barcleona camp nou

Miercuri, lumea fotbalului a fost luată prin surprindere și zguduită de anunțul prin care FIFA le interzicea celor de la Barcelona posibilitatea de a face transferuri până în vara lui 2015, mai exact următoarele două ferestre legale în care se pot face ”mișcări de trupe”, anume vara 2014 și iarna 2015. Pe lângă respectiva sancțiune clubul catalan trebuie să plătească și o amendă de 370 000 de euro. Știrea a venit ca un duș extrem de rece pentru conducerea Barcelonei care avea de gând o remaniere cât se poate de serioasă a lotului, în condițiile în care Puyol s-a retras, Valdes, și el pe picior de plecare, s-a accidentat și va sta pe tușă cel puțin șase luni, echipa având nevoie urgentă de întăriri în cele două compartimente defensive.

Ce s-a întâmplat?

la masia barcelonaDacă pentru majoritatea microbiștilor această sancțiune este destul de surprinzătoare, ținând cont de senzația generală că Barcelona era protejată cumva de forurile fotbalistice internaționale, pentru conducătorii clubului este total invers. Ei știau că încalcă regulile și nu de puțin timp. În urmă cu un an, FIFA i-a avertizat pe catalani că îi paște o măsură drastică dacă nu respectă regulile la nivel internațional în ceea ce privește transferurile de fotbaliști minori.

Chiar dacă Barcelona a negat că a încălcat regulile, actualii săi conducători nu au negat în nici un moment, în comunicatele posterioare, că ar fi transferat jucători minori. Astfel, clubul catalan a fost sancționat pentru că a încălcat articolul 19 al Regulamentului privind Statutul și Transferul Jucătorului, articol în care se arată că nu pot fi transferați fotbaliști extra-comunitari cu vârsta sub 18 ani, în cazul fotbaliștilor din Europa limita fiind de 16 ani. Întrebarea este dacă a încălcat Barcelona aceste reguli. A făcut-o, așa cum au făcut și multe alte cluburi din Spania, cu largul concurs al Federației Spaniole de Fotbal, carea fost fost sancționată și ea de către FIFA cu o amendă de 500 000 de franci elvețieni, forul spaniol primid și un ultimatum de un an de zile în care să își pună ordin în regulamente.

Barcelona nu a negat că a încălcat regulile, însă spune că fotbaliștii transferați au benificiat mereu de cele mai bune condiții de formare și că li s-au acoperit necesitățile pe toate planurile. De altfel, catalanii au de gând să se apere motivând că au retras toate fișele jucătorilor al căror transferuri au fost semnalate de FIFA în urmă cu un an. Aceștia nu au mai jucat de atunci în nici una dintre echipele de juniori ale Barcelonei.

De câți fotbaliști e vorba?

FIFA a cercetat transferurile a peste 30 de jucători transferați de Barcelona în ultimii ani, însă a sancționat-o pentru nereguli în 10 dintre ele, cum ar fi cazul sud-coreenilor Lee Seeun Woo ( născut în 1998 ), Paik Seung Ho ( 1997 ) și Chang Kyul Hee ( 1998 ), francezului Theo Chendri ( 1998 ) , olandezului Bobby Adekanye ( 1999 ) sau a nigerianului Patrice Sousia ( 2001 ), toți acești tineri fotbaliști fiind retrași din echipele în care jucau până în urmă cu cel puțin șase luni de zile.

Barcelona contestă decizia

Șefii clubului au anunțat imediat după anunțul acestei sancțiuni că vor prezenta un recurs la TAS cu speranța că această decizie se va anula sau, în cel mai rău caz, în încercare de a câștiga timp care să îi permită să transfere în vara acestui an atât timp cât sentința nu este definitivă.

Spun cei de la FC Barcelona:
”Normele pe care se prespune că le-am încălcat au ca scop final protecția minorilor față de cluburile sportive care îi transferă, fără a le garantiza drepturile de formare ulterioară. Modelul La Masia încorporează programe de formare școlară, cazare, întreținere, asistență medicală, atenție specială la nevoile minorilor și planuri de dezvoltare sportivă. FC Barcelona formează persoane înainte de a forma sportivi, iar acest lucru nu a fost luat în considerare de FIFA, care aplică criterii sancționatoare ignorând funcția educativă a programului nostru de formare. Toți jucătorii FC Barcelona au avut mereu în ordine licențele federative. Din momentul în care FIFA a deschis acest dosar, licențele respectivilor jucători au fost retrase și nu au mai participat în vreun meci oficial, așa că, nu s-a produs nici o participare neregulamentară.

După cum se poate observa, Barcelona nu neagă că ar fi transferat acei jucători încălcând regulile, însă se apără aducând ca martor condițiile de excepție pe care le au fotbaliștii de la academia sa de fotbal.

Reguli și excepții

Ce spune de fapt vestitul articol 19 din Regulament încălcat de Barcelona:

”Transferurile internaționale de jucători sunt permise doar când fotbalistul împlinește vârsta de 18 ani. Se permit următoarele trei excepții:

.Dacă părinții jucătorului își schimbă domiciliul în țara unde își are sediul noul club din motive care să nu fie relaționate cu fotbalul.

.Transferul jucătorului se realizează în interiorul teritoriului Uniunii Europene iar jucătorul are între 16 și 18 ani.

