Povestea primului român care a jucat la AS Roma

0
4065

”În timpul momentului de reculegere ținut în urma dezastrului aviatic în care și-au pierdut viețile campionii torinezi, nimeni nu a plâns dar cu siguranță toți s-au abținut cu greu.” Așa își începea jurnalistul Fulvio Bernadini cronica meciului dintre AS Roma și Pro Patra în Corriere dello Sport. Era 8 mai 1949 iar romanii își jucau șansele de supraviețuire în prima liga italiană cu trei etape înaintea finalului de campionat primind vizita echipei Pro Patria. AS Roma era pe locul 15 după 34 de etape cu 28 de puncte, iar Pro Patria ocupa locul 18 din 20 cu 24 de puncte.

foto: it.wikipedia.com / AS Roma 1948-1949
foto: it.wikipedia.com / AS Roma 1948-1949

Condițiile partidei nu erau dintre cele mai favorabile. Ploaia care căzuse cu câteva ore înaintea partidei, îngreuna terenul pentru cei 22 de jucători. După doar 7 minute fundașul vizitatorilor, Antonio Fossati blochează o minge cu mâinile iar centralul întâlnirii acordă lovitură de la 11 mentri pentru romani. Este momentul în care fostul triplu câștigător al Cupei României cu Rapid, Florian Radu întră în scenă. Acesta duce mingea la punctul cu var și înscrie primul gol al partidei. Mario Tontodonati sigilează victoria Romei după doar 3 minute de la golul lui Radu. Arcadio Venturi a dus scorul la 3-0 în repriza a doua. S-a terminat 3-1 pentru AS Roma iar grijile retrogradării se îndepărtau, cel puțin pentru moment.

Ajuns în Italia după ce a fugit din România în urma preluării puterii de către comuniști, Radu era foarte aproape de a semna cu marea rivală, Lazio. Novara și-a manifestat de asemenea interesul pentru jucătorul român. Roma urmărea aducerea marelui Kubala pe Olimpico însă insistențele directorului sportiv Vincenzo Biancone au rămas fără ecou pe holurile Federației Maghiare de Fotbal. Cu un mijlocaș indisponibil din cauza dislocării umărului stâng, antrenorul Luigi Brunella s-a văzut nevoit să forțeze introducere unui alt jucător aflat în convalescență, mijlocașul central Tommaso Maestrelli.

Cu soluții puține pe bancă, romanii s-au reorientat repede după refuzul în repetate rânduri ale federației maghiare de a-l lasă pe Kubala să plece din Ungaria. La urechile goallorossilor a ajuns numele lui Florian Radu care avea un CV destul de bun. Atacantul născut în București pe 8 aprilie 1920 jucase la Rapid în perioada 1939 – 1947 reușind să marcheze 35 de goluri în 74 de partide și câștigând trei cupe ale României în trei sezoane consecutive (1930/1940, 1940/1941 și 1941/1942).

Florian Radu debuta astfel pentru AS Roma pe 10 februarie 1949 în amicalul cu Ludovisi, fiind primul român ajuns la formația din capitala Italiei. Radu a înscris golul victoriei în fața privirilor înghetațe de frig a celor aproximativ 3000 de suporteri de pe Stadio Nazionale. Acest gol dar și cel din partida cu Pro Patria au fost singurele goluri înscrise de Florian Radu în tricoul Romei. Fostul rapidist a jucat în doar 5 partide pentru echipa romană în partea a doua a sezonului 1948/1949. AS Roma a terminat sezonul 1948/1949 pe locul 14 cu 32 de puncte, cu 3 mai multe decât ultima retrogradată.

Florian Radu AS Roma

Florian Radu a mai jucat pentru Conseza (1949/1950: 19 meciuri – 5 goluri) și Marsala (1950/1951: 26 meciuri – 5 goluri). A îmbrăcat tricoul naționalei o singură dată în 1942.

Articolul precedentSferturi, Madrid: Irina Begu, pradă ușoară pentru a 4-a jucătoare a lumii, Petra Kvitova!
Articolul următorSpectaculoasa căzătură a uriașului Shaquille O’Neal devenită viral
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here