Tour de France 2013: Review

0
1110

f0990Cu toate că Christopher Froome a câștigat detașat, Turul Franței 2013 a fost una dintre cele mai spectaculoase ediții din ultmii ani, iar totul a culminat cu ceremonia finală de la Paris. Tricoul galben și celelalte locuri din TOP10 s-au decis pe marile cățărări și nu în urma contratimpului sau a sprinturilor din ultimii 2-3 km ai etapelor cu final în ascensiune.

Chris Froome a câștigat meritat ediția 100 a Turul Franței, el demonstrând pe Ax 3 Domaines și Mont Ventoux că este cel mai puternic rutier din pluton, în acest moment. Nairo Quintana a fost revelația turului la prima sa prezență în ”Marea Buclă”. Columbianul a încheiat cursa pe locul secund și a câștigat clasamentele cățărătorilor și al tinerilor. Joaquim Rodriguez a terminat pe locul trei și devine unul din rutierii care au încheiat pe podium în toate cele trei mari tururi, asta după ce anu trecut a ocupat locul doi în Giro și trei în Vuelta.

podium

Alberto Contador poate fi trecut la dezamăgirile turului după ce s-a chinuit în toate etapele care s-au terminat în cățărare, iar în ultima etapă montană și-a pierdut și locul pe podium. Singura consolare a spaniolului poate fi doar locul întâi obținut de Saxo-Tinkoff în clasamentul pe echipe. Dacă Alberto Contador a terminat totuși pe patru, alți doi foști câștigători ai Turul Franței, Andy Schleck și Cadel Evans au fost cu adevărat invizibili în acest an.

O singură victorie de etapă i-a fost suficientă lui Peter Sagan pentru a câștiga tricoul verde. Slovacul a adunat constant puncte în majoritatea etapelor și a câștigat cu un avans de aproape o sută de puncte față de Mark Cavendish. Spre deosebire de anii precedenți, englezul și-a adjudecat doar două etape în acest an, acesta ajungând în umbra germanului Marcel Kittel, cel care a câștigat de patru ori, inclusiv pe Champs-Élysées.

podium2

Iată, pe scurt, ce s-a întâmplat în fiecare zi din Tour de France 2013: 

Etapa 1: Porto-Vecchio / Bastia (213 km), câștigător: Marcel Kittel (Argos-Shimano)

Ediția 100 a Turului Franței a debutat în Corsica, acolo unde cursa nu ajunsese până acum. Profitând de o căzătură în care au fost prinși Mark Cavendish și Andre Greipel, Marcel Kittel câștiga prima etapă și devenea, totodată, primul ”tricoul galben” al turului din 2013. Pe lângă acea căzătură, etapa a fost marcată și de un alt incident: un autocar al echipei Orica GreenEdge a rămas blocat pentru câteva minute pe linia de sosire, iar organizatorii au fost aproape să mute finish-ul.

Etapa a 2-a: Bastia / Ajaccio (156 km), câștigător: Jan Bakelants (RadioShack Leopard)

În etapa a doua din Corsica, una în care a fost și o cățărare de categoria a doua, reușea să se impună Jan Bakelants de la RadioShack. Belgianul a evadat în ultimii kilometri împreună cu alți rutieri și a terminat cu o secundă în fața plutonului, preluând și tricoul galben.

Etapa a 3-a: Ajaccio / Calvi (145,5 km), câștigător: Simon Gerrans (Orica GreenEdge)

Păcălit de Bakelants cu o zi în urmă, Peter Sagan pleca din nou cu prima șansă la victorie, fiind avantajat de traseul ”vălurit”. Cu toate acestea, slovacul avea să termine din nou pe locul secund, fiind bătut de australianul Simon Gerrans, la sprint. Tricoul galben rămânea la Jan Bakelants.

Etapa a 4-a: Nice / Nice (25 km), câștigător: Orica GreenEdge

Contratimpul pe echipe de la Nice echivala cu o primă luptă indirectă între favoriții la victoria finală. Considerat atunci a fi principalul adversar al lui Chris Froome, Alberto Contador pierdea șase secunde în raport cu englezul, în timp ce Orica GreenEdge câștiga etapa pentru mai puțin de o secundă și-l ”îmbrăca” în galben pe Simon Gerrans, învingătorul din ziua precedentă.

