Turul Tarii Bascilor: Columbianul Sergio Luis Henao pastreaza tricoul galben

0
1155

Etapa de joi relativ scurta si cu multe catarari a putut determina intre Trapagaran – Eibar (Arrate) 151,6 km un adevarat sprint intre inaltimi, sase catarari, dintre care doua de categoria I, trei de categoria a 2-a si una de categoria a 3-a facand cursa cat se poate de spectaculoasa. Finalul, o catarare de 7,3 kilometri cu o panta medie de 6,7 % a angajat din nou toti fruntasii cursei prefatand parca „etapa-rege“ de vineri.

La start s-au aliniat joi 157 de alergatori, iar 16 dintre ei cei mai grabiti au evadat aproape simultan cu semnalul de plecare. Fireste, o asemenea grupa masiva nu primeste de regula „aprobarea“ plutonului care a zadarnicit dupa cativa kilometri actiunea. Ceva ma tarziu a urmat o alta incercare cu Schleck, Egoi Martínez, Gorka Izagirre, Roche, Vorganov, Taaramae, Talanski si Preidler, anulata si ea imediat. Hartuiala continua a dus pana la urma la succes,  Peter Velits (Omega), Vorganov (Katusha), Ratto (Cannondale), Taaramae (Cofidis) si Montaguti (Ag2r) reusind sa se desprinda la kilometrul 45 si sa se distanteze pana la 5 minute la kilometrul 82.

Pe catararea de categoria I de la Ixua doar Montaguti si Velits s-au mai mentinut in frunte ceilalti trei cedand pasul. Plutonul aflat in urmarirea fugarilor s-a subtiat si el dar inainte de toate a fost obligat la prudenta ploaia continua facand soseaua foarte periculoasa. Ca urmare diferenta de 4 minute s-a mentinut constanta in majoritatea timpului.Pe coborare celor doi fugari li s-a alaturat Ratto (Cannondale) pentru ca dupa putini kilometri sa urmeze catararea de la San Miguel und fugarii au mai pastrat doar 2`45“ avans.

Catararea finala spre Arrate (Eibar), cunoscuta multor alergatori, ea facand partea adesea si din programul La Vuelta, a constituit un prilej de confruntare directa intre fruntasii cursei. Cu 5 km inainte de finis evadarea a fost incheiata si in frunte s-a instalat temporar Spilak (KAT). Din urma insa Porte, Contador si alti aspiranti la victoria finala au atacat necrutator un sextet sosind in acelasi timp fara urmari deosebite pentru primele locuri in clasamentul general.

Clasamentul etapei:

1 Nairo Quintana (Movistar Team) 3:58:52
2. Sergio Luis Henao (Sky) +2
3. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) +2

Clasamentul general:

1. Sergio Luis Henao (Sky)
2. Nairo Quintana (Movistar Team) + 6
3. Richie Porte (Sky) + 10

Mai mult ca sigur ca vineri vom avea decizia privind invingatorul competitiei desi nici etapa contratimp de sambata nu va fi lipsita total de importanta. Asadar „etapa-rege“ Eibar – Beasain 166,1 km are 10 catarari nu toate foarte grele, dar numarul neobisnuit de mare va epuiza puterile alergatorilor mai ales spre final cand pe ultimii 25 de kilometri vor avea loc trei catarari.

Henao bleibt lider

G.L. Neamtu

 

Articolul precedentEuropa League, sferturi de finală: revolta outsiderilor din Premier League!
Articolul următorBenfica, Chelsea și Fenerbahce, opțiuni serioase de calificare. Tottenham, în suferință!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here