Un american a cărui armă în Afganistan este mingea

0
2014

4553796562_4e799dfcc3_z

Afganistan, locul unde fotbalul a fost interzis

În ultimii 30 de ani, din cauza regimului impus de talibani şi a războaielor provocate de aceştia, fotbalul a fost inexistent în Afganistan, lumea uitând practic cum e să asişti la un meci de fotbal, în timp ce alţii nu avuseseră deloc ocazia de a vedea o partidă pe viu. Între 1984 şi 2002, naţionala Afganistanului nu a disputat niciun meci internaţional, iar de atunci şi până în prezent, doar două meciuri s-au disputat pe tărâm afgan: în 2003, cu Turkmenistan (0-2), în preliminariile Campionatului Mondial din 2006, şi în istoricul meci din august 2013, la Kabul, în faţa unui stadion plin, cu Pakistan (3-0). Bucuria creată de acea victorie a fost însă întrecută după numai o lună, când, fix la împlinirea a 12 ani de la atacul terorist din Statele Unite ale Americii (11 septembrie), naţionala Afganistanului a câştigat Campionatul Asiei de Sud, cel mai important trofeu din istoria lor. Valul de bucurie a durat două zile, iar AK47-urile au fost descărcate în aer. Triumful a făcut ca la recenta gală FIFA, unde s-a decernat Balonul de Aur, Afganistan să primească premiul Fair Play pentru performanţa remarcabilă a naţionalei, dar şi pentru crearea unui campionat intern începând din 2012, în ciuda problemelor încă existente în ţară.

afghanistanpakistan30
Afganistan – Pakistan 3-0

Nick Pugliese, de la Williams College la FC Ferozi: “Cei mai buni din Kabul!”

Când şi-a terminat cariera de jucător de fotbal la colegiul Williams în 2012, tânărul american Nick Pugliese nu-şi închipuia prin ce aventuri va urma să treacă. A început să-şi caute un loc de muncă şi a ales…Afganistan, o ţară în curs de dezvoltare, pentru a vedea ce îl va învăţa acea experienţă. Unii l-au crezut nebun, părinţii nu au fost de acord, dar Nick a plecat în Kabul să lucreze pentru cea mai mare companie de telecomunicaţii din Afganistan. Acolo, având reguli foarte stricte de a umbla prin oraş, singura modalitate de divertisment şi de a socializa, era să joace fotbal cu colegii de la firmă, în echipa companiei. În scurt timp, s-a făcut remarcat şi a fost pus în contact cu antrenorul echipei FC Ferozi, club din campionatul provinciei Kabul. A dat probe pentru ei, iar talentul său i-a convins să-i ofere un contract.

“Când mi s-a spus că vor să fac parte din echipa lor, pentru mine a însemnat că vor să fac parte din familia lor. Dar compania mi-a transmis că trebuie să aleg: lucrez în continuare pentru ei sau mă duc să joc fotbal. M-am gândit că nu mă voi mai întâlni cu această ocazie niciodată, şi am acceptat. Şi chiar am fost ca o familie. Grupul era unit, în zilele când aveam meci antrenorul ne chema pe toţi la el acasă, soţia lui ne gătea, apoi ne relaxam, ascultam muzică.”

Nick a părăsit compania pentru un salariu lunar de 300 de dolari la Ferozi şi s-a mutat într-un complex rezidenţial. Când nu se afla la antrenament şi nu era zi de meci…juca fotbal într-un parc din cartier, consolidându-şi relaţiile cu prietenii săi afgani, alături de care experimenta cultura locală, fără a întâmpina vreo problemă din cauza faptului că el e american.

“Fotbalul a fost cea mai bună modalitate de a face parte din comunitate. Am cunoscut oamenii şi mi-am făcut prieteni jucând fotbal, altfel nu aş fi reuşit. El este cel care mi-a deschis porţile. A fost şi o modalitate a afganilor de a vedea altfel un american, şi de a-l cunoaşte. Majoritatea americanilor prezenţi acolo sunt în spatele unui zid sau într-o maşină blindată.

În ultimii ani, interesul pentru fotbal a crescut foarte mult în Afganistan, iar oamenii sunt foarte pasionaţi. Campionatele Angliei şi Spaniei sunt cele mai urmărite. Un prieten îmi spunea că obişnuiau să se aşeze la facultate, în sală, în funcţie de etnie. Pashtun într-o parte, Tajik în cealaltă. Acum, într-o parte stau fanii lui Real Madrid, în cealaltă, fanii Barcelonei.”

Revenind la cariera sa de fotbalist profesionist, în 2012, în primul său sezon, Nick Pugliese a câştigat alături de colegii lui de la Ferozi, Cupa Kabulului, după o finală câştigată la loviturile de departajare în faţa celor de la Ordoo. În 2013, au reuşit să ajungă din nou în finală, dar de această dată au pierdut-o.

tumblr_morbg2RTjF1sqg1gso5_1280
FC Ferozi, campioni
tumblr_morbg2RTjF1sqg1gso3_1280
Nick Pugliese, primind medalia de campion

tumblr_morbg2RTjF1sqg1gso1_1280

Vorbind despre viitorul său, Nick este încă nehotărât dacă se va întoarce în primăvara lui 2014 în Afganistan. Are câteva cluburi în minte, de această dată la un nivel mai înalt, în prima ligă, însă acest lucru ar atrage şi mai mult atenţia asupra sa, şi din punct de vedere al securităţii e riscant. Din punct de vedere sportiv, pasiunea sa pentru fotbalul din Afganistan îi face inima să-i bată într-un ritm mai alert, şi recunoaşte că e dificil să renunţe.

Întregul material cu Nick Pugliese realizat de cei de la ESPN la Kabul, poate fi urmărit mai jos.

Surse: TheGuardian.com, MLSSoccer.com, tumblr.footballinkabul.com, Wikipedia.org

Surse foto: Rahmat Gul/AP, Shah Marai/AFP/Getty Images

Articolul precedentMoi International Sports Centre, Nairobi, Kenya
Articolul următorSimona Halep a urcat pe locul 3 în #RoadToSingapore, drumul spre Turneul Campioanelor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here