Ziua când zburau porcii pe Camp Nou

0
2566

Anul 2000. În timp ce mulți prevesteau sfârșitul lumii, Luis Figo pleca de la Barcelona la Real Madrid, în ceea ce avea să fie unul dintre cele mai controversate transferuri din istoria fotbalului. Adevărul e că Figo s-a cam auto-păcălit, inițial, intenția lui fiind doar de a câștiga ceva bănuți pe seama lui Floentino Perez cu care semnase un pre-contract în baza căruia ar fi ajuns la Real Madrid dacă respectivul câștiga alegeriile pentru postul de președinte al clubului din capitala Spaniei. Suprinzător, împotriva tuturor previziunilor, Florentino Perez a fost ales președinte la Real Madrid iar Luis Figo a avut de ales între a îi plăti 30 de milioane de euro lui Perez pentru a rămâne la Barcelona sau să se ducă să îi servească scopurile ca jucător al său.

Așa a ajuns Figo la Real Madrid. Pe 21 octombrie 2000, Figo s-a intors cu Real Madrid pe Camp Nou, într-o atmosferă de iad. Barcelona îl transferase pe Rivaldo, însă plecarea portughezului lăsase urme adânci prin tribunele stadionului clubului catalan. Ieșirea sa pe gazon a fost învăluită într-o sonoră salvă de fluierături și aveau loc frecvente lansări de obiecte ori de câte ori se apropia de bandă. Contrar jocului său obișnuit, Figo nu s-a arătat pe bandă și nici nu a executat loviturile de colț. A jucat pierdut, undeva prin centrul terenului. Real Madrid a pierdut atunci cu 2-0.

În 2001, Real Madrid s-a prezentat pe Camp Nou fără Figo, suspendat pentru cumul de cartonașe galbene. A fost bănuit că a adunat intenționat cartonașe pentru a evita contactul cu foștii săi fani.

22 noiembrie 2002. Înțepat fiind cu acuzațiile de non-combat din primele două meciuri, Figo s-a întors pe Camp Nou decis să le facă față suporterilor ”cule„. ”De data asta, eu bat cornerele” și-a anunțat portughezul colegii în vestiar, înainte de meci. Și așa a făcut, însă publicul a privit asta ca o provocare. De fiecare dată când se apropia de colțul terenului avea loc o adevărată ploaie de obiecte care de care mai ciudate. Unul dintre ele un cap de purcel de lapte, a cărei fotografie a ajuns pe prima pagină a ziarului din ziua de după meci. Ulterior, Barcelona a acuzat ziarul că a falsificat fotografia, însă imaginele televiziunilor au demonstrat că instantaneul era cât se poate de real.

În minutul 30 din repriza a 2-a, arbitrul oprește meciul considerând că imposibil să se mai joace în asemenea condiții și se retrage cu jucătorii la vestiare. Manevra a calmat publicul și după 16 minute partida a fost reluată. Scorul final a fost 0-0, Figo este primit în Madrid ca un erou, iar Barcelona scapă fără nici o sancțiune severă, în ciuda raportului arbitrului care califica incidentele ca ”grave” în raportul său.

Articolul precedentBlackout City
Articolul următorBundesliga, etapa 13: Klaus Allofs, cu inima-n două locuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here