Un nou început pentru PORTSMOUTH FC. De la glorie în Cupa Angliei la liga a 4-a, în cinci ani.

0
2258

Portsmouth F.C. este unul dintre cluburile din Anglia care a avut cel mai mult de suferit în perioada recentă, după ce în urmă cu câteva sezoane, suporterii lui trăiseră cele mai frumoase momente din ultimii 50 de ani. Înfiinţat ca multe alte cluburi înainte de anul 1900, având nu foarte multe trofee, doar 2 titluri de campioană, 2 Cupe ale Angliei şi o Supercupă, ultimele trei decenii au fost precum un roller coaster. Mai exact, între 1988 şi 2003, Portsmouth parcă a suferit de letargie şi a paralizat, petrecând nu mai puţin de 15 sezoane în liga a 2-a. Omul care a reuşit să-i readucă la viaţă, a fost nimeni altul decât Harry “Houdini” Redknapp.

1954645_display_image

(Harry Redknapp promovează în 2003 cu Portsmouth în Premier League)

Redknapp a fost şi cel cu care s-a continuat proiectul în Premier League, însă după doar un sezon şi câteva luni din al doilea, neînţelegerile acestuia cu patronul Milan Mandaric l-au făcut să-şi dea demisia. După ce Portsmouth a încercat alţi trei antrenori, iar Redknapp s-a “rătăcit” chiar la marea rivală, Southampton, la un an de la despărţire, Harry a revenit ca antrenor. Mandaric a vândut clubul în 2006 către Alexandre Gaydamak, iar apogeul a fost atins în 2008, când Portsmouth a reuşit să termine campionatul pe locul 8 (cea mai bună clasare din ultimii 53 de ani), să câştige Cupa Angliei cu 1-0 în faţa celor de la Cardiff şi astfel să se califice pentru prima oară în cupele europene. În acel moment, Portsmouth avea în lot jucători precum Sol Campbell, Kanu, David James, Glen Johnson, Milan Baros, Sulley Muntari, Niko Kranjcar.

article-0-014BE07500000578-224_468x348

(Portsmouth, câştigătoare a Cupei Angliei în 2008)

Din sezonul 2008/2009 au apărut problemele. Începutul de campionat a fost slab, Harry Redknapp a plecat la Tottenham, Tony Adams fiind pus în locul său, la fel şi alţi jucători importanţi au părăsit clubul în vară sau în iarnă, iar Gaydamak încerca să vândă clubul din cauza datoriilor, lucru pe care l-a reuşit în cele din urmă în vara lui 2009, către arabul Al-Fahim. Singurele consolări din acel sezon ar fi faptul că au rămas în Premier League şi istoricul meci cu Milan din grupele Cupei UEFA, un Milan antrenat de Ancelotti şi care îi avea în componenţă pe Inzaghi, Shevchenko, Kaka, Ronaldinho, Seedorf, Pirlo, Gattuso, Dida. În acel meci, Portsmouth a condus cu 2-0 până pe final, însă s-a văzut egalat în ultimul minut şi partida s-a încheiat 2-2.

2711milanfratton1AH_650x423

(Portsmouth – Milan, 2-2)

Sezonul 2009/2010 a fost ultimul în Premier League. Neputând plăti datoriile şi salariile jucatorlior, Al-Fahim a vândut clubul către un alt arab, Al-Faraj, însă nici acesta nu s-a descurcat cu finanţele, clubului i s-a pus embargo pe transferuri şi s-a afundat în şi mai multe datorii. În primăvara lui 2010, Portsmouth a fost pus sub administraţie şi penalizat cu 9 puncte în clasament, astfel terminând pe ultimul loc. În mod miraculos, Portsmouth a reuşit să ajungă din nou în finala Cupei Angliei, însă a pierdut-o în faţa lui Chelsea cu 1-0, iar UEFA i-a interzis participarea în cupele europene tot din cauza datoriilor.

După o altă vara tumultoasă, clubul a reuşit să iasă de sub administraţie, iar primul sezon în liga a 2-a a fost unul mediocru, terminând în campionat pe locul 14. În vara lui 2011, alte schimbări la conducere. Rusul Vladimir Antonov a devenit noul patron, însă în luna noiembrie a aceluiaşi an, a fost arestat pentru nereguli în afaceri din domeniul bancar, bunurile i-au fost îngheţate, iar Portsmouth a avut din nou de suferit. Încă o punere sub administraţie, o penalizare de 10 puncte şi o nouă retrogradare, în liga a 3-a.

Portsmouth-v-Derby-Pompey-clap-fans_2753856

(Portsmouth retrogradează în liga a 3-a, iar jucătorii îşi iau rămas bun de la fani cu lacrimi în ochi)

Ca urmare a retrogradării şi a situaţiei financiare critice, toţi jucătorii s-au văzut nevoiţi să plece. Portsmouth a început în liga a 3-a cu o altă penalizare de 10 puncte, a avut un lot şubred, o serie de 23 de meciuri fără victorie şi în final s-a văzut retrogradată pentru a 3-a oară în ultimele 4 sezoane. Fărâma de speranţă a apărut în iarna lui 2012, când, suporterii, organizaţi în asociaţia “Pompey Supporters Trust”, şi-au exprimat intenţia de a cumpăra clubul. În luna aprilie 2013 au şi reuşit acest lucru, Portsmouth fiind în prezent clubul deţinut de cel mai mare număr de suporteri din fotbalul englez.

573133859

(Suporterii preiau clubul)

3336542360

(“Clubul nostru, oraşul nostru, pasiunea noastra, mândria noastra, Pompey-ul nostru)

În acest weekend, în Anglia a început sezonul 2013/2014 din Football League, iar Portsmouth a debutat în liga a 4-a, pe teren propriu, în faţa celor de la Oxford United. Din păcate, nu şi-au putut răsplăti suporterii pentru ataşamentul de care au dat dovadă, pierzând cu 4-1, însă sezonul este lung. Prezenţa celor peste 18.000 de spectatori de pe Fratton Park a însemnat un nou record de asistenţă în liga a 4-a. Fanii au realizat şi o coregrafie, cu un mesaj simplu, dar care spune totul: “OURS” (“Al nostru”), iar imaginea de mai jos cu echipa strânsă în careu şi coregrafia în spate, nu poate decât să amplifice sentimentul de unitate, faptul că nu vor renunţa niciodată şi că au cântat, cânta şi vor cânta în continuare celebrul lor vers:

“PLAY UP POMPEY, POMPEY PLAY UP!”

1098206_583550338355432_1539614877_n

Articolul precedentAlexandra Dulgheru, alături de Sorana Cîrstea pe tabloul principal la Toronto!
Articolul următorTorneo Inicial 2013

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here