Steaua – River Plate 0-1 în finala Cupei Intercontinentală, 14 decembrie 1986

0
1306

Steaua – River Plate 0-1
Cupa Intercontinentală – 14 decembrie 1986

Steaua - River Plate 1986
Steaua – River Plate 1986

Pe 14 decembrie 1986, Steaua București și River Plate se întâlneau în finala Cupei Intercontinentale, disputată pe stadionul din Tokyo. Cei 62.000 de spectatori prezenți în tribune au fost martorii unei lupte acerbe între campioana Europei și câștigătoarea Cupei Libertadores.

La scorul de 0-0, Miodrag Belodedici trimitea mingea în plasă după o acțiune memorabilă, însă arbitrul uruguayan Jose Luis Martinez Bazan a anulat reușita, considerând că a fost offside. La scurt timp, Alzamendi înscria unicul gol al partidei, cu o lovitură de cap, consfințind victoria echipei argentiniene cu 1-0.

CUPA INTERCONTINENTALĂ, 1986
Duminică, 14 decembrie 1986
Stadion: National Stadium (Tokyo, Japonia)
Spectatori: 62.000
Arbitru: José Martínez Bazán (Uruguay)
RIVER PLATE10STEAUA BUCUREȘTI
Antonio Alzamendi 28′ [1:0]
PRIMUL XI
Nery Pumpido (GK)Dumitru Stângaciu (GK)
Jorge GordilloȘtefan Iovan
Nelson GutiérrezMiodrag Belodedici
Óscar RuggeriAdrian Bumbescu 🟨 70‘▼
Alejandro Montenegro 🟨Antal Weiszenbacher
Roque Alfaro 86’▼Lucian Bălan
Norberto AlonsoTudorel Stoica (C)
Héctor Enrique 🟨Ilie Bărbulescu
Américo GallegoGavril Balint
Antonio AlzamendiMarius Lăcătuș
Juan FunesVictor Pițurcă
REZERVE
Daniel Sperandio ▲86′▲70′ Mihail Majearu
ANTRENORI
Héctor VeiraAnghel Iordănescu
Radu Troi (Antrenor secund)

 

Jucătorii antrenați de Anghel Iordănescu au abordat partida cu mult curaj, atacând în valuri poarta apărată de Nery Pumpido. Belodedici, Bălan și Balint au creat faze periculoase, punând sub presiune defensiva argentinienilor.

În minutul 16, tribunele au explodat când Miodrag Belodedici a trimis balonul în plasa porții lui River Plate. Bucuria jucătorilor noștri a fost însă de scurtă durată, arbitrul uruguayan José Martínez anulând golul la semnalizarea tușierului japonez pentru un presupus ofsaid. Reluările aveau să demonstreze ulterior că decizia fusese eronată, Belodedici primind mingea de la un adversar.

Lovitura de grație a venit în minutul 28. La o lovitură liberă executată rapid de Alonso, Alzamendi a scăpat singur pe partea dreaptă. Șutul său puternic a fost respins în bară de Stîngaciu, dar tot Alzamendi a fost pe fază și a înscris din reluare, ducând scorul la 1-0 pentru River Plate.

În ciuda acestui gol primit împotriva cursului jocului, Steaua nu s-a dat bătută. A continuat să domine teritorial, creându-și numeroase ocazii de a egala. Pițurcă, Lăcătuș și Balint au pus la grea încercare defensiva sud-americanilor, dar fie că au ratat ținta, fie că s-au lovit de intervențiile excelente ale lui Pumpido.

River Plate s-a mulțumit să se apere, recurgând adesea la tactici de temporizare pentru a rupe ritmul jocului. Pumpido a excelat în această privință, întârziind repunerile de la poartă și consumând prețioase secunde la fiecare fază.
În ciuda eforturilor depuse și a superiorității teritoriale evidente, Steaua nu a reușit să găsească drumul spre gol. Finalul meciului a găsit-o pe River Plate câștigătoare cu 1-0, adjudecându-și astfel trofeul Cupei Intercontinentale.
Jucătorii lui River Plate făcând turul de onoare cu marele trofeu / Foto: soccernostalgia.blogspot.com
Jucătorii lui River Plate făcând turul de onoare cu marele trofeu / Foto: soccernostalgia.blogspot.com

La conferința de presă de după meci, Anghel Iordănescu a recunoscut cu fair-play victoria adversarilor, dar a subliniat că echipa sa a dominat jocul și ar fi meritat un gol. Chiar și antrenorul argentinian Hector Viera a admis valoarea formației noastre, declarând că River Plate a câștigat în fața unei echipe foarte bune.

Deși înfrântă, Steaua a părăsit Japonia cu fruntea sus, lăsând o impresie excelentă. Jucătorii și staff-ul tehnic promiteau că vor reveni mai puternici în competițiile europene, ceea ce aveau să și demonstreze în 1989 când ajungeau din nou în finala Cupei Campionilor.

Data de 14 decembrie 1986 rămâne un moment de referință în istoria fotbalului românesc. Chiar dacă nu s-a încununat cu un trofeu, prezența Stelei în finala Cupei Intercontinentale a reprezentat o performanță inegalabilă, care a pus România pe harta fotbalului mondial.

 

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău