FIFA, în mijlocul unui alt caz de corupție

0
2245

fifa

Organizarea de către Qatar al Mondialului de fotbal din 2022 a ridicat multe semne de întrebare încă din momentul anunțării deciziei luate de către FIFA, devenind una dintre cele mai controversate candidaturi din istoria turneelor finale.

Ultimul capitol apare în paginile ziarului englez The Telegraph care informează că Jack Warner ( ex-vicepreședinte FIFA ) ar fi primit în jur de două milioane de dolari din partea unei companii din Qatar la puțin timp după ce această țară a fost numită organizatoare a World Cup 2022. Jurnalistti de la Telegraph susțin că o companie a cărui proprietar este Mohamed Bin Hammam, membru executiv din partea FIFA pentru Qatar, i-ar fi plătit 1,2 milioane de dolari lui Jack Warner, 750 000 dolari fiilor acestuia și 412 000 dolari unui angajat al său.

CITEȘTE ȘI: Un mondial construit peste cadavre

Aceste sume, pentru care cei de la The Telegraph susțin că au probe, au fost considerate suspecte de către o bancă din Insulele Caiman, aceștia refuzând să efectueze respectivele operațiuni financiare, banii fiind încasați de Jack Warner și ceilalți implicați prin intermediul unei bănci din New York. Operațiunea a atras însă atenția FBI-ului care a deschis o anchetă menită să clarifice aceste plăți și ce legătură au cu candidatura Qatar-ului pentru organizarea World Cup 2022 .

Jack Warner s-a retras din conducerea FIFA în 2011, fiind unul dintre cei mai experimentați membri ai comitetului executiv, timp de 14 ani în funcția de vicepreședinte. Warner a făcut parte din grupul celor 22 de persoane care au decis ca Rusia să organizeze World Cup 2018 și Qatar cel din 2022. Nu este pentru prima oară când numele lui Jack Warner este implicat în cazurile de corupție din FIFA semnalate de presă. După anunțul în urma căruia s-a aflat că Rusia va organiza turneul final din 2018, englezii au acuzat patru membrii din comitetul executiv FIFA că le-ar fi cerut favoruri în schimbul votului. Unul dintre cei patru era Jack Walner. Anglia a pierdut acea candidatură de manieră categorică, fiind eliminată după primul scrutin de votare, obținând doar două voturi.

jack warner mohamed bin hammam
Jack Warner ( stânga ) și Mohamed Bin Hammam ( dreapta ). sursă foto the telegraph

Jack Warner și-a dat demisia în 2011 din funcția pe care o deținea la FIFA în urma unei alte de corupție, de această dată fiind considerat drept intermediar între același Mohamed Bin Hammam și CFU ( Caribbean Football Union ). Chiar dacă FIFA l-a scos basma curată, se pare că Warner a fost filmat în timp ce își îndemna colegii să nu refuze cadourile lui Bin Hammam.

Mohamed Bin Hammam a fost exclus pe viață de către FIFA în decembrie 2012, demisionând din toate funcțiile deținute ( era și președintele Confederației Asiatică de Fotbal).

CITEȘTE ȘI: EROAREA COMISĂ DE BLATTER

Articolul precedentStade Leopold Sedar Senghor, Dakar, Senegal
Articolul următorVIDEO: Gol ciudat înscris în Anglia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here