Finalul anului 2007. Pe aeroportul din Munchen aterizează având ca punct de plecare orașul brazilian Cruzeiro, un puști de doar 18 ani, pe care îi împlinise recent, timid și confuz, făcând cu greu față avalanșei de întrebări puse într-o limbă de care habar nu avea, neștiind dacă să se oprească pentru a vorbi cu reporterii sau continue să meargă fără să știe cu siguranță în ce direcție. Lângă el, tatăl său, însă ulterior tânărul brazilian, Breno Vinicius Rodrigues Borges pe numele său complet, recunoștea că din primul său minut în Germania și-a dat seama că schimbarea va fi prea dură pentru el.
Primele luni la Bayern a fost acompaniat mai mereu de membrii ai familiei sale sau de compatrioți care atunci jucau acolo: Ze Roberto și Lucio. Bineînțeles că cei doi fotbaliști nu aveau timp prea mult să se ocupe de tânărul lor coleg, mai ales Lucio care trebuie să asimileze și o rivalitate sportivă, lupta ducându-se pe poziția de fundaș central.
Izolarea
Breno a învățat că în lumea fotbalului, mai ales la un club mare precum Bayern, singurătatea este aproape o necesitate pentru a reuși să ajungi mai în față. De aici, deloc surprinzător faptul că cei mai buni prieteni ai săi în Germania sunt mijlocașul celor de la Kaiserslautern, Alexander Baumjohann, și Dante, actualul fundaș central al celor de la Bayern, însă pe care Breno l-a cunoscut în timp ce a jucat pentru Borussia Monchengladbach. Pe Baumjohann l-a cunoscut în scurta perioadă petrecută de acesta în curtea celor de la Bayern. Tănărul german și el o mare speranță, care însă nu sparge gheața din cauza deselor accidentări, vorbește portugheza având soție braziliană.
În ianuarie 2011, Breno s-a întors pe gazon după o pauză de 8 luni de zile. Perioadă de timp extrem de lungă pentru un fotbalist, în care, după cum chiar el a recunoscut, a pierdut contactul cu colegii săi de la Bayern, pe care îi vedea doar fugar intrând sau ieșind din sălile unde făceau terapia de reabilitare. O dată întors la antrenamente a fost tratat ca un jucător nou, cu toate că era deja la al treilea sezon în clubul bavarez.
În timpul ăsta, jucătorul a fost, după cum declara chiar el, singur și abandonat de către club: ” au fost luni lungi, în care aproape că nu ieșeam din casă. Mulțumită lui Dumnezeu și al logodnicei mele care mi-a dat forță și speranță am rezistat, pentru că, să spun adevărul, m-am simțit învins, inutil și deprimat”.
Breno a incercat, fără prea multe rezultate, să profite de pauza forțată și și-a propus să învețe limba germană. Pentru a se simți obligat să vorbească și să înțeleagă limba din noua țară de rezidență, a lăsat în urmă ajutorul oferit de rude și prieteni care îi traducea până atunci; la medic se prezenta singur, la supermarket, bazându-se pe răbdarea vănzătorilor, făcaea cumpărăturile singur. Ideea era bună, însă se întorcea acasă, loc în care își petrecea cea mai mare parte a timpului, și era înconjurat iar de limba portugheză: familia, televiziune, internet.
Accidentări pe bandă rulantă
Brazilianul a trecut peste lungă perioadă de inactivitate și când în sfârșit a început să joace din nou, surprinzător, i-a câștigat încrederea antrenorului Louis Van Gaal, ajungând să fie titular în prima echipă a celor de la Bayern. Chiar și așa, ghinionul nu avea de gând să se lepede de el; o greșeală făcută pe Allianz Arena în optimile de finală ale Ligii Campionilor în fața celor de la Inter Milano, a produs eliminarea echipei sale și a pecetluit separarea sa de prima echipă. Breno avea să mai joace doar sporadic, ultimul său meci fiind în aprilie 2011, moment în care s-a accidentat iar: o dată ruptură de ligamente, după care probleme de greutate și o operație chirurgicală la gleznă.
