Un nume numai bun de retinut:Mihai Costea

4
434


newsted

Mihai Costea este jucatorul care in numai doua meciuri a devenit revelatia acestui inceput de retur.Jucand doar doua meciuri ca titular impreuna cu Florin Costea in atacul Craiovei, a impresionat prin calitatile sale.In cele doua meciuri : cel de la Constanta si cel de acasa cu CFR Cluj a inscris doua goluri si a creat alte doua goluri pentru fratele sau.In aceasta formula, atacul Craiovei care in primele doua meciuri nu inscrisese niciun gol, a avut un randament excelent: 6 goluri in doua meciuri.

Daca ar fi sa enumer calitatile observate de ochiul meu amator de fotbal in cazul Mihai Costea as spune urmatoarele :

-viteza.Necesara oricarui atacant, este una din calitatile de baza, care impreuna cu tehnica si demarcarea face viata grea oricarui aparator.In cele doua meciuri jucate, Mihai Costea ne-a aratat o viteza demna de 100 m plat.. Totodata, Mihai Costea a demonstrat ca detine cele “trei tipuri de viteza” pentru a fi un atacant de calitate ( cum ar spune Cornel Dinu) :viteza in gandire, viteza de reactie si viteza de executie;

-tehnica.O alta calitate de baza stapanita foarte bine de Mihai Costea.Tehnica poate fi statica, dar mai importanta in jocul modern de fotbal este tehnica in regim de viteza.Mihai Costea .Jucator care este in stare sa fenteze pe dreptul si sa traga sau sa centreze cu stangul ( prima mare deosebire de fratele sau ), sau sa-si pastreze balonul aproape in timpul unui sprint;

-șutul.Bun cu ambele picioare, puternic, plasat.Este genul de jucator care trage bine din orice pozitie exact la momentul oportun, fara a pierde timpul cu prea multe artificii tehnice ( cum uneori face Florin Costea );

-demarcarea.Foarte buna, in coordonare cu momentul pasei ( in stransa legatura cu “cele trei tipuri de viteza”), calitate pe care o detine si Florin Costea,care cred eu ca are cea mai buna demarcare din campionatul romanesc.Coroborata cu o viteza si o tehnica buna, acesta calitate contituie una din diferentele dintre atacantii de calitate si cei …”normali”.

-spontaneitatea.Calitate foarte importanta ce il face sa surpinda pe toata lumea prin executiile , inclusiv pe fundasii adversi, ceea ce constituie un mare atu pentru un atacant;

-inteligenta.Calitate care ii permite sa gandeasca foarte bine cum va decurge o faza si sa se plaseze exact unde trebuie;

-jucator de creatie dar si finalizator.Dubla calitate care ii permite sa “construiasca “ fazele de gol si sa conlucreze cu perechea din atac, dar si sa apara “ca din pamant” in fata portii adverse, la finalizare;

-tupeul.O calitate care ii cam lipseste lui Florin Costea, insa o gasim din plin la Mihai.Are acea obraznicie marca “Zoli Crisan”, obraznicie ce il face sa aiba mintea limpede in momentele decisive.Nu este impresionat de numele adversarului.

Ca si o alta calitate, speciala, Mihai Costea se intelege foarte bine in joc cu Florin Costea.Probabil este vorba si de ceva sentimental, pentru ca din momentul titularizarii lui Mihai , Florin a devenit un alt jucator. Pentru a intelege mai bine cele enumerate mai sus, va propun sa analizam usor doua faze diferite, in care se regasesc toate aceste calitati:

1.Primul exemplu il reprezinta momentul inscrierii golului 1 din meciul de acasa cu CFR, cu Mihai Costea la creatie.Minge recuperata in terenul advers, sprint in tusa stanga cu adversarul in tatonare, fenta scurta pe piciorul drept ( prin care isi scoate din joc adversarul, proiectat inainte din cazua inertiei), apoi centrare taiata, rapida, cu stangul, și pentru a nu da ragaz apararii adverse sa se aseze.Centarea ajunge exact in zona periculoasa, la 7-8 metri de poarta adversa.Din momentul asta 80% din gol este ca si facut.Wobay ataca poarta si pune presiune pe portar care nu isi permite luxul sa prinda si alege solutia rapida, boxarea.Mingea ajunge la celalalt Costea la 12 metri care suteaza sec.Probabil o faza exersata la antrenamente.

2.Al doilea exemplu este chiar golul de 4-1 , cu Mihai Costea la finalizare: minge degajata de fundasi ( in momentul in care CFR ataca cu intreg efectivul ) pana la Wobay, in banda stanga la 40 de metri de propria poarta.Acesta avanseaza , avand un singur fundas in fata, apoi paseaza in centru la Mihai Costea care vine in sprint.Acesta continua sprintul. depaseste usor un fundas prins intre doi adversari si trage puternic si plasat de la 16 metri, fara sansa pentru portarul iesit in intampinare.Cine are idee despre fotbal stie ce inseamna o asemenea finalizare dupa un sprint de 70 de metri, din care 30 de metri cu mingea la picior, in minutul 70 al meciului.Cum spunea colegul ungluk, asta demonstreaza mult tupeu si talent.As adauga eu si forta.De urmarit si controlul excelent al balonului pe toata durata fazei.

Concluzia mea, dupa aceste doua meciuri ar fi urmatoarea: Mihai Costea a demonstrat ca are niste calitati deosebite si se anunta un mare atacant in scurt timp.Totul depinde numai de el, insa eu cred ca acea obraznicie il va face sa nu fie un jucator talentat care s-a pierdut pe drum.Bafta Mihai!

sursa foto

Articolul precedentAcelasi Messi
Articolul următorPoveştile fotbalului: Fluierul buclucaş

4 COMENTARII

  1. Dragilor,Am descoperit blogul vostru de citeva zile si ma incinta! Dar la acest articol, cu tot respectul, daca nu citesti titlul, ai impresia ca se vorbeste de Van Basten…HAI POLI!!!

  2. BonoSi ce sa facem? Sa ii injuram si pe astia putini care incearca sa joace fotbal? Sau sa le dam sfaturi de cum sa ajunga din tinere … eterne sperante?

  3. BonoSi ce sa facem? Sa ii injuram si pe astia putini care incearca sa joace fotbal? Sau sa le dam sfaturi de cum sa ajunga din tinere … eterne sperante?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here