”Clubul care i-a dat în Premier League pe Cazorla, Michu și Mata este pe cale să dispară. Vă rog, cumpărați acțiuni. @sosrealoviedo”.

De la acest tweet a pornit totul. Autorul lui, Sid Lowe, corespondentul ziarului englez The Guardian în Spania, urma să demonstreze că fotbalul poate uni mii de persoane necunoscute de pe coordonate geografice aflate la mii de kilometri distanță.

Dar să începem cu începutul pentru a vă lămuri. Real Oviedo este un club spaniol de fotbal pe la care a jucat și al nostru Marius Lăcătuș sau nume ca Peter Dubovski ( decedat în vara anului 2000 în timpul unei excursii în Tailanda ). Cea mai neagră perioadă din istoria acestui club avea să înceapă în 2000-2001, atunci când a retrogradat din Primera Division după 13 sezoane consecutive în elita fotbalului spaniol, avându-l ca antrenor pe sârbul Radomir Antic, același care în sezonul anterior îi retrogradase și pe cei de la Atletico Madrid. Real Oviedo punea astfel punct final unei perioade de aur din istoria lor, în care ajunseseră să joace până și în competiții europene ( Cupa UEFA 1991-1992 )

Anii care au urmat nu au avut milă. Clubul a pierdut puterea de achiziție cu care în trecut transferase, pe lângă Lăcătuș sau Dubovski, fotbaliști ca Prosinecki, Delly Valdes sau Paulo Bento iar în birouri simțul de responsabilitate era cel mai slab dintre simțuri.

Căderea a fost atât de profundă încât s-a ajuns pe pragul prăpastiei numite faliment. Clubul are nevoie de 1 905 000 euro pentru a nu dispărea. Bani destul de mulți pentru o echipă de Segunda B ( Divizia C, joacă în serie cu Fuenlabrada, echipa antrenată trei luni de zile de Cosmin Contra, acum la Petrolul ). Însă, după cum spuneam, fotbalul produce miracole și, la doar o săptămână distanță de momentul în care Sid Lowe a scris acel SOS pe twitter, în conturile clubului au intrat aproape un milion de euro, de la tot felul de oameni care au devenit mici investitori după ce au cumpărat acțiuni la prețul de 10,75 euro bucata. Copiii celor care l-au savurat pe Lăcătuș au spart pușculița pentru a salva clubul.

Lupta suporterilor cu timpul și logica unei economii de piață tot mai sălbatice a surprins o lume întreagă. Până vineri, direct sau prin intermediul internetului, cumpăraseră acțiuni peste 5000 de persoane din 41 de țări diferite, iar pagina creată special pentru a servi acestui scop a fost tradusă în zece limbi.

Pe hartă se pot vedea din ce zone ale lumii s-au cumpărat acțiuni Real Oviedo.

Europa întreagă, Rusia, China, Africa de Sud sau India… mapamondul a rămas mic în fața acestei inițiative twitteristice. Un grup de fani ai clubului Portland Timbers din prima ligă de fotbal nord-american a cumpărat peste 200 de acțiuni. Real Madrid a investit 100 000 de euro. Fernando Alonso, vedetă mondială, sau Marcos Fuentes unul dintre cei șase milioane de șomeri din Spania. Spune Marcos: ” Pentru mine, dacă moare Oviedo, moare fotbalul”.

Pe twitter, inițiativa continuă sub hashtag-ul #SOSRealOviedo. Mai este nevoie de cam jumătate din sumă și tot ce primesc în schimb cei care investesc este un titlu de acționar fără beneficii. Banii merg spre stingerea datoriilor.

Un suporter Oviedo spune pe twitter: ”Oviedo este singura echipă capabilă să egaleze în minutul 88, să alerge după victorie și să piardă în minutul 91. O astfel de echipă nu poate dispărea.”

Azi, Real Oviedo întâlnește pe teren propriu Real Madrid C. Dacă nu se strâng banii, ar putea fi ultimul lor meci acasă.

12 204 abonați are în acest moment Real Oviedo, mai mult decât unele cluburi din Primera Division.

la realizarea acestui articol s-au folosit ca surse: Marca(foto), cont twitter Sid Lowe, El Pais, futbolconpropriedad.com

P.S. Știința nu moare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here