Bayern nu și-a pierdut niciodată speranța în faptul că Breno va ajunge un mare jucător, președintele clubului, Uli Hoeness, susținând că ” va ajunge unul dintre cei mai buni fundași centrali din lume în scurt timp”, însă petrecuse deja mai mult de jumătate din timpul de când era în Germania prin spitale și săli de terapie. Și dacă ghinioanele nu ar fi fost destule, la sfârșitul lunii septembrie s-a luat decizia de i se face o a treia operație la gleznă.
Picătura care a umplut paharul
O nouă vizită la chirurg însemna o nouă pauză lungă fără fotbal. Contractul său cu Bayern, pe care din cauza accidentărilor nu îl încasează în întregime, expiră la finalul acestui sezon și în cele mai multe cazuri, unui jucător cu probleme fizice și cu puține oportunități de a demonstra valoarea sa pe gazon îi este imposibilă obținerea unui nou contract. Cu atât mai mult cât în trei ani de zile nu a reușit să stăpânească limba germană.
După incendiul casei sale, procuratura din Munchen l-a acuzat că l-a provocat chiar el, iar situația era cât se poate de complicată. Bayern, prin intermediul președintelui Hoeness, asigura ” nu vom renunța la Breno”, insă era greu de crezut că brazilianul va mai apărea in echipa bavarează, mai ales că este primul jucător activ din istoria acestui club care este băgat la pușcărie, loc din care momentan nu va ieși atât timp cât se va decide că este un pericol pentru societate.
Directorul Institutului Max-Planch din Munchen, Florian Holsboer, cel care i-a acordat atenție psihiatrică după incendiu, a rezumat cel mai bine situația jucătorului brazilian ” Cazul trebuie văzut așa; un tănăr talentat ajunge într-o țară străină iar de la el se așeaptă să dea randament la cel mai înalt nivel. Tânărul se accidentează și nu mai are oportunități de a se integra în această lume, își pierde originile, se izolează, pentru ca în cele din urmă să ajungă la închisoare”.
Cine este Breno?
Cu doar 18 ani, a fost declarat cel mai bun jucător din prima ligă braziliană, ceea ce i-a făcut pe cei de la Bayern Munchen să pună ochii pe el transferându-l în ianuarie 2008. A jucat cu Bayern Munchen și împotriva Stelei, în noiembrie 2008, atunci când bavarezii au învins cu 3-0 echipa din Ghencea într-un meci din grupele Ligii Campionilor.
În iulie 2012, un tribunal din München l-a condamnat la 3 ani şi 9 luni de închisoare cu executare pentru incendierea propriei locuinţei în septembrie 2011. Procurorul care s-a ocupat de caz a precizat că a fost vorba de o tentativă de incendiere cât se poate de clară din partea jucătorului.
Decembrie 2012
Deși Breno mai are de ispășit pedeapsă până în aprilie 2016, clubul brazilian Sao Paulo, locul de unde a plecat la Bayern, a făcut unul dintre cele mai surprinzătoare transferuri din istoria fotbalului, anunțând că fotbalistul aflat in acest moment în inchisoare este sub contract cu ei până în 2015.
Se ajunge în ciudatul caz în care contractul lui Breno poate expira înainte ca acesta să își ispășească pedeapsa integral. Sao Paulo își motivează decizia ca fiind un gest de solidaritate cu ”situația trăită de jucător în Germania și are încredere că justiția de acolo o va rezolva în cel mai adecvat mod cu putință”.
Ziarul brazilian Globoesporte afirma la acel moment că Breno va fi eliberat în ianuarie 2013 pe motiv de bună purtare, moment în care se va putea antrena cu Sao Paulo.
Ce face Breno acum?
Istoria lui Breno, o poveste învăluită într-un văl des de fum și nenorociri, alcool și depresii, incepe zilele astea un nou capitol. Începând cu data de 19 august a acestui an, datorită unui analize favorabile despre conduita sa, Breno poate ieși pe timpul zilei din închisoare. Cu un gest demn de admirat, cei de la Bayern nu l-au uitat și l-au angajat ca asistent al antrenorului de la echipa B. În Brazilia este așteptat să revină la echipa care l-a lansat.
Un gram de speranță pentru un fotbalist care și-a făcut cariera scrum.