Tătărușanu, (din nou) pe urmele lui Moldovan

0
1293

Franța părea un teren interzis pentru fotbaliștii români până nu demult, dar existența unor competiții limitrofe – dar benefice pentru rulajul jucătorilor din întreg lotul unei echipe face ca rezerve eterne sau jucători ghinioniști să primească o șansă aparent pierdută. Cam același lucru s-a întâmplat în ultima lună cu Ciprian Tătărușanu, care a ajuns de la rezerva tradițională a lui Toni Lopes în campionat la eroul din Cupa Ligii pentru Olympique Lyon.

Cupa Ligii este cea mai tânără competiție din Hexagon, organizându-și prima ediție în 1994. Câștigătoarea acestui trofeu primește un loc în Europa League, un lucru similar în Anglia. Cele mai multe Cupe ale Ligii au fost câștigate de-a lungul istoriei de Paris Saint-Germain – 8 la număr – victorioasă în prima finală cu SC Bastia (2-0).

Olympique Lyon este la a șasea finală în această competiție, reușind să câștige una singură în 2001 și să mai joace patru (1996, 2007, 2012, 2014). Deținătoarea en-titre este Strasbourg, care a fost eliminată în sferturi de Reims – combatanta lui PSG în cealaltă semifinală – care va decide adversarul lui Lyon din finala de pe 4 aprilie de pe Stade de France.

Ciprian Tătărușanu a ajuns la trei partide consecutive jucate ca titular pentru Olympique Lyon în Cupa Ligii, după ce până acum a fost rezervă de portar în 17 meciuri Ligue 1 și în 2 de Cupa Franței. În fiecare din aceste meciuri a primit gol, dar a ieșit învingător (4-1 cu Toulouse, 3-1 cu Brest). La ultimul meci dus până în prelungiri și penaltiuri, 2-2 cu Lille, portarul a reușit să apere o lovitură de departajare și să distragă atenția la executarea altei lovituri, ajutând echipa să se califice în finală după 6 ani.

Totuși, bucureșteanul nu va fi primul român care să joace (dacă i se va acorda în continuare șansa) în finala Cupei Ligii Franței. Prima și singura dată când s-a mai întâmplat acest lucru a fost în urmă cu 16 ani, pe Stade de France în fața a peste 78.000 de spectatori, când Nantes și Sochaux și-au disputat trofeul timp de 120 de minute (regulamentare și de prelungire), ca apoi să fie decis la loviturile de departajare în favoarea lui Sochaux, 5-6.

La acel meci – jucat pe 17 aprilie 2004, Viorel Moldovan a început titular pentru Nantes, evoluând toate minutele, atât cele regulamentare, cât și încă o jumătate de oră de prelungiri, ca apoi să puncteze în seria de la 11 metri, unde colegii săi au ratat de trei ori. După acel sezon, Moldovan s-a transferat șase luni în Elveția la Servette Geneva și apoi s-a întors în România pentru alte șase luni la Poli Timișoara. S-a retras doi ani mai târziu la Rapid București, cu care a ajuns până în sferturile Cupei UEFA.

Ciprian Tătărușanu și Viorel Moldovan au lucrat împreună la naționala de fotbal a României, între 2014 și 2016, când cel din urmă a fost promovat de la selecționata de tineret la naționala mare ca  secund al lui Anghel Iordănescu alături de Ionuț Badea și Daniel Isăilă. În consecință, a fost prezent cu toți cei menționați la turneul final al campionatului european de fotbal din Franța din 2016, câștigat de Portugalia.

De asemenea, ambii s-au făcut remarcați în Franța la același club – FC Nantes, unde Tătărușanu a evoluat peste 60 de meciuri în doar două sezoane, spre deosebire de Moldovan care a marcat peste 40 de goluri în peste 90 de meciuri pentru canari, câștigând un campionat și o supercupă în 2001. Portarul a recunoscut într-un interviu că un merit important pentru transferul său la Nantes l-a avut și Viorel Moldovan, ca recomandare făcută din partea unui antrenor cu experiență – dar și a unui fost jucător.

Articol scris de Sebi Răducu

Articolul precedentWilliam Barclay – nașul de botez al lui Liverpool
Articolul următorRomâni în derby-uri europene: Roma – Lazio

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here