
Într-un articol apărut ieri în Gazeta Sporturilor, ni se spunea că ”în perioada următoare mai mulți oameni vor fi audiați pentru partida dintre Universitatea Cluj şi CFR, 2-3, din mai 2012.” Fiind în 2015, asta înseamnă 3 ani de pasivitate a forurilor juridice din România. Cam mult ar spune unii, dat fiind faptul că blatul ”U” – CFR Cluj s-a văzut încă de la 2-0 pentru gazde, însă haideți să nu dăm cu parul și să ne gândim că morții de la Revoluție ai lui Ili… pardon, regimului comunist, nu și-au găsit vinovații nici azi, deși au trecut decenii de atunci. Dar haideți să lăsăm comuniștii și să trecem la microbiștii noștri la fel de penali în aria lor de activitate.
Așadar, după ani de tatonări, suntem informați că mai mulți indivizi implicați în acel ”U” – CFR 2-3 din 2012 ar putea să dea socoteală în fața legii. Ei bine, să dea, să fie legați, să le fie confiscați banii câștigați ilegal din fotbal (adică toată averea), însă haideți să le arătăm celor de la DNA întregul peisaj penal din fotbalul românesc. Cam 99,9% din istoria campionatului intern, fie că a fost numit Divizia A sau Liga 1, a fost pătată de mizerii. Meciuri aranjate de patroni, meciuri vândute personal de jucători, arbitri cumpărați și, mai nou, meciuri jucate pentru pariuri, sunt doar câteva dintre bubele fotbalului mioritic din ultimul deceniu. Pentru că nu avem timp să expunem aici matrapazlâcurile dintotdeauna, le-am luat doar pe cele din sezonul 2007-2008 încoace, anul în care CFR Cluj și-a început ”recitalul”.
Pentru a scoate în prima plan fotbalul putred și mucegăit din România nu e nevoie de o lucrare de doctorat sau de cine știe ce alte cercetări. E suficient să închizi ochii și să rememorezi momentele care au marcat finalurile ultimelor sezoane. Nimeni nu poate uita de mini-cooperativa realizată de CFR Cluj, rivalitatea simulată U-CFR sau omeniile lui Hagi. Dacă am trăi într-o lume ideală, cu legi și alea, alea, DNA ar mai săpa la meciurile:
U Cluj – CFR Cluj 0-1, sezonul 2007-2008
Rivalitatea dintre U și CFR este una care există doar la nivelul suporterilor, deși nici aici nu există, dat fiind faptul că ”feroviarii” nu prea au suporteri. În ceea ce privește înfruntările din teren, aici totul a fost simulat în ultimii ani. Gargara celor de la ”U” nu a fost decât o perdea de fum pentru proști. Când a avut nevoie, CFR s-a impus, iar un prim exemplu este meciul decisiv din finalul sezonului 2007-2008. Aici s-a folosit ”arma Bilica”, însă probabil că cele două echipe avea și varianta B în cazul în care brazilianul ”gafa”.
- Toate partidele pe care le-am disputat la Universitatea Cluj s-au jucat corect, mai puţin cea din ultima etapă, cînd m-au căutat fotbalişti de la CFR!, spunea Bilica într-un interviu din 2009.
CFR Cluj – Rapid 1-0, sezonul 2007-2008
Tot în acel sezon de ”aur” al șmecheriilor feroviare, a existat un anume duel în ”familie” între CFR și Rapid. Tot un anume, dar jucător, pe numele său de scenă Dani Coman, a arătat celor de la Steaua cine e boss-ul. În deplasarea din Gruia, portarul Rapidului a rezolvat soarta celor 3 puncte și implicit a unei bune părți din titlu. Chiar și șefii lui l-au pus la zid: “Ni s-a sugerat ca Dani Coman nu are un trecut tocmai corect la Rapid. Este posibil ca el sa fi vândut mai multe meciuri ale Rapidului in trecut”, spuneau șefii Rapidului în 2008. Unul dintre meciurile despre care ei făceau referire a fost cel dintre CFR Cluj si Rapid, în care ardelenii s-au impus cu 1-0.
- Dar ce mai atâta tam-tam ? Chiar jucătorul a recunoscut în acea perioadă că: “Aș face orice pentru ca Steaua să nu ia titlul”.
U Craiova – CFR Cluj 2-3, sezonul 2009-2010 (clona acelui ”U” – CFR din 2012)
Dacă nu era vorba de fotbalul românesc, puteam vorbi deja de câteva bestseller-uri scoase după acest meci ”superb”. După 45 de minute, gazdele aveau atât 2-0 pe tabelă, cât și un om în plus pe teren. Pe lângă asta, Craiova juca un fotbal de calitate și nimic nu arăta că CFR poate reveni. Cu toate acestea, ”ceva” a intrat ”undeva” la pauză, iar Craiova a intrat pe teren ca o echipă moartă, ca să nu zicem cumpărată. Echipa nu a mai jucat nimic, iar în minutul 63 Traore a înscris pentru 2-1. Bud a adus egalarea în minutul 85. În minutele de prelungire, marcă înregistrată CFR, Iliev a facut un penalty, iar Cadu a înscris golul victoriei. Iată AICI rezumatul comediei de la Severin.
