Tu, Octombrie trist!

0
3926


Tu Octombrie trist
, ni l-ai luat pe Domozină
 și ai crezut că te poti răzbuna pe energia adusă de el în inimile multora. Ardoarea, dăruința, optimismul, bucuria de a oferi altora spectacolul ce-și desfășura numărul în dreptunghiul verde sunt daruri ce ne-au făcut să trăim la intensitate maximă și să iubim curat și fără vulgaritate sportul. Noi am rămas mai singuri, dar gustul amărui al gutuii ce-l folosești drept ademenire în fiecare toamnă nu poate alunga din inimile noastre momentele unice lăsate drept tezaur de inegalabilul oltean.
.
Tu, Octombrie trist, ni l-ai luat pe Zoli Crișan și ți-ai imaginat că poți așterne peste cursele sale impetuase și salturile inconfundabile, o pătură de frunze ingălbenite. Greșit! “Trambulina” sau “Bamba” a trăit întreaga viață o neliniște unică iar lângă el au fost toți cei ce l-au văzut driblând, alergând sau au ascultat fără răsuflare poveștile norocoșilor ce au prins acele vremuri. Monotonia ce-ți măcina zilele nu se regasește-n noi deoarece maramureșeanul de origine maghiară convertit în religia oltenească – fotbalul – ne-a cucerit pentru totdeauna.
.
Tu, Octombirie trist, rămas făra cântatori, ai păcătuit și când ai sperat să nu ne mai putem bucura de sunetul muzicii dat de “Glasul roților de tren”. Greșit! Sub “Podul Grant”, se va auzi mereu “Un salut din vechea Troie/Pentru faima lui Dan Coe/Și înc-o dată că e voie/Ahoe”. Revii în fiecare an și niciodată nu-l convingi pe mărețul Soare să-ți ofere măcar o rază-n plus de lumină, însă, magia lui Dan Coe a atins fericirea în ’67 când a cucerit primul titlu pentru giuleșteni.
.
Tu, Octombrie trist, ai fost părăsit și de ploaie ta mohorâta, arma ce ne amenința trezitul în fiecare dimineața. Stropii căzuți în ziua plecării lui Dobrin s-au transformat în lacrimi de respect pentru cel iubit de o lume-ntreagă. De magia fentelor, de nebunia cu care și-a mânat echipa spre victorie învingând chiar și sistemul, de farmecul șiret ce se citea pe fața “Gâscanului”, de înțelegerea în cel mai pur sens al cuvântului “prietenie” și de inocența ce l-a făcut să nu creadă niciodată în dușmani nu se va atinge niciodată noroiul bâlților tale.

Tu, Octombrie trist, ni l-ai luat și pe Balaci să-ți faci echipă de zei. Tu, Octombrie trist ești de fapt cel mai fericit că ai trasferat ce nu a putut transfera, Real Madrid sau Juventus sau AC Milan sau Steaua, Dinamo, Rapid și Craiova la un loc. Ni i-ai luat dar ei nu vor pleca niciodată dintre noi. Balaci va rămâne pe vecie la Craiova și în inimile noastre! 

Ilie Balci - Craiova

Blestemate Octombrie, obsedanța ta prezența repetitivă nu ne poate îndepărta de cei ce ne-au câștigat dragostea pentru eternitate. Mai mult, tu niciodată nu te vei îmbogați cu energia razelor ce încălzesc nisipul mării, cântecul păsărilor din serile călduroase, cu pomii verii sau cu sunetul păsărilor, în schimb, noi, muritorii suntem împăcați sufletește știind că Domozină e printre camarazi și oricând poate striga în stilul inconfundabil “gooool” deoarece Crișan, Coe, Dobrin sau Balaci nu-și vor astâmpara nici în “Ceruri” pofta de fotbal.

Sebastian Domozină: decedat pe 10 octombrie 1997;
Zoli Crișan: decedat pe 14 octombrie 2003;
Dan Coe: decedat pe 19 octombrie 1982;
Ilie Balaci: decedat pe 21 octombrie 2018;
Nicolae Dobrin: decedat pe 26 octombrie 2007;

 

Articolul precedentSteaua – Standard Liège 2-0 (Cupa UEFA, Grupa B, 21 octombrie 2004)
Articolul următorStandard Liege – Universitatea Craiova 2-0 (Cupa UEFA, turul 2, sezonul 1973/74 – 24 octombrie 1973)

1 COMENTARIU

  1. "Domozina, comenteaza si tu mai rar ca nu se tin jucatorii mei dupa tine!" – Valentin Stanescu, antrenor Universitatea Craiova.E bine sa ne amintim de momentele frumoase cu mare veselie.

  2. Măh. Eu așa am aflat de fotbal. Din Fotbal minut cu minut. Puneam radioul la geamul casei și ma tolăneam prin grădină la bunică-mea ascultând meciurile. Am crescut cu Domozină și cu Dobre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here