Zece lucruri pe care fotbalul romanesc le poate invata de la cel american

0
638

Petarde, bruneți, golani și haimanale. Greu de crezut că vom putea evolua sau că vom fi lăsați să evoluăm. Ce ar fi să împrumutăm din regulile fotbalului american?

1. Arbitrii trebuie să își explice deciziile

De fiecare dată când fluieră o lovitură liberă îl vezi cum gesticulează și răcnește în microfon motivele pentru care a dictat respectiva infracțiune. Problema e că noi încă nu cunoaștem regulamentul pe cuvinte, de unde să îl mai cunoaștem și pe semne? Această aplicație a arbitrajului ar fi utilă în special în cazul penalty-urilor controversate sau a golurilor anulate și ar duce la o consolidare a relațiilor dintre suporteri și toți cei aflați pe gazon. Cel puțin, asta susțin americanii. Yeah, right! Borcea nu ar rezista.


2. Plafon salarial

Din 1994, moment în care în NFL s-a introdus plafonul salarial ( Salary cap ) nu mai puțin de 11 echipe au câștigat titlul. Timp în care, de exemplu, în România, doar cinci echipe diferite au luat titlul, două dintre acestea în ultimii doi ani.  O asemenea măsură ar produce o egalizare de forțe, dându-le șansa echipelor mai mici de a își păstra jucătorii și de a se bate de la egal la egal cu echipele ce acum au puterea.

3. Transparență în relația cu presa

În America nu veți auzi un jucător din fotbalul lor plângându-se de faptul că i-au fost răstălmacite vorbele sau că a fost citat greșit în mod intenționat. Ce să mai zicem de titluri care sunt departe de realitate? De altfel, antrenorii din NFL nu au voie să le interzică jucătorilor relația cu presa, tocmai în acest spirit al transparenței, jurnaliștii ajungând până acolo încât au acces chiar și în vestiare după disputarea fiecărui meci.

4. Ceasul

Controlat de către un oficial aflat în tribune, se oprește doar în cazuri majore ( accidentări, lovituri de pedeapsă sau celebrarea punctelor marcate ). Ar lua o greutate de pe umerii arbitrilor, criticați de multe ori chiar și pentru zece secunde de prelungire, în plus sau în minus.

5. Repartizarea egală a banilor

NFL împarte egal banii din publicitate sau drepturi de televiziune între cele 32 de echipe din prima ligă nord-americană, permițându-le echipelor mici să se tragă de șireturi cu echipe precum Washington Redskins sau Dallas Cowboys. Mulți ar spune că sună a măsuri comuniste, însă nu uitați că vorbim de Statele Unite ale Americii, muma capitalismului. Iar stadioanele NFL sunt pline mai mereu.

6. Abonamentul TV

De ce nu este posibil să plătești un singur abonament care să îți ofere tot ceea ce vrei în materie de fotbal, ca la ei? În ultimul timp, tot mai mulți dintre români au ajuns să vizioneze fotbalul mulțumită chinezilor sau rușilor care se îndură să pună streaming-uri online.


7. Acțiuni de caritate

Știu că ați schițat un zâmbet ironic. Fiți atenți aici. Asta este o listă imensă cu jucători de fotbal american implicați în diverse acțiuni de caritate, fie în orașele lor, fie în cele ale echipelor lor. Ce vedem noi în România? Îl vedem pe Mitea că îi ia ceas de zeci de mii de euro ultimei pițipoance cu harfe pe care a
agățat-o fără prea mare efort sau un Tănase cu un Merțan de ultimă generație deși la Steaua nu a făcut treabă nici cât să își ia un Trabant. E că zâmbetul din ironic, începe să fie amar?

8. Reluarea video instantanee a fazelor controversate

Ahh! Câți bani s-ar economisi. Și din ăia negri și din ăia ce urmează a fi negri. Nefolosirea celei mai bune tehnologii este absurdă. Se pierde din farmecul fotbalului? Spuneți asta clubului care a retrogradat pentru că a luat un gol din off-side sau celui care a pierdut titlul pentru că nu i s-a acordat un 11 metri.

9. Bere și semințe ( snacks-uri )

Dintre toate punctele expuse mai sus, cred că ăsta e imposibilul în stare pură. Lesne de înțeles. De unde bere, dacă la noi și bananele sunt arme albe?

10. Majoretele

Încercați doar și o să vedeți o turmă de bizoni dând din copite și scoțând răgete indescifrabile o dată cu fumul emanat pe urechi.

Ce fotbal simpatic avem! Ei nu îl au pe Dragomir, iar ciobanii lor sunt acolo unde le este locul. Asta e discriminare profesională.

1 comentariu

  1. Lil kid, tu stii ce inseamna a putea compara doua obiecte? Iar despre Statele Unite… incearca sa citesti cate ceva. Cauta sa asculti putin intelectualii sociali de acolo. Din pacate nu prea sunt tradusi, asa ca va trebui sa inveti limba engleza intai.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău