Ultima mare reprezentație dată de George Best

0
5465

13 octombrie 1976, Olanda urma să întâlnească la Rotterdam selecționata Irlandei de Nord într-un meci contând pentru preliminariile Campionatului Mondial din Argentina 1978. Olanda venea după un succes în Islanda, scor 1-0 iar pentru nord-irlandezi era meciul de debut în Grupa a 4-a de calificare din acele preliminarii.

foto: redcafe.net
foto: redcafe.net

Cel mai important nume din naționala nord-irlandezilor era George Best ajuns la 30 de ani, alcoolic și dat afară de la Manchester United. Până și cei mai înflăcărați fani ai acestuia erau nevoiți să recunoască că Best este doar o umbră palidă a ceea ce era cu câțiva ani mai devreme. Chiar și așa, olandezii nu l-au subestimat și au trimis un jurnalist să asiste la meciul pe care noua sa formație, Fulham îl juca împotriva celor de la Southampton. După cele 90, jurnalistul olandez Bert Nederlof avea aceeași părere de mai sus, scriind că George Best este un superstar căzut incapabil să facă ce trebuie pentru a fi un fotbalist bun.

 Un alt jurnalist, Bill Elliot, britanic, făcea deplasarea cu echipa nord-irlandezilor către stadionul care găzduia partida dintre cele două formații. La un moment dat, Elliot îl întreabă pe George Best ce crede despre Johan Cruyff:

Elliot: – Excepțional! Mai bun decât tine? 

Best s-a uitat la jurnalist și a început să râdă cu poftă:

Best: – Glumești nu-i așa? O să-ți spun ce o sa fac diseară… O să-i dau mingea printre picioare lui Cruyff cu prima ocazie.

Ce urmează este cronica scrisă de Elliot: „După cinci minute de joc, Best primește o minge lungă pe partea stângă. În loc să se îndrepte către poarta adversă, se întoarce către propria poartă, driblează trei olandezi găsind o cale să ajungă la Cruyff care era în aripa dreaptă a terenului. A dus mingea câtre adversarul său, a făcut două fente din corp și i-a trimis mingea printre picioare lui Cruyff. A alergat apoi după minge s-o recupereze, iar apoi și-a ridicat pumnul de la mână dreaptă în aer. Foarte puțini din presă au știut ce semnifică acel act. Johan Cruyff cel mai bun din lume? Glumești? Numai un idiot ar fi crezut așa ceva în acea seară.”

După acel meci, jurnalistul olandez Bert Nederlof avea să regrete ceea ce scrisese despre Best. La finala partidei, acesta a confirmat că Best a făcut un meci absolut incredibil, inspirând Irlanda de Nord să obțină un rezultat de egalitate, scor 2-2 cu Olanda, cea mai bună echipă din lume la acel moment: „După meci, m-am uitat cu coada ochiului la Jan Zwartkruis, antrenorul Olandei. Mi-a aruncat o privire rece cum n-am mai văzut niciodată. Probabil că nu trebuia să-i fi spus înainte de meci că n-are de ce să-și facă griji în privința lui George Best.”

George Best s-a stins din viața pe 25 noiembrie 2005 la vârsta de 59 de ani.

Citește aici: 9 ANI FĂRĂ THE BEST, GEORGE BEST! “NU MURIȚI CA MINE!”. ULTIMA AUTOBIOGRAFIE A GENIULUI NORD-IRLANDEZ

Articolul precedentBrazilia – Columbia și Argentina – Uruguay, meciurile șoc din grupele Copa America 2015
Articolul următor#PronoLiga1! Nimeni nu se atinge de ”Președinte”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here