Ultima liturghie in Catedrala

0
1321

san mames 2013Pe 21 august 1913, în fața lui Alfonso XIII, regele Spaniei în acele vremuri, se fluiera startul primului meci jucat pe stadionul San Mames, construcție ale cărei temelii se puseseră în luna ianuarie a aceluiași an.

Pe 5 iunie 2013, Ibai Gomez pune mingea în joc în ceea ce avea să fie ultimul meci jucat pe un stadion care a devenit cunoscut în întreaga lume drept ”Catedrala”, un loc magic ce urmează să fie demolat în zilele următoare pentru a face loc noului San Mames, fratele siamez, construit în coasta sa, căruia îi va dona una din peluze într-un transplant ce îi va duce numele să dăinuiască și peste alți o sută de ani.

Bascii și-au luat adio de la vechiul San Mames, cu un spectacol de lumini, muzică și focuri artificale, iar pe gazon au ținut să îi aducă un ultim omagiu o echipă a celor de la Bilbao formată din actuali și foști jucători și o selecționată a Țării Bascilor. În 1913, primul gol marcat pe San Mames a fost marcat de către Pichichi, cel care acum dă numele trofeului acordat golgeterilor din Primera Division. Aseară, ultimul gol marcat pe vechiul San Mames a fost marcat de Alain Arroyo, un fost junior al celor de la Athletic Bilbao, ajuns acum la Mirandes în Segunda Division.

Noul San Mames

Începând din sezonul următor, Athletic Bilbao își va juca meciurile de pe teren propriu pe un stadion nou, construit în imediata apropiere a vechiului stadion, una din peluzele acestuia urmând a fi contruită în locul uneia din peluzele actuale. San Mames Barria este numele noii arene a cărei construcție a început în iunie 2010 și care va avea o capacitate de 53 332 spectatori, față de cele 40 000 de locuri disponibile în incinta fratelui mai batran. 218 milioane de euro a costat noua arena a cărei inaugurare va avea loc în luna septembrie a acestui an.

san mames primul meci
1913. Primul meci jucat pe San Mames, Athletic Bilbao – Real Irun ( foto elpais.es )
san mames 1946
San Mames 1946. Constructia uneia dintre peluze ( foto elpais.es )
san mames 1959
San Mames 1959
san mames 2003
San Mames 2003 ( Foto Wikipedia )
san mames 2013
San Mames, 5 iunie 2013 ( foto Golpedirecto.es )
noul san mames
Noul si vechiul San Mames

Articolul precedentTop 10 al celor mai vândute tricouri din Premier League în 2013
Articolul următorSuporteri condamnați la închisoare pentru acte de rasism în Italia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here