Cotidianul „New York Times“ se ocupa intr-un articol de larga respiratie de o posibila cotitura in afacerea Lance Armstrong. Dupa unele informatii care provin din anturajul fostul ciclist american, de sapte ori castigator al Turului Frantei si suspendat pe viata pentru dopaj, acesta doreste sa faca o recunoastere si sa dezvaluie adevarul privind gravele acuzatii la adresa sa.

Pentru multi aceasta posibilitate pare putin probabila, mai ales datorita faptului ca Armstrong si-a sustinut mereu nevinovatia, ceea ce in context ar putea atrage cu sine o seama de actiuni juridice si nu in ultima instanta pretentii materiale. Se pare ca Lance se afla sub presiunea colaboratorilor de la cunoscuta fundatie de lupta impotriva cancerului. Se crede, de asemenea, ca Armstrong ar urmari si un compromis cu USADA (Agentia americana de lupta impotriva dopajului) pentru a fi admis la competitii si indeosebi la triatlon.

O …spovedanie completa a fostului dominator al sportului cu pedale, dupa ce atata vreme a negat ca s-ar fi dopat este putin probabila. Pentru marturie mincinoasa el ar fi pasibil de urmarire penala, nemaivorbind de mari pretentii financiare ale unor firme si persoane particulare care au pus la dispozitie bani pentru echipele US Postal si Discovery Channel. Este inca vie in amintiri patania atletei americane Marion Jones, care dupa suspendare a facut o ampla recunoastere ajungand pana la urma in spatele gratiilor.

Dupa relatarea din «New York Times» bazata pe informatii din surse apropiate lui Armstrongs acesta ar fi luat legatura cu seful USADA, Travis Tygart cu care a avut o intalnire confidentiala. De asemenea, este prevazuta o convorbire cu directorul general al WADA, David Howman.

Avocatul lui Armstrong, Tim Herman a dezmintit aceste informatii si nu a afirmat nimic concret in cauza, spunand ca: „ Lance trebuie sa vorbeasca pentru sine si nimeni altul…“, iar in continuare ca: „O recunoastere nu sta la ordinea zilei.“

Dupa cum se stie, dupa numeroase dezvaluiri, fondate pe marturii ale fostilor colegi de echipa, plati catre terti, analize de laborator, diferite corespondente, Lance Armstrong a fost sanctionat de UCI (Federatia internationala de ciclism) in luna octombrie cu suspendarea pe viata. El a lasat scurgerea termenului de recurs la TAS fara a reactiona intr-un fel sau altul acceptand tacit masura luata. Singur, Johan Bruyneel, fostul manager al echipelor in care a activat Armstrong a cerut USADA o noua procedura in care sa fie ascultate diferite persoane inclusiv cel invinuit. Se mai stie ca avocatul Tim Herman isi propune curand o consultare cu Armstrong si alte persoane interesate pentru conceperea unei noi strategii.

Lucrurile sunt foarte complicate, mai ales pe plan financiar, daca ne gandim ca doar societatea de asigurari SCA Promotions pretinde 12 milioane dolari, iar ziarul brtianic «The Sunday Times» circa 1,5 milioane dolari. La acestea se pot adauga si unele complicatii privind chiar statul american. Dupa denuntul lui Floyd Landis, un alt ciclist sanctionat pentru dopaj, s-ar putea emite pretentii si impotriva USA care a pus la dispozitia echipei (reprezentand o firma de stat !) US Postal bani din impozitele de la contribuabili, iar echipa a folosit o parte a fondurilor pentru dopaj.

Fundatia „Livestrong“, fosta Fundatie Lance Armstrong, a suferit in urma acestui scandal prejudicii enorme, chiar daca despartirea de fapt a lui Lance Armstrong a avut loc inca in anul trecut. Este insa greu de crezut ca aceasta va reusi sa revina cat de curand la linia de plutire si isi va recapata imaginea avuta, acest fapt fiind poate aspectul cel mai nociv in intreaga afacere.

Interesanta este si concluzia unui fost ciclist, germanul Jörg Jaksche, si el suspendat pentru dopaj, care crede ca o ampla dezvaluire ar putea influenta intregul sport cu pedale, radacinile ajungand atat la UCI cat si la ASO (organizatoarea Turului Frantei si a altor intreceri). “Nu Lance este problema, a spus Jaksche, ci sistemul.”

G.L. Neamtu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here