Ziua fotbalului în Australia: 7 ani de A-League!

0
1320

Născută în 2005, după ani grei în care fotbaliștii locali și-au căutat cluburi în toată lumea (România, cu U Craiova și FC Național fiind în capul listei) prima Ligă de fotbal din Australia, A-League, împlinește azi 7 ani de existență. Deși are o istorie minusculă ca durată, întrecerea fotbalistică de la Antipozi a înregistrat câteva momente de excepție de-a lungul acestor șapte ani.

Haideți să amintim câteva dintre evenimentele care au marcat istoria fotbalului din continentul rugby-ului:

* Marea Finală A-League din 2005-2006, cu Dwight Yorke în rol principal!

A jucat doar un sezon în Australia, chiar în primul an de A-League, însă a făcut-o într-un mod prin care va rămâne mereu în inima iubitorilor fotbalului de acolo. Cu el în echipă, FC Sydney a terminat campionatul pe locul secund, calificându-se apoi în Marea Finală a campionatului. În ultimul act, împotriva celor de la Central Coast Mariners, Yorke a dat pasa decisivă pentru golul victoriei marcat de Steve Corica.

* Marea Finală A-League din 2007-2008, gestul incalificabil al portarului Danny Vukovic!

În finala dintre Newcastle Jets și Central Coast, portarul celor de la Mariners a comis un gest care avea să-l urmeze toată cariera. Nemulțumit de neacordarea unui penalty pentru henț, Vukovic a fost la un pas de a-i da mâna peste cap arbitrului partidei Mark Shield. Acesta a fost suspendat drastic de federația australiană: 15 luni!

http://www.youtube.com/watch?v=9wBl2gsSKTk

* Conflictul dintre Kevin Muscat și John Kosmina!

Nicio altă rivalitate din A-League nu a degenerat așa cum a făcut-o cea dintre durul Kevin Muscat și antrenorul. Într-un meci Melbourne-Adelaide, Muscat l-a împins pe Kosmina, antrenor la oaspeți, după ce acesta încercase să întârzie executarea unui aut.

* Dramatica Finală din 2010-2011, Brisbane Roar – Central Coast!

A fost meciul cel mai spectaculos și dramatic din istoria fotbalului din Australia. Iată scenariul cu adevărat incredibil al unui meci pe care l-am văzut chiar de pe Suncorp Stadium:

……………………………………………………………………………………………………..

Minutul 96: 0-1! Gol pentru Mariners! Cei 50,000 de fani din tribunele Suncorp Stadium sunt reduși la tăcere, atunci când Adam Kwasnik profită de o lentoare a apărării gazdelor și pune trofeul cu un picior în Central Coast!

Minutul 103: 0-2! Aflată cu tot efectivul în jumătatea adversă, Roar se vede aproape ucisă de golul 2 marcat de Oliver Bozanic. Un sezon, un vis, un record…toate erau ruinate..pană când…..

Minutul 117: 1-2! Goooool! Un gram de oxigen se infiltra în tubul respirator al echipei neinvinse de 27 de meciuri, pentru că Henrique se încăpățânează să facă din finalul de meci, unul electrizant! Minutul 120: 2-2!!! Senzațional! Ultima fază….Gooooooooooooool….de o mie de ori GOOOOOOL! Brisbane, Brisbane, Brisbane! striga stadionul care în urmă cu 3 minute trăia coșmarul eșecului! Erik Paartalu trimite meciul la loteria penalty-urilor! Michael Theoklitos, portarul lui Brisbane, a apărat două penalty-uri. De partea cealaltă, gazdele au marcat tot, ultimul, Henrique, fiind cel care a dat startul sarbătorii pe Suncorp Stadium!

Penalty-urile și victoria lui Roar le vedeți în clip!

* Brisbane, pentru a doua oară campioană, după un controversat penalty la Berisha!

Pentru a doua oară consecutiv, Roar se încorona campioană a Australiei, după un penalty acordat în prelungiri la un presupus fault la vârful lui Roar,Besart Berisha

http://www.youtube.com/watch?v=rniszEh2Iwg&feature=related

* Numele mari europene care au ajuns în A-League!

După Dwight Yorke, de-a lungul anilor, Australia a importat nume mari din fotbalul european, printre care: Harry Kewell, Emile Heskey și legenda lui Juventus, Alessandro Del Piero.

foto: FoxTel!

Articolul precedentInterviu Cristiano Ronaldo
Articolul următorWelcome to Hell, partea a 2-a

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here