Fotbalul românesc sărbătorește în 2019 un deceniu de existență al clubului Viitorul Constanța, campioana României 2016/17. Văzut de unii clubul salvator al Ligii 1 și al întregului fotbal mioritic, iar de alții, mai cârcotași, un club al ”jocurilor de culise”, Viitorul are 10 ani cu de toate. În perioada 2012-2019, cât a activat în Liga 1, clubul lui Gică Hagi se poate mândri cu mai multe rezultate remarcabile, toate culminând cu titlul de campioană din sezonul 2016-2017!
Avându-l pe Gică Hagi ca artizan al echipei, de la administrație până la dreptunghiul verde, cu toții sperau că Viitorul Constanța va fi un club care va produce, crește și cizela, în cei 10 ani de existență, o serie de jucători care să aibă impact atât pe plan intern, cât și pe plan extern, acolo unde se joacă adevăratul fotbal. S-o spunem direct: noi, fanii fotbalului, visam ca Viitorul să scoată jucători de clasă!
Tocmai asta vrem să aflăm din acest articol ”#10YearsChallenge cu Viitorul Constanța”. Câți jucători cu adevărat de clasă a șlefuit Gică Hagi. A fost oare vreunul?
Viitorul lui Hagi a oferit mulți fotbaliști buni. E vreunul ”de clasă”?
Din cei 10 ani de existență, Viitorul are 7 în Liga 1. În tot acest timp, trupa lui Hagi a debutat pe prima scenă zeci de fotbaliști produși de Academie. Pe majoritatea dintre aceștia, ”Regele” a obținut zeci de milioane de euro, fie din Liga 1, fie de peste hotare. Din păcate, banul plătit pe un jucător nu-l face pe acesta unul de clasă. (Priviți-l pe Nicolae Stanciu).
”Decari”, ”Șeptari”, ”Pătrari”, fotbaliștii plecați de la Viitorul au împânzit cam toată Liga 1. De la București la Cluj și de la Târgu Mureș la Craiova, peste tot am avut și avem în continuare jucători trecuți prin mâna lui Gică Hagi. Treptat, Viitorul a trimis jucători și în Europa, la echipe mari, de unde au fost repede exilați prin împrumut, sau la echipe medii spre modeste. Natural, direct de la Viitorul sau indirect, de la echipele unde au fost transferați, jucători cu origini ”regale” au ajuns și la echipele naționale.
Revenim acum cu întrebarea de mai sus: e destul să joci la Steaua/FCSB, CFR Cluj, Pescara, Anderlecht sau echipa națională pentru a fi considerat un jucător de clasă? Probabil că nu, iar în cele ce urmează vom argumenta acest lucru prin prezentarea celor mai de seamă fotbaliști plecați de la Viitorul.
Iată cele mai importante nume plecate de la Viitorul în perioada 2013-2018. Puțini spre deloc s-au afirmat afară, iar majoritatea au revenit în Liga 1 sau către alte echipe mici din Europa/Asia.
Mihai Bălașa, de la AS Roma, la ”cel mai slab fundaș central din istoria FCSB”
În 2013, Viitorul dădea prima lovitură de imagine din scurta sa existență. Fundașul Mihai Bălașa, considerat un jucător de mare viitor, era luat de AS Roma. Inițial folosit la echipa de U19 a romanilor, Bălașa a fost apoi trimis împrumut în Serie B la Crotone și Trapani, echipe minuscule din fotbalul italian. Nu a rupt norii nici aici, iar Roma a fost de acord, în 2017, să-l vândă la FCSB cu 500,000 de Euro.
În Liga 1, Bălașa s-a plafonat, iar patronul său l-a declarat ”cel mai slab fundaș din istoria FCSB”. Nu e Becali un reper, însă nici Bălașa nu a impresionat în liga noastră de semi-amatori, acolo unde s-a dovedit, de multe ori, un jalon în fața ”valoroșilor” atacanți mioritici.
Bălașa – jucător de clasă: NU!
Aurelian Chițu, de la coada Ligii 1, direct în Ligue 1!
Tot în 2013, aceeași echipă Viitorul, codașă în Liga 1 la finele sezonului (locul 13) dădea primul tun. Hagi își vindea, la Valenciennies, un marcator important al echipei. ”În vârstă de 22 de ani, Aurelian Chiţu vine de la Viitorul Constanţa, club condus de Gheorghe Hagi. Internaţional român, Chiţu a disputat 109 meciuri cu fosta lui echipă şi a marcat 38 de goluri. VAFC îi urează bun venit”, scria site-ul oficial al Valenciennes.
Doar 7 meciuri a rezistat Chițu la Valenciennes, club care în 2014 la împrumutat la ”celebra” PAS Giannina din Grecia, iar apoi i-a dat drumul, gratis, la Astra Giurgiu. Din 2015, Chițu a revenit la Viitorul, acolo de unde a luat din nou calea străinătății în 2018, atunci când a semnat cu Daejeon Citizen din Coreea de Sud.