Saga CFR Cluj vs Oțelul din sezoanele 2010-2011/2011-2012
Una dintre cele mai prospere cooperative din fotbalul românesc și-a derulat activitatea între anii 2010-2012. Acolo la răcoare unde sunt acum, tata Jean Pădureanu și Gheorghe Ștefan ”Pinalti” încă se întreabă cu ce au greșit de au fost umiliți în halul ăsta de tripleta Mureșan-Paszkany-Stan ? Doamne, la ce ping-pong am asistat în acele două sezoane. Cum bătea CFR la Galați, cum bătea Oțelul la Cluj. Cum se rupeau zidurile moldovenești în fața torpilelor lui Gabi Mureșan. Pffff, dragă DNA, ce mică e Udrea față de maeștri ăștia din Gruia și de la malurile Dunării.
- Oţelul a rupt zidul la primul gol, iar la cel de-al doilea a pasat decisiv. Sunt reciprocităţi de tip latin. E o continuare a înţelegerii. Nu avem probe, putem doar să remarcăm, Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo, după CFR – Oțelul 2-0 (sezonul 2011-2012), un meci care a apropiat trupa lui Paszkany de al 3-lea titlu din istorie.
Steaua – Viitorul 2-5, sezonul 2012-2013
De la blaturile la titlu, trecem acum la cele pentru salvarea de la retrogradare. În mai 2013, cu câteva zile înainte ca Steaua să fie lovită de minunea condamnării patronului său, acesta a pus la cale unul dintre cele mai jegoase ”regii” din fotbalul românesc. Ce ironie, regii, Rege… În duelul cu nașul său, tocmai Regele Hagi, patronul Stelei a decis că e timpul să arunce cu noroi pe un titlu mai mult decât meritat.
- ”Omenia” a fost recunoscută direct chiar de Reghecampf, antrenorul de atunci al Stelei. Acesta spunea, : „Îmi cer scuze faţă de suporteri, îmi pare rău pentru oamenii care au venit la stadion, pentru greşelile lui Iancu, Gardoş şi Bratu. Dar, din vară, cu siguranţă, va continua altcineva activitatea aici, pentru că EU NU FAC ASTFEL DE LUCRURI MURDARE LA STEAUA. Eu vreau să îmi fac treaba cu capul sus. Eu am altă mentalitate. Eu vreau să merg în Champions League, să câştig meciuri”. (sursa: Digi Sport)
Toate meciurile Dinamo – Viitorul din istoria lor pe terenul ”câinilor”.
Hagi a fost, este și va rămâne un fotbalist dumnezeiesc în istoria fotbalului românesc. Și punct! Dacă e să vorbim de Hagi patronul, vorbim de una dintre cele mai nocive ființe din România. După omenia cu Steaua, ”regele” a mai comis una, chiar la interval de câteva zile și chiar cu rivala trupei din Ghencea. Ulterior, probabil la alibi, Dinamo a pierdut toate meciurile de acasă împotriva Viitorului și culmea, acuzațiile de non-combat la adresa trupei alb-roșii nu au venit din exterior, ci chiar din gura legendarului pui al vechiului sistem, Constantin Anghelache:
- ”Acest joc a mai arătat şi cât de importante sunt profesionalismul şi inspiraţia de pe margine. La acest punct nu doresc să elaborez, dar pot să subliniez că schimbările se efectuează pentru a consolida jocul şi rezultatul. Se poate vedea cu ochiul liber că duminică nu s-a întîmplat astfel, ci dimpotrivă…Mai am o mare nedumerire asupra căreia îi rog pe toţi cei care au o privire mai amplă să mă ajute… Cum se face că Viitorul este singura echipă din campionat pe care “cîinii roşii” nu au învins-o?! Mai neclară mi se pare şi piesa în două acte în care Dinamo pierde, aproape identic, partidele jucate acasă?!”, declarații date în februarie 2014, după un Dinamo – Viitorul 1-2 de tot patetismul.
Lista meciurilor care s-ar putea lăsa cu cătușe poate fi continuată la infinit. În acest interval, dar și cu câțiva ani înainte, în România am asistat și la alte meciuri-parodie. Nu putem uita niciodată întâlniri ca CFR – Rapid 1-3 (sezonul 2005-2006), FC Vaslui – Steaua 0-4 (sezonul 2005-2006) sau duelurile Dinamo – CFR Cluj, când fiecare ”manageria” punctele în funcție de interes.
Ma puIa, cine iti da tie voie sa scrii in public? Cei ca tine trebuie interzisi, ca pe vremea comunismului (ca tot te dai tu anti-Iliescu, desi probabil tatuca tau era militian sau securist…), ca sa nu mai poluati spatiul moral al societatii. Jegurile ca voi, oi becaliene mascate sub blana caprelor de Bucale, au ajuns sa faca consideratii asupra unora din Ardeal? Baaaa, mizerie!
Culmea, autorul articolului e ardelean, iar cei din “Bucale” sunt minoritari pe acest blog.