Fără bani, cu antrenorii plecați la ciugulit pe la arabi, cu loturile incomplete și cu noroc de la Dumnezeu (aka insolvența altor prăpădiți), echipele românești și-au cam început aventura în sezonul 2014-2015 al cupelor europene. Cum era și normal, începutul a fost unul chinuit, cu jocuri demne de ”ia și te culcă”, dar cu rezultate în general cu iz de calificare. Făcând o paranteză, ce naiba să le ceri românilor? Ei joacă slab tot timpul: la început se plâng că nu sunt pregătiți, pe parcurs se plâng că joacă prea des, iar la final…morți în cadă de oboseală. Înainte de a vedea posibilii adversari ai românilor din turul III al Ligii Campionilor și Europa League, haideți să aruncăm 2-3 vorbe despre ceea ce au făcut ai noștri la mijlocul acestei săptămâni.
Să începem cu Steaua, campioana României, cea care a jucat prima manșă din turul II al UCL în deplasare cu norvegienii de la Strømsgodset. Dacă în Supercupa cu Astra steliștii au arătat cât de cât ceva, nu prea mult, însă au fost acolo, cum se spune, în Norvegia numai (era să zic mătâniile ”legatului”) norocul i-a ajutat să câștige un meci pe care mai degrabă meritau să-l piardă. Costel Gâlcă este, deocamdată, un antrenor în devenire, iar această devenire pare că se realizează într-un proces foarte lent. În Norvegia, echipa nu a arătat niciun stil de joc, nicio tactică nu s-a întrezărit. Inexistentă în atac, găurită în apărare, Steaua s-a bazat pe golul superb marcat de Gabi Iancu și are acum prima șansă la turul III. Revenind la Gâlcă, acesta nu inspiră încredere nici cât Stoichiță, Lăcătuș sau, mai rău, Ilie Stan, însă poate că ar trebui să-i mai dăm timp.
În ceea ce le privește pe reprezentantele României în Europa League, turul II preliminar, Petrolul și CFR Cluj, acestea n-au fost mai breze decât Steaua, și s-au chinuit cu adversare destul de modeste ca nume. Dacă ploieștenii lui ”King X” au evitat pe final un 0-0 cu Flacăra Moreni de Albania, Flamurtari, CFR-ul lui Miriuță a semi-clacat cu Jagodina, iar returul din Serbia se anunță o imensă formalitate. Cea de-a patra reprezentantă a României în Europa, Astra Giurgiu, va intra în competiție abia din turul viitor.
Și acum să vedem adversarii:
Steaua/ Strømsgodset – Aktobe/ Dinamo Tbilisi
Teoretic, dacă ne luăm după rezultatele celor două meciuri din tur, vom asista la un Steaua – Aktobe în turul III, așa că ne vom îndrepta prima dată atenția către acest posibil duel. Orice s-ar întâmpla la Steaua în această perioadă, că pleacă Gâlcă și vine X sau Y, că se accidentează Z sau W, că echipa merge pe jos în Kazahstan, nu contează, echipa trebuie să treacă de Aktobe. Pentru a realiza cine-s ăștia, și acum vă rog să-i lăsați naibii pe cei care vă prezintă lotul, antrenorii, copiii de legende din angrenaj, priviți poza de mai jos.
În ceea ce privește un posibil duel Steaua – Dinamo Tbilisi, trebuie spus că georgienii au pierdut în tur cu Aktobe pe teren propriu, iar asta spune multe despre valoarea lor. Și încă ceva. Anul trecut, după ce au fost eliminați de Steaua în preliminariile UCL, cei de la Tbilisi au luat 8 de la Vlad Chiricheș. Într-adevăr, niciun meci nu seamănă cu altul, însă există și excepții.
Dinamo Minsk /MyPa – CFR 1907 Cluj / Jagodina
Aici e complicat de discutat, întrucât nu putem spune cu certitudine că echipa lui Miriuță va ajunge în ziua meciului cu una dintre cele două formații. Iar acest lucru nu va fi cauzat de mersul trenurilor, ci de mersul returului cu Jagodina, un meci destul de complicat. Oricum, dacă vom presupune că CFR se califică, va urma un meci deosebit de greu cu Dinamo Minsk, o echipă redutabilă din est.
Astra – MFK Košice /Slovan Liberec
Încă neîncălzită în Europa League în acest sezon, Astra Giurgiu va intra probabil direct în focuri cu cehii de la Liberec, o echipă cu nume frumos pentru Dinamo, însă o echipă care acum le poate pune probleme astralilor, mai ales că aceștia vor juca doar în 13, nu ? Cehii au câștigat în tur cu Kosice, în Slovacia, astfel că se cam știe ce și cum.
Petrolul Ploieşti / Flamurtari – Viktoria Plzeň
Dacă la precedentele echipe mai găsim motive de calificare, când vine vorba de Petrolul zău că ne este imposibil. Ok, avem în spate episodul ”Vitesse”, însă să nu uităm că atunci Petrolul avea FOTBALIȘTI. În schimb, acum ploieștenii se bazează pe un bătrân, un Albin și niște alergători de cursă scurtă. Nu prea contează asta, atâta timp cât vor avea în față un Plzen mult mai valoros și cu o experiență mult mai mare în Europa.
“Imensa formalitate”? 🙂