Finalul meciului de aseară din Brazilia și Spania a adus pe buzele tuturor celebra sintagmă deja: ”S-a încheiat o eră a fotbalului. Tikitaka a murit”. Poate că e așa, poate că nu e așa, asta numai viitorul ne poate răspunde, însă dacă privim în trecut avem toate motivele să credem că tikitaka a murit, dar doar un episod din ea.
De-a lungul ultimilor ani, această tikitaka, urâtă de mulți, dar aducătoare de trofee pe bandă rulantă, a avut mai multe decese în competițiile interne și internaționale în care au fost angrenate cele două entități care o practică: Barcelona și Spania. Cu toate acestea, imediat după funeralii, spaniolii s-au adunat și au demonstrat Europei și Mapamondului că 1-2 meciuri pierdute nu reprezintă neapărat o tragedie, ci mai degrabă un răgaz de punere în ordine a noi planuri aducătoare de succese.
Haideți să vedem câteva din episoadele în care tikitaka a murit, însă a înviat foarte repede ulterior:
Iunie 2009, semifinalele Cupei Confederațiilor, Spania – SUA 0-2!
Mitul invincibilității spaniole în fotbal a luat sfârșit: miercuri seara, în prima semifinală a Cupei Confederatiilor, Spania a pierdut cu 2-0 in fata echipei Statelor Unite. (hotnews) Nu vi se pare cunoscută această formulare ? Parcă am mai auzit-o undeva, cândva, nu foarte demult… Aaa, exact, chiar azi-dimineață. Ei bine, tikitaka a murit și atunci, la turneul care avea loc în Africa de Sud, însă, peste un an, tot acolo, tikitaka a înviat și a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal 2010!
Iunie 2010, grupele CM din Africa de Sud, Spania – Elveția 0-1!
Cu o posesie de 70%, trupa lui Del Bosque a fost de nerecunoscut în fața ”tic-tac-ului” elvețian condus de Ottmar Hitzfeld și a pierdut cu un 1-0 care părea să o demoralizeze în perspectiva meciurilor viitoare de la turneul final. Iar Spania a fost atât de demoralizată că a câștigat Cupa Mondială din Africa de Sud, arătând că tikitaka din meciul cu Elveția a murit, dar o alta geamănă i-a luat locul.
Aprilie 2010, semifinalele Ligii Campionilor, Barcelona – Inter 1-0/1-3 (2-3 agg.)
Aici se poate discuta mult pe seama meciului tur, acolo unde Inter a fost purtată pe brațe de Olegario Benquerenca, un arbitru-omenie. Oricum, ideea e că și după această dublă, tikitaka și-a sfârșit epoca în fotbalul mondial. Zidul pus de Mourinho s-a ținut tare, iar spaniolii au fost văzuți din nou în zi de doliu după ratarea finalei UEFA Champions League. Doliul a pus atâta presiune pe Barcelona și pe ”defuncta” ei tikitaka, că în anul imediat următor, pe Wembley, Messi & compania au șters pe jos cu Manchester United.
Februarie 2013, optimile Ligii Campionilor, AC Milan – FC Barcelona 2-0!
O tikitaka fără nici măcar un șut pe poarta lui Abiatti, un Messi care era fotografiat prin cucuruz, Milanul zburdând pe mormântul tikitaka..iată cum vedeau criticii acest final de meci. Ceea ce a urmat însă pe Nou Camp avea să fie un măcel dublu, însă în direcția inversă. Italienii nu mai știau pe unde să fugă de furia lui Messi, iar Barca-Milan 4-0 a spus totul.
Martie 2013, preliminariile CM din Brazilia, Spania – Finlanda 1-1!
”Degeaba ai posesie de 90% dacă stilul tău de joc este ghicit până și de prietenii lui Janne Ahonen”. Cam așa se putea rezuma acest eșec al Spaniei, chiar pe teren propriu. Toată lumea vedea deja o Spanie lăsată în urmă de Franța, numai că, la doar câteva zile de la chinul cu finlandezii, tikitaka s-a pus din nou pe picioare și a bătut cocoșul chiar la el acasă printr-un gol marcat de unul dintre simbolurile acestui stil de joc, Pedro!
Barcelona – Bayern 0-3/0-4 & Spania – Brazilia 0-3!
După semifinalele Ligii Campionilor, acolo unde Barcelona a fost pur și simplu un preș în fața celei mai bune echipe din acest an în Europa, Bayern Munchen, tikitaka a fost îngropată din nou. Îngropată a fost și azi-dimineață, după ce Brazilia a umilit Spania, 3-0, în finala Cupei Confederațiilor.
În ciuda acestor realități extrem de dure pentru viitorul stilului de joc tikitaka, spaniolii au adoptat o poziție de apreciat. Prin vocea lui Vicente del Bosque, aceștia consideră, pe bună dreptate că ”E un eșec, dar nu un final de eră”, iar exemplele de mai sus stau la baza acestor spuse.
Urmează un nou sezon de Liga Campionilor, acolo unde Barcelona poate reveni în frunte, așa cum urmează o nouă Cupă Mondială, acolo unde Spania are toate motivele și resursele, cum bine spunea Levente Balint, să înceapă o nouă epocă!