
Ascensiunea echipei de fotbal din mica localitate Hoffenheim, pentru orientare să notăm că aceasta se află la circa 40 kilometri de Heilbronn, petrecută cu cinci ani în urmă până în Bundesliga a fost oarecum artificială. Cunoscutul multimiliardar, Dietmar Hopp, intemeietorul firmei de software SAP, și-a dorit la a 70-a aniversare a zilei de naștere o echipă de fotbal de prim rang, care să satisfacă pe de o parte un mai vechi hobby al său pe de alta să creeze în zona geografică Kreichgau un punct de atracție pentru locuitori.
Cunoscutul tehnician Ralf Rangnick a fost adus la cârma echipei din campionatul regional, au fost legitimați o seamă de jucători, mai tineri sau experimentați și formația a promovat luând treaptă după treaptă în Bundesliga unde în primul an a reușit un tur senzațional fiind campioană de toamnă.
La Sinsheim, principala localitate urbană în apropiere, situată la numai 3,5 kilometri, a fost construit într-un termen record un stadion denumit Rhein-Neckar-Arena, modern, util dispunând de peste 30 de mii de locuri. Atracția a fost deosebită, saptămână de saptămână tribunele fiind populate până la refuz.
Totuși, lucrurile nu au mers ca pe roate, după succesul de toamnă din anul debutului echipa s-a situat la un nivel mediocru și nici obiectivul de performanță de a juca interanțional nu s-a realizat, cu toate că în cadrul formației au activat brazilienii Eduardo și Gustavo, cei mai talentați jucători din generația 1987-88, dar și internaționali ca Beck și Compper sau atacanți de valoare ca Ibisevic, Demba Ba sau Obasi. După o vreme, Eduardo a fost vândut pentru o suma dublă ca cea de achiziționare la Rubin Cazan, dar prima ruptură adevărată s-a produs cu prilejul transferului lui Luis Gustavo la Bayern München, tranzacție făcută fără știrea și acordul lui Ralf Rangnick, care după cele întâmplate și-a dat demisia.
De atunci echipa nu a mai reușit să se redreseze. După locul 7 în ediția 2008/2009 a urmat locul 11 în edițiile 2009/2010, 2010/2011 și 2011/2012, după cum se vede fără progresul dorit și mai ales fără perspective concrete, mai ales după ce conducerea tehnică a fost preluată interimar de Mario Pezauioli, apoi de Holger Stanislavski, concediat, iar mai tarziu de Markus Babbel, concediat și el. Cum nici managerii nu au fost statornici, într-o vreme dându-și clanța ușii din mână-mână, acționarii și finanțatorul având, firește, mereu ultimul cuvânt.
Cu relativa ușurință, se pare din dorința realizării unor beneficii directe, dar și datorită dorinței jucătorilor, tot mai puțin satisfăcuți de perspectivele de performanță, au fost lăsați să plece și alți echipieri, chiar unii dintre cei numiți maisus (Demba Ba, Obasi, Ibisevic) care formau scheletul prețios al formației și care în prezent activează cu succes la alte grupări.
Degringolada a atins punctul culminant în acest sezon, după 15 etape cu numai 3 victorii, 3 egaluri și 9 înfrângeri și un golaveraj catastrofal: 22-36, echipa ocupând locul al 16-lea, poziție care, este adevărat, nu duce la retrogradarea directă oferind încă șansa barajului într-o dublă confruntare cu ocupanta locului al treilea din liga secundă, dar ce alinare este aceasta?
În săptămâna curentă a avut loc deznodământul trâmbițat de multă vreme de mass-media, antrenorul Markus Babel fiind concediat, urmând ca până la finele returului echipa să fie pregatită de antrenorul de la U-23, Frank Kramer. Cu siguranța va veni cu nou antrenor, cum s-a putut deduce din spusele managerului Andreas Müller, numele vehiculate fiind numeroase: Marco Kurz, Bert van Marwijk, chiar Hansi Flick, un localnic care cu câțiva ani în urmă a mai lucrat cu echipa, dar el este în prezent secundul lui J.Löw la națională și este puțin probabil că va da vrabia din mână pentru cioara de pe gard, mai ales ca funcția de antrenor la cluburi rămâne ca și până acum un fel de tobogan nesigur și aluencos.
Colaborator Germania pentru Tikitaka.ro: G.L. Neamțu