Ziua în care Napoli s-a transformat într-o echipă mare

0
1907

Data de 3 noiembrie 1985 este ziua pe care mulți o consideră ca fiind ziua în care s-a schimbat istoria modernă a clubului Napoli. Pe stadionul San Paolo, sub privirea inertă a Vezuviului, gazdele primeau vizita celor de la Juventus, echipă care cu doar câteva luni înainte se proclamase campioana Europei, după ce învinsese în finală Liverpool cu un gol marcat de Platini și care încă mai era sub efectul tragediei petrecute pe stadionul Heysel.

Juventus sosea la Napoli având în perechea Platini – Laudrup lumina după care se călăuzea echipa, condusă atunci de pe banca tehnică de către Trappatoni. Ploua torențial iar gazonul se transformase în loc de joacă bun doar pentru gladiatori, nu pentru dansatori precum Platini.

Egalitatea de pe tabela de marcaj s-a menținut până în minutul 72, moment în care arbitrul a fluierat o lovitură indirectă în interiorul careului celor de la Juventus. Atunci a apărut ”Pelusa”, nimeni altul decât D10S, Diego Armando Maradona. A mângâiat balonul iar acesta, blând și ascultător, s-a așezat în vinclul porții, sărind peste digul montat de către apărarea Juventusului în fața porții. Mulți au spus și încă spun despre acel gol că e golul imposibil.

Ce a urmat imediat după gol e greu de descris. Stadionul a luat-o razna, orașul a paralizat, iar în Italia se propaga vestea că săracii au învins în războiul cu bogații din nord. A fost ziua în care Napoli s-a transformat în bestie. O echipă care ieșea din mediocritate pentru a intra în epoca celor mai buni ani din istoria sa, de mâna celui considerat și acum cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor: Diego Armando Maradona.

În perioada în care Maradona a jucat la Napoli, echipa a câștigat de două ori Il Scudetto ( 1987, primul din istoria sa și 1990 ), o Cupă a Italiei ( 1987 ), o Supercupă a Italiei ( 1990 ) și o dată Cupa UEFA ( 1989 )

Când trecutul îi dă târcoale prezentului

De zile, de săptâmâni bune, în Italia și printre fanii fotbalului italian nu se vorbește decât de acest meci, de cel care se va disputa în această seară ( ora 21:45, DigiSport1 și Dolce 1 ) pe stadionul San Paolo, de ultima oportunitatea pe care o mai are Napoli de a se apropia de titlul aflat acum în mâna Juventusului, la adăpostul celor șase puncte avantaj din clasament. E clar, pe gazon nu vor fi jucători de talia lui Maradona sau Platini, care în 1985 câștigase deja de trei ori Balonul de Aur, însă la fel de clar e că cei pe umerii cărora cade principala responsabilitate sunt Cavani de la gazde și Buffon de la ”bianconerri”. Fotbalistul uruguayan a fost și este dorit de către toate marile echipe din Europa, iar Buffon nu mai are nevoie de nici o carte de vizită, el fiind cel care a rămas ”cappo di tutti” la Juve după plecarea lui Del Piero în Australia.

Celalalte meciuri ale acestei etape din Serie A sunt: Sâmbătă, Milán-Lazio, iar duminică,  Bologna-Cagliari, Catania-Inter, Fiorentina-Chievo, Pescara-Udinese, Roma-Genoa, Sampdoria-Parma, Siena-Atalanta și Torino-Palermo.

Articolul precedentZi istorică în fotbalul românesc: sfârșitul unei reciprocități de două decenii!
Articolul următorBundesliga: Vineri o deschidere atractiva intre Frankfurt si Mönchengladbach

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here