Top 10 fotbaliști din toate timpurile

0
9536

Cei mai buni 10 fotbaliști din toate timpurile

Când se discută despre fotbaliști de top, părerile sunt și vor fi mereu împărțite. Discuțiile în contradictoriu fac parte din esența fotbalului. Acest articol nu are ca scop crearea unor polemici interminabile, ci își propune să onoreze 10 dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile.

Alcătuirea unui top este o misiune foarte grea și are potențialul să devină și controversată. De aceea, inclusiv organizații precum FIFA sau UEFA evită să pună legendele fotbalului într-o ordine clară. Totuși, cu speranța că nu vom supăra foarte tare pe nimeni, îți propun să citești top 10 fotbaliști din toate timpurile:

10. Michel Platini

Deși, mandatul său de președintele al UEFA nu s-a încheiat într-o notă foarte pozitivă, Platini îți merită pe deplin locul în topul celor mai buni fotbaliști din toate timpurile. Francezul a câștigat 3 Baloane de Aur consecutive (1983, 1984 și 1985), iar, cu 9 goluri în doar 5 meciuri, Platini a fost principalul “vinovat” pentru victoria Franței de la Campionatul European din 1984.

La nivel de club și-a petrecut marea parte a carierei în echipamentul lui Juventus, pentru care a înscris 104 goluri și alături de care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1985, după o finală extrem de disputată în compania celor de la Liverpool.

9. Johan Cruyff

Legendarul Johan Cruyff este unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria Barcelonei, echipa pentru care a înscris 60 de goluri în mai puțin de 180 de apariții. Alături de catalani, acesta a câștigat doar un titlu de campion al Spanie și o Cupă, însă acestea au venit într-o perioadă în care clubul se confrunta cu dificultăți.

Câștigător al Balonului de Aur în 1971, 1973 și 1975, Cruyff are în vitrina de trofee și 3 Cupe ale Campionilor Europeni, toate cu Ajax Amsterdam, cel mai important club din Olanda, țara sa natală. După ce și-a încheiat cariera de jucător, purtătorul tricoului cu numărul 14 a continuat să aibă impact asupra fotbalului și din postura de antrenor.

8. Ronaldo Nazario

Poreclit “El Fenomeno”, Ronaldo a pus zâmbetul pe buzele multor iubitori de fotbal. În ciuda unei cariere măcinate de accidentări, brazilianul are locul său special în istoria fotbalului modern și nu doar datorită trofeelor obținute, care, de altfel, nu sunt deloc puține. Printre ele se numără 2 Cupe Mondiale, 2 titluri în La Liga, o Cupa UEFA, respectiv două Baloane de Aur (1997 și 2002).

7. Alfredo di Stefano

Marele fotbalist a jucat atât pentru naționala Argentinei, cu care a câștigat Copa America în 1947, cât și pentru naționala Spaniei. De altfel, spaniolii îl consideră al lor, ceea ce este de înțeles, având în vedere că a câștigat 5 Cupe ale Campionilor Europeni consecutive în echipamentul lui Real Madrid (1955-1960), formație pentru care a înscris 267 de goluri în 348 de apariții.

6. Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer este un mare fotbalist german care și-a petrecut majoritatea carierei la Bayern Munchen, echipă pentru care a avut peste 500 de apariții și alături de care a câștigat 3 Cupe ale Campionilor Europeni consecutive, între 1974 și 1976 și 5 titluri de campion al Germaniei.

În echipamentul naționalei, câștigătorul Balonului de Aur în 1972 și 1976 a pus mână pe primul Campionat European câștigat de nemți (1972) și pe cea de-a doua Cupă Mondială a “Die Mannschaft”, adjudecată în 1974 după o finală de poveste împotriva naționalei Olandei lui Johan Cruyff.

5. Zinedine Zidane

Zinedine Zidane are cu siguranța loc în topul celor mai buni fotbaliști din toate timpurile. Francezul a ridicat deasupra capului trofeul Cupei Mondiale în 1998, an în care a câștigat și singurul Balon de Aur din carieră. De altfel, Zidane a fost cel mai bun om al naționalei sale și în 2000, când francezii au triumfat la Campionatul European din Belgia și Olanda.

La nivel de club, actualul antrenor a jucat în echipamentele formațiilor Cannes, Bordeaux, Juventus Torino și Real Madrid, echipă alături de care a câștigat și singura Liga a Campionilor din carieră, în anul 2002 când “Los Blancos” au trecut în finală de revelația Leverkusen.

4. Diego Maradona

Extrem de îndrăgit de fani, în special în Italia și țara sa natală, Argentina. Maradona a primit distincția FIFA Player of the Century (Jucătorul secolului). Așadar, este clar, controversatul fotbalist și-a pus amprenta asupra sportului pe care l-a practicat. Palmaresul său include o Cupă Mondială, în 1986, un titlu în Spania, obținut în scurta perioadă petrecută la Barcelona, respectiv două titluri de campion, o Cupă a Italiei și o Cupa UEFA, toate alături de Napoli, formația căreia și-a dedicat cariera.

3. Pele

Regretatul Pele a schimbat fața fotbalului, așadar, la finalul anilor 90, FIFA a decis ca brazilianul să împartă titlul de FIFA Player of the Century cu Maradona. Pe lângă fazele memorabile, desprinse parcă din jocurile video, pe care Pele le-a creat, acesta a reușit să își adauge în vitrina cu trofee trei Cupe Mondiale (1958, 1962 și 1970), un titlu în SUA, la finalul carierei și peste 10 trofee cu Santos.

Din păcate, marele fotbalist nu a jucat niciodată la un club din Europa, însă, cu siguranță a inspirat foarte mulți sportivi europeni să își depășească limitele și să se bucure cu adevărat de sportul pe care au ales să îl practice.

2. Cristiano Ronaldo

Deși, în prezent, joacă în Arabia Saudită, Cristiano Ronaldo nu poate să nu intre pe lista cu cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Un sportiv extrem de profesionist, cu o etică a muncii impresionantă, Ronaldo a câștigat pe parcursul carierei sale 5 Baloane de Aur.

Portughezul a jucat pentru Sporting Lisabona, Manchester United, Real Madrid și Juventus Torino și a câștigat cu aceste echipe 33 de trofee, printre care se poate mândri cu 5 trofee UEFA Champions League, 3 titluri de campion al Angliei, 2 titluri de campion al Spaniei, respectiv 2 titluri în Italia.

Din păcate, pentru el și pentru conaționalii săi, portughezul nu a reușit să câștige Cupa Mondială cu naționala țării sale. Totuși, a reușit să își adauge în palmares un trofeu de prestigiu interțări în 2016, an în care a devenit campion european.

1. Lionel Messi

Încă în activitate, cu 7 trofee Balonul de Aur câștigate și, cel mai probabil, cu al 8-lea pe drum, Lionel Messi, cel mai bun fotbalist din lume, nu are nevoie de foarte multă prezentare. Argentinianul a început să scrie istorie la Barcelona, formație pentru care a înscris 670 de goluri și a câștigat 35 de trofee, printre care se număr 4 trofee UEFA Champions League și 8 titluri de campion al Spaniei. În ciuda faptului că este trecut de prima tinerețe, Messi a reușit să câștige în 2022 prima Cupă Mondială din carieră, după ce în 2021 a câștigat și COPA America, după o finală foarte disputată în fața marii și eterne rivale, Brazilia.

Articolul precedentCazinourile online: Îmbunătățire continuă
Articolul următorUltimele pregătiri pentru noul sezon de Formula 1, 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here