Ce reguli de fotbal se testau în urmă cu 25 de ani

0
2847

Valul revoluționar european de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 nu a schimbat doar lumea ci și fotbalul. Era perioada marilor schimbări iar fotbalul, ca și astăzi, era o activitate foarte importantă a societății, astfel că modificările nu au ocolit cel mai popular sport din lume.

kicked-throw-in

Se testau diferite reguli pentru a face fotbalul mai spectaculos mai ales după ce la Campionatul Mondial din Italia 90, se marcaseră doar 2.21 de goluri pe meci – un minim istoric. Atunci au apărut primele idei prin care se dorea revoluționarea fotbalului. Tragerea de timp era una dintre problemele majore ale jocului. La aceea vreme, portarul putea reține balonul nelimitat. Nu era nicicum sancționat nici dacă repunea balonul în joc după minute bune. De asemenea, îi era permis să prindă cu mâinile, mingile venite din bocancii coechipierilor.

În turneele de după 1990 s-au testat mai multe reguli propuse de antrenori, jucători, arbitri dar și alte persoane implicate în fotbal într-un fel sau altul. Cu ocazia Campionatul Mondial U-17 din 1991, FIFA a implentat câteva reguli importante care au schimbat fotbalul – cele mai importante fiind cele legate de portari. Aceștia nu mai aveau voie să țină balonul în mâini mai mult de 6 secunde. Nerespectarea acestei reguli se sancționa cu o lovitură indirectă din interiorul careului de 16 metri: „O lovitură liberă indirectă este accordată echipei adverse dacă portarul, aflat în propriul care de 16 metri, comite una din neregulile următoare: – controlează balonul cu mâinile pentru mai mult de 6 secunde înainte ca acesta să fie repus în joc. (…)” Tot în cadrul acelei competiții s-a testat un alt tip de off-side: se considera a fi afară din joc (off-side) doar dacă balonul era trimis unui coechipier, ambii fiind în careul de 16 metri. Regula a fost abandonată. În cadrul Mondialului U-20 din Australia a fost introdusă „moartea subită”.

Una dintre cele mai neobișnuite reguli pentru fotbal a fost testarea repunerii balonului în joc din aut. Actualul antrenor al celor de la Arsenal, Arsene Wenger a propus regula ca balonul să fie repus în joc cu piciorul și nu cu mâinile, așa cum se obișnuia din 1822 până la acea vreme. Regula propusă de francez a fost testată la Mondialul U-17 din 1993. Ce a însemnat autul executat cu piciorul la acel mondial: 4 goluri au fost marcate direct din aut; fiecare aut executat din jumătatea adversă reprezenta un adevărat pericol, auturile reprezentând veritabile lovituri libere; se peirdea foarte mult timp pentru executarea lor, unele echipe preferând să trimită jucători care să stea în zid; auturile se executau prin scheme care implicau câte 2, 3 jucători. Regula a fost abanodnată imediat după terminarea competiției.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău