Fótbolti, blóðug helvíti! Uluitorul deznodământ al campionatului Islandei

0
2272

hafnarfjordurstjarnanmain

În acest weekend am stat cu ochii pe finala campionatului islandez de fotbal, meciul decisiv dintre Fimleikafélag Hafnarfjörður şi Ungmennafélagið Stjarnan. Ce avea să se întâmple va rămâne în istorie pentru totdeauna.

Dar care a fost contextul şi motivul special al acestui meci? Cu o etapă înainte de final, Hafnarfjordur se afla pe locul 1 în clasament: 15 victorii, 6 egaluri, 0 înfrângeri, 51 de puncte. Stjarnan, un loc mai jos: 14 victorii, 7 egaluri, 0 înfrângeri, 49 de puncte. Ca să vă familiarizaţi puţin cu echipele, Hafnarfjordur era una dintre marile favorite la câştigarea titlului la începutul sezonului, fiind de 6 ori campioană şi de 5 ori vice-campioană din 2003 încoace. Stjarnan (tradus în română: Steaua) probabil că e un nume mai familiar, pentru modurile inedite în care jucătorii se bucură după goluri. Clubul nu a câştigat niciodată campionatul şi a promovat în prima ligă în 2009.

Aşadar, două echipe care nu au pierdut în întreg sezonul urmau să se întâlnească în ultima etapă pentru a decide campioana. Hafnarfjordur nu trebuia să piardă, Stjarnan era obligată să câştige. În caz de egal, apărea situaţia în care primele două echipe din clasament vor termina campionatul neînvinse, situaţie întâlnită o singură dată în istoria fotbalului, în Hong Kong, în 1986 (sursă: Guardian).

Pe un stadion plin ochi, cu spectatori prezenţi chiar şi pe dâmbul din spatele unei porţi, şi cu vulcanul Bardarbunga oprindu-şi pentru moment activitatea, meciul sezonului era pe cale să înceapă. Vremea câinoasă a afectat debutul partidei, ploaia măruntă şi vântul puternic făcând confruntarea să fie una încrâncenată în prima jumătate a reprizei întâi, iar partida destul de greu de urmărit din cauza picăturilor de ploaie de pe obiectivul camerei de filmat (foto).

fhs

Însă, din minutul 30, ploaia s-a mai domolit, iar meciul a căpătat o altă faţă. Prima ocazie a aparţinut gazdelor, în urma unui corner, dar portarul lui Stjarnan, Ingvar Jónsson, a salvat cu un reflex de ultim moment. Ce am uitat să menţionez, dar urmează să auziţi în filmuleţele de mai jos, comentatorii islandezi vor rămâne şi ei de neuitat, prin ţipetele lor subţiri.

Click pe imagine pentru a urmări prima mare ratare a meciului.

hafnarfjordurstjarnan1

Contrar cursului jocului, Stjarnan a deschis scorul înainte de pauză, în urma unei faze confuze, la care jucătorii lui Hafnarfjordur au cerut henţ în loc de offside, Olafur Karl Finsen marcând clar din afara jocului.

GOL! Hafnarfjordur – Stjarnan 0-1. Click pe imagine pentru a vedea reuşita lui Finsen.

hafnarfjordurstjarnan2

În caz că mai avea nevoie de un alt impuls să forţeze egalarea în repriza secundă, Hafnarfjordur a primit un cadou din partea adversarilor, în minutul 58. Faultat de fundaşul Doumbia (reţineţi numele), căpitanul lui Stjarnan, Veigar Páll Gunnarsson, a fost acuzat de Runarsson că a exagerat căderea. Fără să stea mult pe gânduri, Gunnarsson îi aplică un pumn lui Runarsson şi este eliminat de către arbitru, lăsându-şi echipa cu un om în minus în cel mai important meci din istoria clubului. Nervozitatea se transferă către suporterii lui Stjarnan, iar aceştia aruncă cu câteva obiecte în teren.

Click pe imagine pentru a vedea incidentul.

hafnarfjordurstjarnan3

La scurt timp de la eliminare, în minutul 64, Hafnarfjordur reuşeşte o fază superbă. Gudnason primeşte balonul în dreapta, întoarce mingea în careu către scoţianul Steven Lennon, acesta face o piruetă, păcăleşte fundaşul şi înţeapă balonul care se duce în plasă. 1-1!

GOL! Hafnarfjordur – Stjarnan 1-1. Click pe imagine pentru a vedea reuşita lui Lennon.

hafnarfjordurstjarnan4

Au urmat 30 de minute de-a dreptul nebune. Deşi Stjarnan e cu un om în minus, iar Hafnarfjordur trebuie să conserve rezultatul, se joacă cu garda jos, de la o poartă la alta. Pase la firul ierbii, combinaţii, driblinguri, un joc plăcut ochiului ce te ţine în priză. Gudnason loveşte bara pentru gazde (VIDEO), Ottesen Palsson (Stjarnan) scapă pe partea dreapta, dar nu fructifică ocazia, Hafnarfjordur pleacă în două rânduri pe contraatac, 3 contra 3 şi 4 contra 2, dar fundaşii lui Stjarnan se opun de fiecare dată, Vemmelund scoţând mingea de pe linia porţii! Se intră în minutul 90, de la margine se arată cinci minute de prelungiri. Stjarnan riscă tot, obţine două cornere la rând, ambele sunt respinse, dar mingea rămâne în jumătatea lui Hafnarfjordur. În minutul 92, mingea este aruncată în careu, Finsen ajunge primul la balon, preia, dar este busculat de Doumbia. PENALTY! Lui Doumbia nu-i vine să creadă, cade în genunchi în faţa arbitrului, dar faultul este evident. Coechipierii ştiu asta şi îşi pun mâinile în cap. Tot Finsen este cel care execută. Cu foarte mare calm, păcăleşte portarul şi înscrie fără probleme. Până şi mascota în formă de cutie de Pepsi din spatele porţii ţopăie de bucurie. Stjarnan e la un pas de primul titlu din istorie.

GOL! Hafnarfjordur – Stjarnan 1-2. Click pe imagine pentru a vedea reuşita lui Finsen.

hafnarfjordurstjarnan5

Arbitrul prelungeşte meciul până în minutul 97, Hafnarfjordur se aruncă cu disperare în atac, obţine un corner, mingea cade în careu, şut blocat, încă un şut, deviat, încă un corner. O ultima şansă, dar balonul este respins până la centrul terenului, iar arbitrul pune capăt finalei campionatului. Stjarnan e campioana Islandei pentru prima oară! Jucătorii aleargă de bucurie în toate direcţiile, se prăbuşesc pe gazon, se îmbrăţişează, unul dintre ei, aflat accidentat pe banca de rezerve, în cârje, aleargă într-un picior. Antrenorul Rúnar Páll Sigmundsson a intrat în istorie. Fanii se aruncă din tribună şi cu greu sunt opriţi.

Click pe imagine pentru a vedea finalul partidei.

hafnarfjordurstjarnan6

De partea cealaltă, într-un moment de isterie, cu spume la gură, Doumbia se repede asupra centralului, nemulţumit de penalty-ul acordat. Este oprit cu greu de patru inşi.

Click pe imagine pentru a vedea furia lui Doumbia.

hafnarfjordurstjarnan7

Fără a exagera, a fost unul dintre cele mai extraordinare şi dramatice meciuri din istoria fotbalului. Atât prin fotbalul jucat de cele două echipe, la un nivel ridicat, cât şi prin ocaziile incredibile. Aproape ireal ce s-a întâmplat. Ca nivel al intensităţii se asemănă cu momentul din barajul dintre Watford şi Leicester, în 2013, când oaspeţii au ratat un penalty în ultimul minut, Watford a plecat pe contraatac şi a înscris, Deeney calificându-şi echipa în finală, doar că de această dată, la meciul din Islanda, momentul este echivalent cu întreaga repriză secundă.

De acum înainte, celebrele poveşti pescăreşti de spus nepoţilor vor fi înlocuite în Islanda cu “Povestea primului titlu câştigat de Stjarnan”.

Fótbolti, blóðug helvíti! *

*traducerea în islandeză a celebrei replici rostită de Sir Alex Ferguson după finala Ligii Campionilor câştigată de Manchester United împotriva lui Bayern, „Football, bloody hell!“.

hafnarfjordurstjarnandown

sursă foto şi video: visir.is

Articolul precedentPariul zilei ( 4 octombrie 2014 )
Articolul următorFOTO: Pistă de atletism pe acoperiș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here