Chițu – jucător de clasă: într-o altă viață!
Alin Toșca, escală în La Liga-Serie A via FCSB și izolare în Grecia
Hagi a început să vândă și pe plan intern. La Steaua/FCSB a ajuns, în 2014, fundașul polivalent Alin Toșca. Nu a impresionat aici, dar și-a făcut treaba. Apoi, din 2017, acesta a luat-o pe pe calea ”te luăm, dar nu te ținem, că nu ești bun” pe care a intrat Chițu. Cumpărat de Betis Sevilla cu 1 milion de la FCSB, Toșca a stat puțin în La Liga.
Betis l-a împrumutat inițial la virtual retrogradata din Seria A, Benevento, iar apoi, din 2018, Toșca a ajuns la PAOK Salonic, echipa lui Răzvan Lucescu, acolo unde este un excelent jucător de rezervă.
Toșca – jucător de clasă: primară!
Gabi Iancu sau ”unde-i talent, dar nu e minte, vai de carieră!”
Cu un an înainte, de la Viitorul la Steaua/FCSB venea unul dintre cei mai promițători jucători apăruți în primii ani la Academia Gică Hagi. E vorba de Gabi Iancu, un talent imens la acea vreme. Acesta impresionase în Liga 1. Mijlocaşul în vârstă de 18 ani a marcat atunci de 6 ori la primul său sezon în prima divizie, iar Hagi era sigur că dă Stelei o mare valoare: “Iancu are tehnică, personalitate, inteligență în joc, tehnică de joc și individuală. Lovește foarte bine mingea și are viteză de gândire”.
În final, Gabi Iancu s-a dovedit a fi un jucător cu de toate, mai puțin cu ”viteză de gândire”. Deși i s-a oferit încredere, Iancu nu a profitat de șanse, iar viața extrasportivă, îmbâcsită de alcool și petreceri, l-au terminat. Azi, la 24 de ani, Gabi Iancu e un fotbalist terminat complet! De la Steaua a plecat la Karabukspor, Viitorul, Termalica, iar în aceste zile tocmai a fost dat afară de la FC Voluntari.
Gabi Iancu – jucător de clasă: dacă scoatem alcoolul din ecuație!
Alexandru Mitriță, zeu în Liga 1, dator peste hotare
Dintre toți jucătorii trecuți prin mâna lui Gică Hagi la Viitorul, Alex Mitriță se apropie cel mai mult de această caracteristică a jucătorului de clasă. Spunem că se apropie, întrucât Mitriță este un jucător de senzație doar în Liga 1, un campionat ultra-modest. Afară, Mitriță nu a demonstrat, încă, nimic.
A plecat în 2015 de la Viitorul la Pescara, însă aici a fost fie rezervă, fie foarte șters. Italienii nici nu au stat pe gânduri în 2018, atunci când l-au cedat la ”U” Craiova pentru o sumă relativ mică, 700,000 de Euro. Azi, Mitriță e cotat la 3,5 milioane și pare intrat pe radarul unor echipe serioase, precum AC Torino, dar și a unor echipe de ”baseball”, precum sunt cele din Major League Soccer. Viitorul ne va spune în ca categorie îl vom încadra.
Mitriță – jucător de clasă: viitorul transfer ne va spune
Răzvan Marin, un alt jucător ”în drum spre clasă”
Un alt jucător de la Viitorul aflat în aceeași ligă a valorii cu Mitriță e Răzvan Marin. Nu are talentul jucătorului de la Craiova, însă are inteligență și seriozitate ca atuuri principale. Tocmai de aceea, fiul lui Petre Marin a avut puterea de a refuza mocirla de la FCSB pentru a juca la o echipă onorabilă precum Standard Liege.
În Jupiler League, Răzvan Marin e titular incontestabil la vicecampioana din sezonul trecut și, dacă ne uităm pe Transfermarkt.com, e cel mai scump jucător din lotul lui Standard: cotat la 7 milioane de Euro. Rămâne de văzut ce va alege în viitor: un pas către fotbalul din Vest sau un pas către banii fără fotbal din Asia.
Răzvan Marin – jucător de clasă: 50% & loading…
Cristian Manea, un jucător din categoria ”it’s complicated”
Cariera fundașului Cristi Manea (21 de ani) a început abrupt. Încă de la 17 ani, acesta era vândut de Gică Hagi la Apollon Limassol pentru 2,5 milioane de Euro, deși el era cotat la 300,000 (transfermarkt.com). Au urmat apoi împrumuturi peste împrumuturi: la Mouscron, Viitorul și CFR Cluj, echipă unde evoluează și azi Manea. Paradoxal, cei de la Apollon nici nu știu cum arată jucătorul.
Fotbalistic vorbind, Manea e un jucător bun pentru Liga 1. Are 21 de ani, pare serios și, cu ceva noroc și creștere, poate că viitorul îl va ajuta să ajungă la echipe mai bune.
