valencia-steaua-cupa-uefaAm vorbit în ultimele zile de meciuri memorabile și de victorii memorabile. Am văzut cum Dinamo, o echipă în groapă azi, a fost cândva o grupare de temut. Am văzut cum Rapid și Steaua, în primul rând existau, și apoi făceau furori în Vest. Azi, 16 februarie, e timpul să vorbim despre un eșec plăcut din istoria fotbalului românesc. Probabil că ați sesizat oximoronu’, însă așa putem defini cel mai bine acel Valencia – Steaua 2-0, jucat pe Mestalla pe 16 februarie 2005.

Valencia 2-0 Steaua a reprezentat un eșec al renașterii trupei din Ghencea în fotbalul mare. A fost deschiderea drumului către revenirea istorică înregistrată peste o săptămână la București, dar și anunțarea semifinalei Cupei UEFA din sezonul următor. Despre acel Steaua-Valencia vom povesti la timpul potrivit. Astăzi rememorăm duelul din Spania.

Context: ”șaisprezecimi” Cupa UEFA: Steaua vs. Valencia, cea mai bună echipă de fotbal din lume în 2004!

Steaua lui Walter Zenga mergea pe Mestalla, în februarie 2005, cu șansa de a evolua pe terenul unei echipe de top. Calificarea? Cine mai credea în ea, atâta timp cât în fața ta se prezintă câștigătoarea Cupei UEFA și a Supercupei Europei din sezonul precedent.

Să detaliem puțin posturile celor două echipe înainte de dubla din 2005. Valencia, adversara Stelei in ”șaisprezecimi” Cupei UEFA, tocmai fusese desemnată cea mai bună echipă a anului 2004, cu 274 de puncte, într-un clasament realizat de Federatia Internationala de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). Dincolo, Steaua ocupa locul 107 în această ierarhie, cu 109 puncte. Așadar, aveam un duel Goliat vs David sau, să vă faceți o idee a diferenței, un fel de Serena Williams vs. Kurumi Nara.

Din lotul Valenciei făceau parte atunci nume legendare din fotbalul mondial. Din teren, echipa era condusă de Pablo Aimar, nimeni altul decât idolul lui Lionel Messi. Lângă el mai erau jucători precum Di Vaio, Baraja, Albelda, Mista sau Canizares. Pe banca ”liliecilor” îl găseam atunci pe legendarul Claudio Ranieri.

Steaua venea pe Mestalla cu jucători experimentați, precum Dorinel Munteanu sau Cristi Ciocoiu, dar și cu puști dornici de afirmare, ca Andrei Cristea, Mirel Rădoi sau Sorin Paraschiv.

valencia-steaua

Valencia-Steaua 2-0 și adio calificare? Nu tocmai!

Luni, 11 februarie 2019, la meciul de Liga 1 cu Hermannstadt, FCSB, fosta Steaua, a avut în tribunele Arenei Naționale circa 4000 de fani. Suma e rotunjită de crainic, însă hai să zicem că au fost 4000. Ei bine, acum 14 ani, la Valencia, 4000 de fani încurajau Steaua lui Zenga din tribunele Stadionului Mestalla.

În fața lor și a restului de 26,000 de fani ai gazdelor, Steaua a fost destul de timidă în exprimare. Cu un Di Vaio tăios și un Pablo Aimar mereu inventiv, Valencia nu a avut emoții în a se impune cu 2-0.

După o bară în debutul meciului, italianul a deschis scorul în minutul 38. Rămas nemarcat la 6 metri de poarta stelistă, Di Vaio nu a avut probleme în a deschide scorul. Apoi, după pauză, Aimar a obținut o lovitură liberă din preajma careului și tot el l-a învins pe bravul portar Hamutovski.

Tot după pauză, la Steaua a avut loc o schimbare simbolică, una care anunța minunea de peste o săptămână. În minutul 54, Zenga îl schimbă pe Ciocoiu cu Andrei Cristea. Vârful adus de la Bacău și-a anunțat regalul de peste o săptămână cu o ratare uriașă în minutul 65.

Valencia-Steaua s-a terminat 2-0. A fost cel mai periculos scor posibil pentru ”lilieci”. Pe 24 februarie vom afla de ce….

Din lotul Stelei de la acea vreme a lipsit un jucător extrem de important din campania către șaisprezecimile Cupei UEFA. E vorba de Adrian Neaga. Acesta tocmai semnase cu altă echipă, iar Zenga a pus pe seama acestui lucru neconvocarea lui Rică.

După meci, Walter Zenga a explicat motivele pentru care nu l-a introdus în lotul de 18 pe Adrian Neaga. “I-am spus că nu pot să trimit în teren un jucător care va pleca de la echipă peste 4 zile”. Despre meci, Zenga a spus că: “Am jucat foarte bine, cu personalitate. N-am permis nimic Valenciei. Am avut ocazii, dar din păcate le-am ratat. Și noi putem bate cu 2-0 la București, dar pentru acest lucru trebuie să lucram intens în următoarea săptămână”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here