Etapa a 5-a: Cagnes-sur-Mer / Marseille (228,5 km), câștigător: Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep)

Cu toate că ascensiunile de categorie inferioară dădeau de înțeles că etapa a cincea nu va fi una pentru sprinterii puri, Mark Cavendish, ajutat și de echipa sa, obținea prima victorie din Turul Franței 2013. Simon Gerrans urma să poarte tricoul gaben încă o zi.

Etapa a 6-a: Aix-en-Provence / Montpellier (176,5 km), câștigător: Andre Greipel (Lotto-Belisol)

După victoria mai puțin așteptată din urmă cu o zi, Mark Cavendish, deși era mare favorit, nu a prins nici măcar podiumul la Montpellier. Andre Greipel a câștigat etapa, iar sud-africanul Daryl Impey prelua tricoul galben de la coechipierul Simon Gerrans, sosit cu cinci secunde întârziere. În această etapă nu a mai luat startul Jurgen van den Broeck, locul patru de anul trecut.

Etapa a 7-a, Montpellier / Albi (205,5 km), câștigător: Peter Sagan (Cannondale)

După ce cățărările de pe traseul i-au ”curățat” pe Cavendish, Greipel și Kittel, Peter Sagan îi bătea la sprint pe Degenkolb și Bennati și-și adjudeca prima etapă. Daryl Impey își păstra tricoul galben înainte de intrarea în Pirinei.

Etapa a 8-a, Castres / Ax 3 Domaines (195 km), câștigător: Christopher Froome (Sky ProCycling)

Turul Franței își petrecea prima zi în munți, iar cățărarea de categorie specială de pe finalul etapei era terenul perfect pentru o primă luptă directă între marii favoriți. Sky avea să arate imbatabilă și reușea dubla, iar Chris Froome, pe lângă victoria de etapă, prelua deja tricoul galben. Mai mult, Alberto Contador își arăta deja limitele.

Etapa a 9-a, Saint-Girons / Bagnères-de-Bigorre (168,5 km), câștigător: Daniel Martin (Garmin-Sharp)

Etapa a noua era a doua și ultima în Pirinei pentru pluton. Daniel Martin a câștigat după ce a atacat pe ultima cățărare împreună cu Jakob Fuglsang, în timp ce Chris Froome își păstra avansul obținut la Ax-3-Domaines cu toate că nu a mai fost sprijinit de echipă. Richie Porte a sosit 18 minute întârziere, iar Vasili Kiryienka a fost exclus din cursă după ce a venit în afara timpului regulamentar.

Prima zi de pauză, Saint-Nazaire

Etapa a 10-a, Saint-Gildas-des-Bois / Saint-Malo (197 km), câștigător: Marcel Kittel (Argos-Shimano)

După ziua de pauză a urmat o nouă etapă pentru sprinteri, iar Marcel Kittel devenea primul rutier care reușește dubla în acest Tur al Franței, învingându-l pe Andre Greipel. Mark Cavendish termina din nou în urma celor doi după ce se atinsese în timpul sprintului cu unul dintre lansatorii lui Kittel.

Etapa a 11-a, Avranches / Mont-Saint-Michel (33 km), câștigător: Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep)

Contratimpul individual de la Mont-Saint-Michel îi aducea victoria campionului mondial, Tony Martin, iar Chris Froome termina pe doi și se distanța în clasamentul general.

Etapa a 12-a, Fougères / Tours (218 km), câștigător: Marcel Kittel (Argos-Shimano)

Marcel Kittel obținea, la Tours, o nouă victorie, a treia din acest tur, și începea deja să-l eclipseze pe Mark Cavendish. Peter Sagan, cu un nou loc pe podium, își consolida primul loc în clasamentul pe puncte.

Etapa a 13-a, Tours / Saint-Amand-Montrond (173 km), câștigător: Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep)

Mark Cavendish ajungea la a 25-a victorie într-un mare tur în urma unei etape de plat ce a adus mari modificări în clasamentul general. Chris Froome rămânea în galben, dar pierdea timp față de Bauke Mollema și Alberto Contador, în timp ce Alejandro Valverde, locul doi înainte etapei, ieșea din TOP10. Mai mult, Sky rămânea și fără Boasson Hagen care nu a mai luat startul în etapă.

