Turul Cataloniei: „Etapa rege“ revine neasteptat irlandezului Daniel Martin care devine lider

0
1375

* Liderul Alejandro Valverde abandoneaza dupa o cazatura * 23 de evadati cale de 170 kilometri * Zapada insotitoarea ciclistilor * In etapele urmatoare un „duel“ Martin – Rodriguez – Quintana ?

Etapa a IV-a Llanars – Port Ainé-Rialp 217,7 km a fost cea mai lunga, de fapt singura de peste 200 kilometri cu cinci catarari dintre care doua de categorie speciala Rubio 1 670 m si Port-Aine 1 947 m, la aceasta din urma avand loc si sosirea.

Ciclistii s-au aratat de la inceput foarte activi, imediat dupa start au evadat Eissen, Pauwels si Preider, dar plutonul i-a prins imediat. Putin mai tarziu si-au incercat norocul Aru, Hesjedal, Kiserlowski si Trofimov cu acelas deznodamant. Dupa mai bine de 50 kilometri s-a desprins un grup masiv numarand 23 de alergatori care curand a realizat un avans de 2 minute. In grup mai multi ciclisti aflati la diferente in jur de 1-2 minute fata de fruntasi, ceea ce a determinat o reactie fireasca din partea plutonului animat de Movistar, Sky si Euskaltel.

Catararea de categoria I de la Alt de Pedrafroca a fost castigata de Cristiano Salerno, urmat de Carlos Verona si Jurgen Van der Walle. La Paso por Alt de la Josa del Cadí de categoria a doua, Salerno si-a reeditat succesul, avansul evadatilor ramanand relativ stabil in jur de 2 minute si jumatate. Dupa trei ore de rulaj media cursei a fost de 37,7 kmh, fireasca pentru o etapa cu caracter montan. La km. 119 s-a inregistrat cazatura lui Alejandro Valverde. Liderul nu a mai putut continua cursa fiind obligat sa abandoneze, ceea ce a creat o cu totul noua conjunctura in frunte instalandu-se temporar Bradley Wiggins.

Marile examene pentru toti alergatorii au urmat mai tarziu, in fata lor fiind catararile de categorie speciala: la kilometrul 172,3 Port del Cantó lung de 24,6 km si fireste finisul la Meta Port Ainé depasind si el 18 kilometri, ambele decisive in ce priveste deznodamantul etapei si al turului. Daca la prima catarare de categorie speciala diferentele intre grupuri au ramas constante, pe urcusul final echipa Sky a atacat vehement, plutoanele s-au destramat si treptat grupul principal a inghitit toti alergatorii chiar daca Martin (Garmin), Herrada (Movistar Team) si Kiserlovski (RadioShack) s-au mentinut o vreme cu un usor avans in frunte. Apoi Martin a ramas „cap de cursa“ urmat la mici diferente de van der Broeck si Gesink si ceea ce mai ramasese din plutonul agitat de Wiggins si Rodriguez. Din pluton s-a desprins apoi Quintana, columbianul fiind un specialist al muntelui care s-a apropiat vertiginos de Martin, l-a urmat si Rodriguez, de asemenea, cu pretentii la suprematie.

„Top-10“:

1. Daniel Martin (Garmin-Sharp) 6:02:40
2. Joaquim Rodríguez (Katusha) + 36
3. Nairo Quintana (Movistar Team)
4. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) + 47
5. Robert Gesink (Blanco) + 51
6. Bradley Wiggins (Sky) + 1:02
7. Peter Stetina (Garmin-Sharp)
8. Michele Scarponi (Lampre-Merida)
9. Tom Danielson (Garmin-Sharp)
10. Thibaut Pinot (FDJ) + 1:08

Clasamentul general:

1. Daniel Martin (Garmin-Sharp) 18:48:38
2. Joaquim Rodríguez (Katusha) +10
3. Nairo Quintana (Movistar Team) + 32

Vineri se desfasoara etapa Rialp – Lleida 156,5 km o sectiune de …odihna activa, ea avand o singura catarare la Port d’Àger (9,6 km – 5,0% ) in rest nimic dificil, o sansa pentru sprinteri de a se arata din nou.

 

G.L. Neamtu

 

 

Articolul precedentUn arbitru turc acuză: ”UEFA măsluiește tragerile la sorți!”
Articolul următorCâte puncte luăm din dubla cu Ungaria și Olanda?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here