Uruguay – Ghana, 2010 – cel mai dramatic final de meci din istoria Mondialelor

0
2923

Uruguay – Ghana a fost cel mai dramatic sfert de finală de la Campionatului Mondial din Africa de Sud, 2010. Uruguayenii se calificau după ce terminau pe primul loc cu 7 puncte în Grupa A din care mai făceau parte Mexic (victorie cu 1-0), Africa de Sud  (victorie cu 3-0) și Franța (egal, 1-1). În 16-imi treceau de Coreea de Sud cu 2-1. Ghana a făcut partde din Grupa D alături de Germania, Australia și Serbia. Ghanezii s-au calificat după o victorie (1-0 cu Serbia), un egal (1-1 cu Australia) și o înfrângere (0-1 cu Germania). În 16-imi, ghanezii învingeau cu 2-1 pe SUA.

Uruguay - Ghana, 2010
Uruguay – Ghana, 2010 / foto: 2oceansvibe.com

Pe 2 iulie 2010 pe Stadionul Soccer City din Johannesburg, Ghana și Uruguay se înfruntau pentru un loc în semifinalele competiției. Formațiile alineate de cei doi antrenori, Oscar Tabarez (Uruguay) și Milovan Rajevac (Ghana) au fost următoarele:

Uruguay: Muslera (portar) – Lugano, Fucile, Victorino, Cavani, Suarez, Forlan, Perez, Pereira, Arevalo și Fernandez. Au mai intrat Scotti (min. 38 – Lugano), Lodeiro (min. 46 – Fernandez) și Abreu (min. 76 – Cavani).

Ghana: Kingson (portar) – Sarpei, Gyan, Pantsil, Mensah, Annan, Inkoom, Muntari, Vorsah, Asamoah și Boateng. Au mai intrat Appiah (min. 74 – Inkoom) și Adiyah (min. 88 – Muntari).

Muntari  deschidea scorul în minutele de prelungire a primei reprize. Diego Forlan reușea egalarea la 10 minute de la reluarea părții secunde. Până la finalul celor 90 de minute scorul a rămas neschimbat, 1-1 și se intra în prelungiri.  Punctul culminant al partidei a venit la chiar ultima fază când Luis Suarez a scos un balon cu mâna de pe linia porții. Centralul portughez, Benquerence a arătat fără să ezite punctul cu var și cartonaș roșu pentru atacant uruguayan. Asamoah Gyan ia mingea, o duce la punctul cu var și execută… Trimite în bara transervală și arbitrul fluieră finalul înainte ca balonul să aterizeze. Se termină 1-1 și câștigătorea urma să fie desemnată după loviturile de departajare.

Luis Suarez, 2010 vs. Ghana
Luis Suarez salvând depe linia porții cu mâinile / foto: mundod.lavoz.com.ar
Asamoah Gyan 2010
Asamoah Gyan trimițând în bara transversală / foto: taringa.net

Forlan execută primul și înscrie. Din tabăra cealaltă primul care execută, este chiar Gyan, cel care ratase victoria cu puține minute în urmă. De această dată nu mai ratează însă echipa sa pierde după ce ultimii doi executanți Mensah și Adiyah ratează. Se termină 4-2, Uruguay se califică în seminfiale iar Ghana era eliminată. În penultimul act al competiției, uruguayenii sunt eliminați de olandezi după 3-2. Diego Forlan a fost desemnat cel mai bun jucător al acelui turneu. De asemenea a fost unul din cei 4 fotbaliști care au marcat de 5 ori, fiind la egalitate în fruntea celor mai buni marcatori cu Thomas Muller, Wesley Sneijder și David Villa.

Articolul precedentCele mai tari goluri marcare în iunie 2017
Articolul următorIosif Petschovschi – fotbalistul care a jucat pe toate posturile, a pariat pe echipa adversă și i s-a furat identitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here