Etapa a 14-a, Saint-Pourçain-sur-Sioule / Lyon (191 km), câștigător: Matteo Trentin (Omega Pharma-QuickStep)

Omega Pharma-QuickStep obținea încă o victorie de etapă, după ce, la Lyon, a ajuns, până la final, prima evadare din ”Le Tour 100”. Matteo Trentin îi învingea la sprint pe ceilalți colegi de evadare, iar principalii oameni din clasamentul general au sosit cu plutonul.

Etapa a 15-a, Givors / Mont Ventoux (242,5 km), câștigător: Christopher Froome (Sky ProCycling)

Finalul de etapă de pe celebrul Mont Ventoux i-a dat din nou ocazia lui Chris Froome să arate că nimeni nu-l poate opri din drumul spre primul său Tur al Franței. Englezul își mărea avansul la peste pattru minute față de locul doi, după ce singurul care i-a făcut față, într-o mică măsură, a fost Nairo Quintana.

A doua zi de pauză, Vaucluse

Etapa a 16-a, Vaison-la-Romaine / Gap (168 km), câștigător: Rui Costa (Movistar Team)

Rui Costa aducea prima victorie pentru Movistar, în urma unei evadări, în timp ce Alberto Contador a încercat să-l atace de câteva ori, însă fără succes, pe Chris Froome. Englezul rămânea cu același avans în clasamentul general înainte de ultimul contratimp.

Etapa a 17-a, Embrun / Chorges (32 km), câștigător: Christopher Froome (Sky ProCycling)

Contracronometrul cu două cățărări de categoria a doua îi aducea lui Christopher Froome a treia victorie, după ce îl devansa pe Alberto Contador cu nouă secunde. Totuși, spaniolul urca pe locul doi la general. Contratimpul a adus și abandonului lui Jean-Christophe Peraud, singurul francez din TOP10.

Etapa a 18-a, Gap / Alpe-d’Huez (172,5 km), câștigător: Christophe Riblon (AG2R la Mondiale)

Christophe Riblon câștiga etapa regină din Turul Franței 2013 și aducea prima victorie pentru francezi în această ediție, în această ediție, în timp ce Chris Froome a arătat vulnerabil pentru prima dată. Cu toate acestea, Alberto Contador pierdea din nou timp față de el, iar Nairo Quintana și Purito Rodriguez începeau să-i amenințe locul secund.

Etapa a 19-a, Bourg-d’Oisans / Le Grand-Bornand (204,5 km), câștigător: Rui Costa (Movistar Team)

La trei zile de la precedenta victorie, Rui Costa a plecat într-o nouă evadare și a mai câștigat încă o etapă, ajungând, alături de Froome, Kittel și Cavendish, pe lista celor care au trecut primii linia de sosire de cel puțin două ori. În fruntea clasamentului general, situația rămânea neschimbată înainte ultimei etape montane.

Etapa a 20-a, Annecy / Annecy – Semnoz (125 km), câștigător: Nairo Quintana (Movistar Team)

La Annecy-Semnoz, Chris Froome își asigura victoria finală, Alberto Contador părăsea podiumul, în timp ce Nairo Quintana dădea o triplă lovitură: victoria de etapă, locul doi în clasamentul general și tricoul cățărătorilor.

Etapa a 21-a, Versailles / Paris Champs-Élysées (133,5 km), câștigător: Marcel Kittel (Argos-Shimano)

La Paris, acolo unde Mark Cavendish câștigase în ultimii patru ani, Marcel Kittel devenea noul rege al sprinterilor și câștigătorul celor mai multe etape, patru la număr, în acest an.

Clasamentele finale și complete pot fi văzute pe site-ul oficial al Turului Franței, aici.

froomepodium

surse foto: L’Equipe și letour.fr

Articolul precedentEXCLUSIV! Iată lista tuturor echipelor care îl vor pe Vlad Chiricheș !
Articolul următorProbabil cel mai inteligent fan din lume!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here