Din lumea fotbalului: Zanzibar Soccer Queens

0
1378
“Scopul sportului este acela de a înnobila caractere, fiind mijlocul cel mai accesibil de educare fizică şi morală a indivizilor.”

Women Fighters Football Club este un club de fotbal format preponderent din femei musulmane. Echipa a luat ființă în 1988, având ca model un club de fotbal din Suedia – Tyresö FC, club care a vizitat Zanzibar în cadrul turului de promovare a fotbalului feminin în Africa. Înainte de sosirea jucătoarelor de la Tyresö FC, tinerele femei din Zanzibar care iubeau fotbalul și doreau să practice acest sport, jucau pe străzi de cele mai multe ori cu băieții. Scurta vizită a clubului din Suedia a avut menirea de a lăsa o impresie de durată asupra femeilor care doreau să practice acest sport.

nytimes.com

Când Tyresö FC a sosit în Zanzibar, în martie 1988, mai multe sportive – din badminton, atletism, netball au fost invitate să formeze o echipă pentru a juca împotriva vizitatoarelor. Acest moment a marcat începtul fotbalului feminin în Zanzibar. Nassra își amintește “…Tyresö FC a dechis calea femeilor pentru fotbal. A fost un eveniment istoric pentru multe dintre noi, care obișnuiam să jucăm fotbal pe străzi. Nu văzusem până atunci un meci între două echipe echipe de fotbal feminin. Am jucat la AMAAN, cel mai mare stadion rezervat evenimentelor sportive internaționale sau pentru alte activități sportive organizate de guvern”.

NASSRA JUMA MOHAMMED a rămas impresionată de jucătoarele din Suedia și a hotărât să își strângă prietenele și să se antreneze la stadionul Mao Tse-tung, un stadion pe care obișnuiau să se antreneze bărbații. Deseori femeile soseau mai devreme pentru a-și asigura un teren de antrenament. Acest lucru a determinat revolta barbaților, care le adresau injurii – erau catalogate ca fiind “improprii pentru a fi soții”, deoarece era un lucru neobișnuit de a vedea femeile jucând fotbal.

Nassra și prietenele ei nu au cedat datorită dragostei pentru fotbal “..am vrut doar să jucăm să ne bucurăm de fotbal, dar oamenii ne-au văzut ca o amenințare pentru societate. Unii au spus că nu avem niciun țel în viață”. Determinarea și dorința lor de a juca fotbal le-a dat curajul de a rezista atitudinilor negative și insultelor. Nassra a hotărât să dea un nume echipei deoarece “…un nume ne dă o identitate și un semn pentru oameni că existăm”. Ea a decis ca echipa să se numească Women Fighters, un nume care reflectă dificultățile prin care au trecut și lupta pe care au dus-o.

“M-am întâlnit cu liderii Asociației de Fotbal din Zanzibar de mai multe ori pentru o campanie de promovare a unei ligi feminine de fotbal, îmi pierdusem speranța. În sfârsit, în 2004, ZFA a înființat Liga Feminină. Aceea a fost cea mai frumoasa zi din viata mea.”, își amintește Nassra.

Existența Women Fighters a încurajat înființarea și altor echipe feminine precum, Nyuki FC, Koani Sisters, Bungi Sisters, Policewomen FC. Echipa națională de fotbal feminin din Zanzibar era formată de jucătoarele de la aceste echipe.

Pentru cele mai multe dintre femei, fotbalul le-a oferit noi oportunități – călătorii, oferte de muncă și cel mai important lucru – prietenii adevărate. Datorită pregătirii fizice, armata a recrutat în trecut mai multe jucătoare de la Women Fighters FC care mai apoi au jucat pentru echipa armatei de Netball (un sport asemănător și derivat din baschet), una dintre cele mai puternice echipe din Estul Africii.

Atitudinile se schimbă lent și astăzi sunt tot mai multe persoane în Zanzibar care acceptă faptul că femeile joacă fotbal. Jucătoarele de fotbal din Zanzibar au reușit să schimbe imaginea femeii(musulmane) în societate, însă mulți sunt încă de părere că într-o astfel de societate acest lucru nu este normal pentru o femeie.

1988 a fost un punct de cotitură pentru femeile iubitoare de fotbal din Zanzibar care au reușit încet dar sigur să schimbe mentalități și atitudini, aceste femei fiind personajele principale ale filmului Zanzibar Soccer Queens, un film care prezintă o parte din viața lor, cu sperante și vise, o luptă pentru normalitate.

Sursa: Fifa

Articolul precedentOpt stranieri români au jucat în returul din prima rundă a cupelor europene
Articolul următorBarometrul stranierilor. Mitriță, super-gol în MLS; Keșeru, ”dublă” în Bulgaria; Stanciu, gol la debutul oficial

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău