Zoltan Crișan s-a născut pe 3 mai, 1955 la Oradea și a început fotbalul la Baia Mare, echipă la care se remarcă încă de la grupele de copii și juniori.
La 18 ani, în 1973 debutează în echipa de seniori a băimărenilor. Cu 9 goluri în 32 e meciuri și evoluții foarte bune, atrage atenția marilor echipe însă destinul îl direcționează în curtea Universității Craiova, echipă cu care avea să scrie istorie! Mutarea în Bănie s-a dovedit a fi ideală pentru Crișan. În același an în care ajunge la Craiova, este convocat și în naționala României. Debutează în tricoul echipei naționale pe 2 decembrie 1974 într-un meci amical cu Israel jucat la Tel-Aviv. Crișan este introdus pe teren în minutul 46, înlocuindu-l pe Mircea Lucescu. Tricolorii au câștigat atunci cu 1-0 prin golul marcat de Ștefam Sameș în minutul 80. Crișan a devenit apoi un jucător obișnuit al României. Până în 1984, adună 46 de meciuri și 6 goluri marcate.
Zoli Crișan devine repede un titular incontestabil al Universității Craiova. Câștigă două titluri și 4 cupe ale României cu echipa din Bănie. Face parte din cea mai bună echipă a oltenilor din toate timpurile, Craiova Maxima. A fost om de bază în celebra campanie europeană din sezonul 1982/83 când oltenii au ajuns până în penultimul act al Cupei UEFA. Dor un ghinion a privat echipa noastră de o finală cu Anderlecht după 1-1 la Craiova și 0-0 cu Benfica în deplasare în semifnale.
După perioada Universitatea Craiova, Crișan ajunge în orașul natal îmbrăcând tricoul echipei FC Bihor pentru un sezon (1984/85), sezon în care bifează 14 meciuri și două goluri marcate. Umrează două sezoane la FC Olt, formație pentru care marchează 6 goluri în 45 de partide. Își încheie cariera în anul 1987, la Chimia Rm. Vâlcea (8 meciuri/2 goluri).
După ce își încheie cariera de fotbalist, își încearcă norocu în antrenorat, preluând timona echipei divizionare C, Aurul Brad. Experiența de antrenor se termină pe banca tehnică a unei echipe de amatori din Italia, Montefano.
Zoltan Crișan avea să se stingă din viață la doar 48 de ani după o luptă cu o boală pulmonară.