Toto, un napoletan in exil

0
1581

di natale

In vara anului trecut, într-un interviu apărut pe site-ul FIFA, Antonio Di Natale spune că va juca fotbal atât timp cât fizicul îl va ajuta, va face față stresului și se va simți bine jucând fotbal. În ianuarie 2014,  după un Verona – Udinese 3-1, Di Natale își anunța retragerea la finalul acestui sezon, asta chiar dacă își prelungise contractul cu încă un an, până în 2015. La auzul veștii, antrenorul Francesco Guidolin reacționa ca prins în offside ” Nu știu despre ce vorbește, chiar nu știu”, crezând sau dând impresia că la mijloc este doar o răbufnire de moment a jucătorului, arătat cu degetul în ultima vreme pentru slabul randament ofensiv,  7 goluri în 21 de meciuri jucate cu Udinese in acest sezon de Serie A, unul dintre motivele pentru care echipa se află pe un mediocru loc 14 în clasamentul campionatului italia.

Toto, pentru ca așa li se spune în Napoli celor cu numele Antonio, nu a jucat niciodată ca gazdă pe San Paolo, ci doar ca oaspete, deși ar fi meritat-o cu vârf și îndesat, fiind considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști pe care i-a dat acest oraș. A fost descoperit  la o școală de fotbal napoletană de către Empoli, echipă cu care a promovat in Serie A, însă a și retrogadat în 2004, an în care a și plecat la Udinese. Și acolo a rămas. ”De aici nu plec chiar dacă vine să mă ceară Real Madrid” răbufnea Toto, în timp ce de la Udinese, un club atât de ”piețar”, plecau nume ca Iaquinta, Bierhoff, Quagliarella sau Alexis Sanchez. Juventus l-a curtat intens, insă Di Natale, chiar și cu riscul de  a pierde naționala ( nu a fost la mondialul din 2006 ) a vrut să demonstreze că banii nu înseamnă tot în viața unui fotbalist. Chiar și departe de orașul natal, Napoli, un loc total opus frigurosului Udine.

Nu a câștigat titluri cu echipa, însă el este mulțumit cu titlurile de golgeter în Seria obținute pe bază de multe goluri marcate în 2010 și 2011. Sezonul trecut s-a bătut cu Ibrahimovic în lupta arbitrată de FIFA pentru cel mai frumos gol. O cireașă de pe tortul carierei unui fotbalist care astăzi împlinește 37 de ani pe 13 octombrie a.c., 10 dintre ei jucați pentru o singură echipă, unde are de gând să se și retragă, Udinese.

Nu înțeleg unele critici. Am marcat mai multe goluri decât cine în oraș cu soția mea”. Golul nu mai apare atât de des și Toto se ține de promisiune. Se retrage pentru că nu se mai bucură de fotbal. Iar fotbalul pentru el înseamnă, nu banii, așa cum este pentru mulți dintre colegii lui, ci golul.

318 meciuri a jucat Di Natale pentru Udinese, marcând 165 de goluri.

Articolul precedentSimona Halep s-a calificat în sferturi la Doha, după 6-4, 6-1 cu Annika Beck!
Articolul următorPantilimon mai are o șansă la Manchester City. Hart se reprofilează atacant

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here