Nu avem campioni mondiali și nici Baloane de Aur dar ne putem mândri cu jucători de geniu care au făcut diferența și care și-au lăsat amprenta nu doar asupra fotbalului românesc, ci și a celui mondial. Avem foarte multe exemple în acest sens însă vreau să-i nominalizez pe cei mai importanți dintre ei într-un inedit top 3 al celor mai buni fotbaliști români din toate timpurile. Evident că acest top nu reflectă altceva decât o opinie personală cu care probabil, într-o proporție destul de mare, sunteți și mulți dintre voi de acord cu ea.
Locul 3: ILIE BALACI
Sunt mulți fotbaliști români care ar putea ocupa acest loc însă eu l-am ales pe Ilie Balaci. Un nume de care se leagă cea mai importantă performanță din istoria echipei Universitatea Craiova, Balaci și-a făcut loc pe cea mai selectă listă a fotbaliștilor români din toate timpurile. „Minunea Blondă” va rămâne cu siguranță una dintre cele mai marcante figuri ale fotbalului românesc.
Balaci a debutat la doar 16 ani în echipa mare a Universității devenind în doar câțiva ani unul dintre cei mai buni jucători din echipă. În primul lui sezon, a bifat 27 de partide în care a marcat 3 goluri. Pentru el au urmat alte 11 sezoane pentru Leii din Bănie. Evoluțiile foarte bune i-au adus și prima selecție în echipa națională destul de devreme. Avea doar 17 ani și 6 luni, când a fost chemat pentru meciul cu Franța (23 martie, 1974, pierdut de ai noștri cu 1-0) fiind cel mai tânăr debutant în națională din istorie.
Evoluțiile care stârneau admirație până și din partea rivalilor de pe teren au fost încununate în 1981 și 1982 cu titlul de cel mai bun fotbalist român al anului.
După cele două titluri, pentru Balaci a urmat cea mai importantă performanță cu echipa Universității: semifinala de Cupa UEFA cu Benfica Lisabona – prima echipă românească care ajunsese în această fază. Craiova cu un Ilie Balaci magistral a eliminat Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux și Kaiserslautern. A părăsit competiția fără măcar să simtă gustul înfrângerii: 0-0 la Lisabona și 1-1 la Craiova.
Unul din marile regrete ale lui Balaci a fost convocarea la Campionatul European din 1984 deși el a fost unul dintre jucătorii care au contribuit decisiv la calificarea acelui turneu final. La vremea respectivă se calificau doar 8 echipe la Euro. Prezența României a fost o mare performanță chiar dacă am reușit să obținem numai un punct. Probabil cu Balaci în teren, am fi făcut o figură mai frumoasă.
În februarie 1984, „Minunea Blondă” trece prin cel mai greu moment al carierei. Într-un meci jucat la Baia Mare suferă cea mai gravă accidentare de care a avut parte. Unul dintre fundași a intrat la rupere după cum chiar el afirmă. Balaci s-a recuperat însă n-a mai fost niciodată la fel. Nu și-a mai putut pune talentul în valoare și după doar 3 ani de la acel eveniment, a decis să se retragă după ce mai trecuse pe la FC Olt și Dinamo București.
Ilie Balaci nu a jucat niciodată în străinătate deși semnase cu AC Milan pe 30 decembrie, 1982. Motivele concrete pentru care n-a mai ajuns în Italia nu sunt clare nici până astăzi. Cert este că regimul politic de la acea vreme nu era de acord cu transferul lui și a multor altor fotbaliști români.
Locul 2: NICOLAE DOBRIN
„Gâscanul” este probabil cel mai veritabil dribleur pe care l-a dat vreodată fotbalul românesc. Se fac deseori comparații între Dobrin și Hagi pentru titlul de cel mai bun fotbalist român din toate timpurile și nu sunt puțini cei care optează în favorea piteșteanului. Probabil că numărul acestora ar fi fost mult mai mare dacă Dobrin s-ar fi născut cu 10-15 ani mai târziu.
Numele lui Dobrin e sinonim cu FC Argeș – echipa lui de suflet. Cele două titluri câștigate de piteșteni în 1971/1972 și 1978/1979 au fost în mare parte operele sale. A fost jucătorul care câștiga meciurile de unul singur.
Dobrin a reușit una dintre cele mai importante victorii a unei echipei românești în cupele europene: victoria istorică împotriva celei mai titrate echipe din lume, 2-1 pe teren propriu cu Real Madrid! Ce a urmat după acel meci e mult prea cunoscută… Marele Santiago Bernabeu a încercat să-l transfere pe Dobrin la echipa sa însă s-a lovit de regimul comunist care l-a considerat pe „Prințul din Trivale”, un bun național care nu poate fi înstrăinat.
România se califica la Mondiale după o pauză de 32 de ani. Era Mondialul din Mexic, 1970. Dobrin era în lot dar nu a bifat niciun minut în condițiile în care era unul dintre cei mai talentați jucători pe care i-a avut naționala.
Locul 1: GHEORGHE HAGI
Nu știu dacă mai are nevoie de vreo prezentare. Nici măcar nu trebui să fii microbist și tot n-ai cum să nu fi auzit de Hagi. Gică Hagi! Cele mai mari performanțe ale României se leagă de el. Cel mai titrat fotbalist român din toate timpurile a fost inclus în Top 100 cei mai buni fotbaliști ai secolului. Hagi ocupă poziția a 25-a devansând jucători precum Zidane, Romario, Rummenigge, Lineker, Meazza sau Rivaldo.
Este singurul fotbalist român care a jucat atât la Real Madrid cât și la FC Barcelona. A câștigat Liga Campionilor, Cupa UEFA și două Supercupe ale Europei.
De Hagi se leagă cea mai importantă performanță a echipei naționale – sfert de finală la Campionatul Mondial din SUA, 1994. De asemenea, cu el pe teren, România s-a calificat la cele mai multe turnee finale: Italia 1990 (CM), SUA 1994 (CM), Anglia 1996 (EURO), Franța 1998 (CM) și Belgia și Olanda 2000 (EURO).
Daca Dobrin ar fi jucat in perioada lui Hagi, l.ar fi.eclipsat lejer. Cam asa cum i.a eclipsat Hagi pe Lupu sau Panduru. Jucatori pe acelasi post dar cu ghinionul de a fi fost contemporani cu Hagi. Talentul lui Dobrin este si va ramane unic. Mare pacat ca a prins comunismul ca si epoca. Ar fi ajuns mult mai mare si celebru.
Eu il compar pe Dobrin cu cei mai mari jucatori ai lumii. Daca ar fi beneficiat de prezenta mediatica din zilele noastre, el ar fi depasit pe Zidane sau Mesi. Dobrin ar fi fost al el acasa intr-o nationala braziliana din epoca lor de glorie cu Garincha; ce mingi i-ar fi pus el pe tava… Tactician genial si cu tehnica de vis, Dobrin a fost, fara indoiala, unul din cei mai mari jucatori de fotbal din toate timpurile.
Hagi nu a câștigat Liga campioniilor