Vara sau iarna, asta a fost întrebarea care s-a tot pus în legătură cu Mondialul ce urmează să fie organizat de Qatar în 2022.
Între timp au ieșit la iveală și alte probleme, iar chestiuni precum daca fotbaliștii sau suporterii suportă temperaturile verii din Qatar par un pic ridicole. E vorba de viață și moarte, de sclavie în secolul XXI, de condițiile teribile pe care le suportă zi de zi sute de mii de oameni care muncesc în Qatar pentru ca personaje precum Blatter sau Platini să își așeze comod fundul în fotolii pe timpul Mondialului din 2002.
O investigație a ziarului britanic The Guardian arată că zeci de muncitori, emigranți nepalezi în marea lor majoritate, au murit în ultimele săptămâni din cauza condițiilor de muncă, ziariștii britanici având acces la documente păstrate de ambasada Nepalului în Qatar, cu care au confirmat aceste informații. Spun cei de la Guardian că Federația Sindicala Internationala (CSI) examinează de peste doi ani de zile accidentele de muncă ale emigranților ce muncesc în Qatar iar rezultatele sunt pur si simplu înfiorătoarei: 600 de decese pe an în mijlocul unor condiții de muncă și viață inumane. Mai mult, previziunile sunt și mai sumbre, sindicaliștii afirmând că vor muri în jur de 4000 de muncitori până la ora startului acestui turneu final dacă nimic nu se va schimba și condițiile de lucru vor aceleași.
”Autoritățile din Qatar nu fac nimic în această privință, iar numerele arată că în fiecare zi moare cel puțin un muncitor.” spune pentru The Guardian secretarul general al CSI, Sharan Burrow, care mai afirmă că în acest moment muncesc în Qatar 1,2 milioane emigranți.
Revenind la documentele obținute de ziariști de la ambasada Nepalului, reiese de acolo că cel puțin 44 muncitori emigranți din această țară au murit între 4 iunie și 8 august, jumătate dintre ei suferind infarcturi la locul de muncă din cauza temperaturilor înalte. Pe lângă acest genocid în masă ignorat de cei care conduc fotbalul mondial, muncitorii se mai plâng de nenumărate abuzuri cum ar fi salarii neplătite, confiscarea actelor de identitate sau refuzul de a li se da apă în mijlocul temperaturilor infernale, în timp ce aproximativ 30 dintre ei s-au refugiat în ambasada Nepalului pentru a scăpa de brutalele condiții în care munceau și trăiau.
”Muncim cu stomacul gol câte 24 de ore; 12 ore muncind și 12 ore fără mâncare toată noaptea. Când m-am plâns, șeful meu m-a bătut, m-a dat afară de unde stăteam și nu a vrut să mă mai plătească. A trebuit să cerșesc mâncare” își povestește drama Ram Kumar Mahara, un tânăr nepalez de 27 de ani.
Contactati in legatura cu acestă problemă, cei de la FIFA s-au limitat să răspundă că ”nu există scuze pentru ca muncitorii din Qatar , sau din orice altă țară, să trăiască în astfel de condiții. Ideea noastră e ca acest evniment să servească drept catalizator pentru a îmbunătăți condițiile de viață a celor care muncesc acolo” . Sec, fără sentimente de culpă.
Chirari Mahato avea 51 de ani în 2012. Muncea de la ora șase dimineața până la șapte seara într-un depozit al companiei Al Hasan Transport din Qatar. Într-o dimineața, colegii l-au găsit mort. ”Am solicitat companiei o compensație pentru familia lui, însă ne-au spus că nu vor primi nimic, pentru că a murit în timp ce dormea”.
Qatar este o fostă colonie britanică ce se întinde pe o suprafață de 12 000 de km pătrați în buzele Golfului Persic. După obținerea independeței în 1971 și mai ales după 1995, atunci când șeicul Hamad Al Thani a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat cu care și-a dat jos propriul tată, micul stat arab și-a deschis frontierele către acorduri comerciale cu țările bogate ale lumii. Imensele rezerve de petrol au transformat-o într-una dintre cele mai bogate țări de pe mapamond, cu un PIB de peste 170 000 milioane de dolari. Șomajul este la o rată de sub 1% și de aici s-a ajuns la importul masiv de forță de muncă, 40% din posturi fiind absorbite de către sectorul construcțiilor. Pentru Mondialul din 2022 se estimează investiții de circa 125 000 milioane de dolari: un aeroport internațional ( 7000 milioane de dolari ), un port maritim ( 5500 ), autostrăzi ( 20 000 ), 12 stadioane noi ( 32 000 )…
Bani mulți, scandaluri pe măsură, la începutul anului revista France Footbal denunțând așa zisul Qatargate, jurnaliștii francezi susținând că arabii au cumpărat voturi pentru a li se da organizarea turneului final, în fruntea listei celor corupți apărând însuși Michel Platini, președintele UEFA.
Benjamin Cruz, muncitor filipinez. A făcut de toate. Zugrav, mecanic, instalator, taia marmură. După patru luni de muncă înn Qatar, angajatorul i-a scăzut salariul de la 440 dolari lunar la 275. S-a decis să îl dea în judecată. Angajatorul nu s-a prezentat, ba mai mult, l-a lăsat fără acte. 17 luni au trebuit să treacă până și-a recuperat pașaportul.
Reținerea actelor de identitate este o practică obișnuită în Qatar, iar promisiunile false în legătură cu salariile și condițiile de muncă sunt la ordinea zilei, contractele semnate neavând valoare pe masa celor care angajează. De parcă nu ar fi de ajuns, emigranților li se mai cere și comision pentru că li găsește de muncă, ajungând să gireze cu casele lor sau ale prietenilor din țara natală. Oameni care renunță la tot pentru a ajunge să muncească și să trăiască într-o închisoare fără ziduri, fără paznici.
Tika Bahadur Kamal are cinci copii lăsați în Nepal. A ajuns în Qatar gândindu-se că le va putea oferi un trai mai bun. ”Compania la care am lucrat m-a plătit primele două luni, după care a uitat să mă plătească timp de un an. Am încercat să îmi recuperez banii prin tribunale, fără succes, ajungând să mânânc doar cartofi copți”.
În 2007, Qatar avea o populație de 900 000 de persoane, față de 1,7 milioane câte sunt în prezent, dintre care doar 300 000 sunt cetățeni cu originea în această țară. Qatar face parte din tot felul de organisme internaționale, precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional sau Organizația Mondială de Comerț, însă nu a ratificat Convenția Internațională asupra protecției muncitorilor emigranți emisă de ONU. În Qatar nu este garantizat salariul minim, iar formarea sindicatelor și convocarea de greve este ilegală.
surse The Guardian, Equal Times