se zicea în urmă cu câteva săptămâni că e dorit (vorba vine) de International Porto Alegre. Între timp, odată cu intensificarea transferurilor din Europa, numele său a dispărut din prim-planul fotbalului. În acest condiții, poate că Steaua, o echipă la care există încă mulți ”bahiști”, ar putea să-l provoace pe Bănel, un băiat modest, la un contract.

Novak Martinovic (Steaua Roșie)

Atunci când îl ai în apărare pe Cornel Râpă, oricine, dar absolut oricine din lumea asta este peste acest jucător. În ceea ce-l privește pe Martinovic, deși nu a rupt gura târgului ca mare sculă, acesta a mai fost la Steaua, a marcat pentru Steaua, s-a luptat fizic pentru Steaua și, dacă îl comparăm cu Râpă, este undeva la ani lumină în față.

Stefan Nikolic (pierdut și ăsta)

Pe ăsta nici gugălul nu-l mai găsește, fapt pentru care nu putem spune unde și dacă mai joacă fotbal. Ultima dată era undeva la Incheon United, prin Coreea de Sud. În fine, oriunde ar fi, cert e că Fane trebuie să revină la Steaua. Oricând Gabi Iancu poate să nu se mai ridice din beție și e nevoie de înlocuitor.

Mihai Costea (Bamboo)

Împrumutat de Steaua la WKS Zawisza, fratele mai mic și, zic unii, mai talentat al familiei Costea, a revenit repede în țară, după ce cluburile nu s-au înțeles. Probabil că Steaua voia să și plătească, numai să scape de Nilă, iar polonezii s-au crucit și au renunțat. Între timp, din lipsă de soluții, poate că Gâlcă ar trebui să viziteze pub-urile din capitală și să-l readucă pe Mihăiță în echipă. Doar s-au dat milioane pe el, nu ?

Florin Costea (CFR Cluj)

Cu fratele mai mare și mai sensibil din familia Costea am putea recurge la o repatriere provincială. Nu este el bestial în evoluții, însă ar avea loc la Steaua pentru un meci de cupă cu Cârligul Aiud.

Eric Bicfalvi și Florentin Matei (Volyn Lutsk)

Având în vedere că își riscă viața etapă de etapă în Ucraina, cei doi foști steliști ar putea reveni la echipa mamă oricând. Clubul din Ghencea trebuie doar să insiste la bani și fiii risipitori vor reveni cu siguranță.

Leandro Tatu (Bangkok United)

Wikipedia ne zice că: ”Leandro Ângelo Martins, known as Leandro Tatu (born April 26, 1982) is a Brazilian striker who currently playing for Bangkok United in Thai Premier League.” Dacă ne uităm și în paranteză vedem (5), adică 5 goluri. Așadar, Valeriu, sună în Thailanda!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here