.Jucătorul are domiciliul la mai mai puțin de 50 de km de frontiera națională, iar clubul are sediul tot la mai puțin de 50 de km de frontiera națională, mai bine zis, sediul clubului și domiciulul jucătorului, aflate în țări vecine, nu se află la o distanță mai mare de 100 de km una de altul. În acest caz, jucătorul va trebui să își mențină domiciliul. ”

FIFA nu s-a autosesizat, iar Barcelona vede o mână neagră

S-a ajuns la această sancțiune din cauza unui club sau al unei persoane fizice care a făcut un denunț la adresa Barcelonei pe această temă. Motiv pentru care Barcelona consideră că în spatele acestei decizii se află persoane rău-intenționate, o ”mână neagră” după vorbele președintelui Josep Maria Bartomeu:

”Sunt persoane care vor să ne facă rău. A fost tema dopajului, cea cu Fiscul, iar acum asta, cea cu copii. Vom investiga pentru a afla cine se află în spatele acestei campanii. ”
Încă o dată, nici o urmă cât de mică de autocritică.

Ce se întâmplă cu transferurile?

Barcelona avea de gând să fie destul de activă pe piața transferurile în timpul acestei veri, cu gândul de a își întări lotul primei echipe, în special, după cum am mai spus, în zona defensivă, însă sunt două cazuri în care operațiunile sunt destul de înaintate, cel al portarului german Ter Stegen și al tânărului croat Halilovic. Transferul lui Halilovic a fost recunoscut în mod oficial, în timp ce transferul lui Ter Stegen se bazează doar pe supoziții până în momentul de față. Dacă în cazul germanului lucrurile nu sunt clare, iar accidentarea lui Valdes, paradoxal, poate înseamna o supapă de salvare pentru Barcelona în privința acestui post, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Halilovic. Contractul transferului său nu a fost ratificat încă de către federațiile naționale din Croația și Spania, nici de către FIFA, așa că jucătorul nu va putea juca pentru nici una dintre echipele Barcelonei. Urmează să intre în acțiune clauzele acestui contract, cele care permit rezilierea lui, dacă ele există pe această temă și rămâne de văzut dacă jucătorul decide să rămână la Barcelona chiar dacă nu va putea juca timp de un an. Barcelona va putea însă să vândă jucători și să îi ”repatrieze” pe cei împrumutați, cum este cazul lui Deulofeu ( Everton ) sau Rafinha ( Celta Vigo ).

Cronologia unui lung șir de probleme

rosell-neymarȘtirile extra-sportive au devenit un obicei, trist din păcate, la Barcelona. Titlurile și meciurile spectaculoase au fost înlocuite cu acuzații de evaziune, demisii la nivel înalt și sancțiuni din partea forurilor internaționale. Toate astea la un club care pretinde că este un model de urmat la nivel internațional.

Messi – Banii argentinianului, manevrați de către firmele puse pe picioare de către tatăl său, au apărut în lumina reflectoarelor după ce fiscul spaniol și-a făcut apariția în scenă. Fotbalistul a trebuit să facă o plată de 15 milioane de euro și să declare în fața procurorilor pentru a explica neregulile găsite în conturile sale.

Neymar – Un alt punct fierbinte pe agenda conducătorilor Barcelonei, acuzați de evaziune fiscală, judecătorii spanioli luând la purificat toată documentația legată de acest transfer. Sumele vehiculate au crescut de pe o zi pe alta.

Sandro Rosell Președintele ales în 2010 și-a dat demisia din cauza valurilor făcute de reacțiile provocate în ”cazul Neymar”. Locul său a fost preluat de vice-președintele Josep Maria Bartomeu

Camp Nou – Conducerea vrea să remodeleze stadionul, însă costurile ridicate ale acestei operațiuni, în jur de 600 de milioane de euro, au făcut să apară mulți contestatari.

FIFA – Ultima lovitură primită de Barcelona, una dintre cele mai dure, care afectează direct echipa.

Real Madrid și Atletico Madrid, și ele sub lupa FIFA

Barcelona nu este singurul club spaniol cu probleme de acest gen, Real Madrid și Atletico Madrid fiind și ele cercetate de către organismul condus de Blatter, însă trebuie precizat că în acest caz din oficiu, fără un denunț care să provoace reacția FIFA . De altfel, în presa spaniolă au apărut informații în care se afirmă că Real Madrid a început să evite astfel de transferuri.

Există și un precendent de care se agață Barcelona. În septembrie 2009, FIFA i-a sancționat pe cei de la Chelsea cu același tip de interdicție, timp de doi ani, din cauza unor nereguli găsite în transferul lui Gael Kakuta ( 17 ani ) de la Lens. Francezii se plânseseră atunci că Chelsea l-a convins pe jucător să își rezilieze contractul cu ei. Chelsea a făcut recurs și la după doar trei luni sancțiunea celor de la UEFA a fost anulată.

Nantes în schimb are și acum interzis la transferuri după ce a fost pedepsită tot de către FIFA în 2012 din cauza transferului lui Ismael Bangoura de la Al Nasr ( Emiratele Arabe Unite ). Pe lângă interdicția de a mai transfera, Nantes a trebuit să plătească și suma de 4,5 milioane de euro către clubul arab. În acest caz, recursul făcut la TAS nu a avut succes, iar Nantes va putea transfera jucători abia din vara lui 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here