“There is no loser, we are all winners”

0
1221

Pasiunea întrece orice limită iar dovada este cu atât mai solidă cu cât aceasta vine dintr-un mediu în care chiar și un simplu hobby precum fotbalul este greu de hrănit. Nu știu dacă există în lume un mediu mai ostil pentru fotbal decât Africa… Cunoaștem cu toții problemele primordiale (cum ar fi apa sau mâncarea) cu care se confruntă africanii zi de zi. Nu știu ce mai e de vorbit despre fotbal când chiar și echipele naționale au probleme în procurarea echipamentului sau ce să mai zicem de transmisiuni în direct ale meciurilor de fotbal. M-am gândit la episodul prin care a trecut naționala Mozambiqului la ultima Cupa a Națiunilor Africane (2010) când meciurile echipei nu puteau fi transmise în propria țară. Prin absurd, ar fi ceva de genul… (să nu luăm România că atunci nu prea ar fi absurd) Olanda se califică la un Campionat European și meciurile nu sunt transmise în Olanda! Inimaginabil dar aceste lucruri se întâmplă totuși în Africa… Nu am luat ca exemplu România pentru că și la noi se întâmplă destule ciudățenii, să nu le zic altcumva. Nu doar în Africa se schimbă atât jucătorii cât și echipamentul odată cu ei, ci și la noi. Deja o dau în amintiri de Divizia D…

Dacă este un loc unde fotbalul este aproape imposibil de practicat, atunci cu siguranță acel loc se numește Africa. Cu atât mai greu cu cât suferi de un anumit handicap, și când zic asta, mă refer la propriu. Poate nu vă vine să credeți, dar în Africa s-a încheiat, cu aproximativ o lună de zile în urmă, Campionatul African al Jucătorilor Amputați, cea de-a doua ediție. Liban a câștigat la penalty-uri finala jucată cu Ghana. S-a terminat 4-2, după ce timp de 60 de minute scorul a fost 0-0. Timpul regulamentar pentru un meci între jucători amputați este de 60 de minute. Lupta a fost una acerbă de la începutul turneului până la ultimul fluier. Au participat echipele: Nigeria, Angola, Niger, Sierra Leone, Ghana și Liberia.

Președintele Federației Africane a fotbaliștilor Amputați a afirmat că înaintea turneului, cei mai mulți s-au arătat sceptici și chiar ridicularizat pentru încercarea de a-i unii pe africani prin pasiunea pentru fotbal sub deviza: „Să fim pasionați de pasiunea noastră.” Acesta a mai spus:

„Astăzi, fotbalul jucat de cei amputați a renăscut și a venit timpul să privim acest joc nu doar ca un lucru care ne unește ci și unul care ne inspiră speranță și optimism în fața disperării. În fotbalul jucat de amputați nu există învinși și învingători.

Articolul precedentThe Best of 2011
Articolul următorVIDEO: Primul gol marcat în 2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here