Fotbaliști de legendă: Zoltan Crișan

0
1246

Zoltan Crișan s-a născut pe 3 mai, 1955 la Oradea și a început fotbalul la Baia Mare, echipă la care se remarcă încă de la grupele de copii și juniori.

Zoltan Crișan în 1969
Zoltan Crișan în 1969

La 18 ani, în 1973 debutează în echipa de seniori a băimărenilor. Cu 9 goluri în 32 e meciuri și evoluții foarte bune, atrage atenția marilor echipe însă destinul îl direcționează în curtea Universității Craiova, echipă cu care avea să scrie istorie! Mutarea în Bănie s-a dovedit a fi ideală pentru Crișan. În același an în care ajunge la Craiova, este convocat și în naționala României. Debutează în tricoul echipei naționale pe 2 decembrie 1974 într-un meci amical cu Israel jucat la Tel-Aviv. Crișan este introdus pe teren în minutul 46, înlocuindu-l pe Mircea Lucescu. Tricolorii au câștigat atunci cu 1-0 prin golul marcat de Ștefam Sameș în minutul 80. Crișan a devenit apoi un jucător obișnuit al României. Până în 1984, adună 46 de meciuri și 6 goluri marcate.

Zoltan Crișan la un antrenament al echipei naționale
Zoltan Crișan la un antrenament al echipei naționale

Zoli Crișan devine repede un titular incontestabil al Universității Craiova. Câștigă două titluri și 4 cupe ale României cu echipa din Bănie. Face parte din cea mai bună echipă a oltenilor din toate timpurile, Craiova Maxima. A fost om de bază în celebra campanie europeană din sezonul 1982/83 când oltenii au ajuns până în penultimul act al Cupei UEFA. Dor un ghinion a privat echipa noastră de o finală cu Anderlecht după 1-1 la Craiova și 0-0 cu Benfica în deplasare în semifnale.

După perioada Universitatea Craiova, Crișan ajunge în orașul natal îmbrăcând tricoul echipei FC Bihor pentru un sezon (1984/85), sezon în care bifează 14 meciuri și două goluri marcate. Umrează două sezoane la FC Olt, formație pentru care marchează 6 goluri în 45 de partide. Își încheie cariera în anul 1987, la Chimia Rm. Vâlcea (8 meciuri/2 goluri).

După ce își încheie cariera de fotbalist, își încearcă norocu în antrenorat, preluând timona echipei divizionare C, Aurul Brad. Experiența de antrenor se termină pe banca tehnică a unei echipe de amatori din Italia, Montefano.

Zoltan Crișan avea să se stingă din viață la doar 48 de ani după o luptă cu o boală pulmonară.

Articolul precedent#PronoLiga1. Se strânge lupta la vârf: 2 puncte avans mai are liderul. Urmează runda a 37-a
Articolul următorPovestea celui mai important gol din cariera lui Sandu Neagu de Ioan Chirilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here