Manea – jucător de clasă: ”e o șanse” (citat din poetul Claudiu Răducanu)
Ianis Hagi, dovada că așchia sare foarte departe de trunchi
Gică, ”Regele”, are numai cuvinte de laudă la adresa lui Ianis, juniorul. E și normal. Ce tată nu își prețuiește copilul. Pe de altă parte, fără să fim neapărat critici duri, trebuie să vedem și partea goală a paharului atunci când ne uităm la Ianis Hagi. Fiul ”Regelui” încă nu a arătat că are șanse de a-i călca pe urma lui Gică. E un jucător bun pentru Liga 1, deocamdată, și atât. Încă nu a demonstrat că are calități excepționale.
Ianis Hagi și-a încercat norocul și peste hotare, la Fiorentina, însă nu a reușit să se impună. S-a impus, în schimb la Viitorul în Liga 1, însă acest lucru nu reprezintă un reper de luat în considerare. Avantajul lui Ianis e faptul că are doar 20 de ani, e serios, crește într-un climat dedicat 100% fotbalului și are un nume care obligă și, de ce să nu recunoaștem, atrage atenția. Așteptăm să vedem ce va da Ianis în schimb…
Ianis Hagi – jucător de clasă: încă nu!
Alexandru Băluță, bun la Craiova, titular pe bancă la Praga
În ceea ce-l privește pe Băluță, acesta este un caz special. Adus de Hagi la 20 de ani de la Chindia, mijlocașul a fost cedat după doar un sezon la ”U” Craiova, pentru 200.000 de euro. În Liga 1, Băluță a fost jucător de excepție pentru Craiova, însă imediat după ce a pășit afară, și nu la o echipă de top, ci la Slavia Praga, acesta s-a stins.
Băluță încă nu s-a impus la liderul din Cehia, iar la ora actuală este doar un jucător de lot, fiind foarte rar utilizat din primul minut.
Tănase-Coman-Benzar-Nedelcu sau cum FCSB distruge 4 jucători promițători!
În perioada 2016-2017, dinspre Viitorul către FCSB au ajuns 4 jucători extrem de promițători. La Ovidiu, cu Hagi la comandă, aceștia rupeau norii. Odată ajunși în țarcul lui Becali, cei 4 ”fantastici” s-au stins.
Florin Tănase a fost primul sosit. În 2017, acestea venea la FCSB pentru a-l face uitat pe Nicolae Stanciu. În două sezoane și jumătate, Tănase nu a făcut mare lucru la roș-albaștri. A fost o lungă perioadă accidentat, când a jucat a fost șters în mare parte din timp, iar echipa națională nu a mai prins-o.
Tănase – jucător de clasă: niciodată
Florinel Coman, probabil cea mai mare țeapă pe care Gică Hagi i-a dat-o finului Gigi Becali, a semnat cu FCSB în august 2017. Considerat de ambii, Gică și Gigi, un ”Mbappe de România”, Florinel nu a arătat absolut nimic la FCSB, iar azi e mare favorit la banca de rezerve. Cu alte cuvinte, Florinel e un fel de Gabi Iancu în devenire.
Coman ”Mbappe” – jucător de clasă: poate pe PlayStation
Romario Benzar, un jucător ceva mai experimentat, a promis multă vreme că vrea să plece în străinătate, și nu la FCSB. Dar, atunci când nu ești bun, nu te vede nimeni. Nimeni în afară de Gigi Becali. Ajuns la vicecampioană, Benzar a devenit un Gabi Enache II, iar viitorul său e scris.
Benzar – jucător de clasă: data viitoare
Dragoș Nedelcu a fost cel mai lăudat jucător din acest lot de 4 înainte de a semna cu FCSB. Rând pe rând, Ilie Dumitrescu, Gigi Becali și Mihai Stoica l-au comparat pe acesta cu Belodedici, Busquets, Gică Popescu și Lupescu. În final, bietul copil s-a dovedit a fi un fotbalist de duzină, iar azi mai figurează la FCSB doar pentru că trebuie scoși ceva bani de pe urma lui.
Nedelcu – jucător de clasă: doar în declarații
Cei 13 jucători enumerați și ”explicați” mai sus nu sunt singurii produși sau trecuți prin mâna lui Gică Hagi care (încă) nu au confirmat încă în fotbalul mare. Pe la Viitorul au mai trecut jucători care s-au pierdut definitiv sau joacă prin ”glodul” fotbalului mic. Dintre ei se remarcă: Alin Cârstocea, Alexandru Târnovan, Robert Hodorogea, Arpad Tordai, Alexandru Buzbuchi, Ionuț Puțanu, Ionuț Larie sau Cristian Gavra.
Nu e mai puțin adevărat faptul că Gică Hagi mai are câțiva ași, din noua generație de jucători, care pot exploda în viitor. În această categorie îi putem include pe Tudor Băluță, Radu Boboc, Alex Mățan sau Denis Drăguș. De curând, de la Viitorul a plecat Alex Cicăldău, un alt jucător promițător, dar deocamdată doar pentru nivelul Ligii 1.
surse foto: fcviitorul.ro, steauafc.com