Un fost oficial al unei echipe din LaLiga și-a denunțat echipa pentru că a trucat meciuri în campionat

0
1395

Un fost oficial al unei echipe din LaLiga și-a denunțat echipa pentru că a trucat meciuri în campionat

Noul an a început cu o lovitură puternică pentru fotbalul spaniol. Angel Vizcay, fost secretar al clubului Osasuna timp de 24 de ani, care a fost demis la sfârșitul anului 2014, a declarat la începutul acestui an în fața anchetatorilor că echipa sa a făcut câteva blaturi în tentativa de a se menține în primul eșalon al fotbalului spaniol între anii 2012 și 2014.

Imaginea sportului spaniol fusese deja puternic zguduită în data de 26 noiembrie 2019, atunci când poliția spaniolă și Europol au arestat 9 persoane suspectate de implicare în meciuri trucate (din liga secundă) și spălare de bani.

Vizcay a declarat în fața judecătorilor, denunțând 11 persoane: 6 foști conducători ai clublui, 3 foști jucători de la Betis și doi agenți imobiliari, care ar fi fost implicați în presupusele acte de corupție.

Fostul secretar al clubului, acum în vârstă de 64 de ani, a declarat că Osasuna a plătit 400.000 de euro către Getafe pentru a cumpăra victoria în meciul direct din sezonul 2012/2013 și că Betis a primit 250.000 de euro pentru a se preda în fața Osasunei în sezonul următor. Osasuna ar fi cumpărat și un punct în meciul jucat cu Espanyol, pentru care ar fi plătit 250.000 de euro.

În plus, clubul din Navarra ar fi plătit și 150.000 de euro ca primă de joc către Valladolid, după ce formația din Castilla a învins-o pe Deportivo La Coruna – contracandidata Osasunei la lupta pentru rămânerea în LaLiga în stagiunea 2013/2014, respectiv 150.000 de euro tot ca primă de joc, către Betis, formație care a învins-o pe Celta Vigo în returul sezonului 2013/2014.

Și mai mult decât atât, Vizcay a declarat că două dintre plățile către Betis au fost făcute într-un garaj din Sevilia către fotbaliștii Jordi Figueras, Xavi Torres și Antonio Amaya. Fostul secretar al Osasunei a mărturisit că aceste sume erau discutate în consiliul director și chiar i-a identificat pe doi dintre cei trei jucători de la Betis în sala de judecată.

Miguel Archanco, care a fost audiat imediat după Vizcay, nu a recunoscut că făcut vreun aranjament, ci doar că a premiat echipa Betis după victoria în fața celor de la Valladolid în 2014, în condițiile în care formația andaluză era deja matematic retrogradată la momentul disputării partidei și fără acea primă, jucătorii nu ar fi avut suficientă motivație pentru a-și apăra corect șansele.

Ce l-a determinat însă pe Vizcay să facă toate aceste dezvăluiri, fără de care anchetatorii nu ar fi avut suficiente motive să continue investigațiile? Acesta a declarat că s-a lăsat luat de val, delimitându-se oarecum de către cei care au pus la cale aceste ilegalități.

Se pare că acesta a fost dat afară pe ușa din spate, după ce a dus clubul într-o situație financiară precară în sezonul 2014, în care presupusele aranjamente nu a fost suficient pentru a salva echipa de la retrogradare. Osasuna a retrogradat la finele stagiunii 2013/2014, după ce evoluase în Primera Division în ultimele 14 sezoane. Vizcay a fost forțat de consiliul de administrație să plece de la echipă, după ce preț de aproape un sfert de secol și-a păstrat scaunul sub comanda a nu mai puțin de 6 președinți diferiți.

Totodată, Vizcay a spus că i-a spus mărturisit toate aceste lucruri lui Javier Tebas – președintele federației de fotbal Spaniole – în 2014, pentru că bănuia că plățile pentru aranjamente fuseseră deja luate în vedere. Cel mai probabil însă, Vizcay se temea că anumiți conducători ai Osasunei ar dori să se răzbune astfel pe el și a preferat să colaboreze cu autoritățile pentru a i se diminua eventuala pedeapsă.

Rămâne de văzut dacă anumite persoane au folosit aceste “aranjamente” și pentru a juca la pariuri. Este greu de crezut că unul dintre cei 3 jucători nominalizați de către Vizcay ar fi intrat într-o agenție de pariuri pentru a plasa biletele și apoi ar fi intrat pe platforma de verificare bilet Fortuna bet pentru a vedea câștigul și sărbători, însă astfel de greșeli copilărești au fost comise de mai mulți fotbaliști de-a lungul ultimului deceniu.

Cazul este în desfășurare, și cu timpul, cu siguranță vor ieși mai multe lucruri la iveală.

Articolul precedentTrailer: Kaiser! Cel mai mare fotbalist care n-a jucat niciodată fotbal
Articolul următorVIDEO: Leverkusen 4-3 Borussia Dortmund

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here