Sorana Cîrstea s-a retras din echipa de Fed Cup a României. Surpriză ? Nu prea!

0
1132

România anului 2018 dispune de o adevărată ”Generație de Aur” în tenisul feminin. În frunte cu Simona Halep, fetele noastre din circuit au evoluții onorabile spre foarte bune. Nu întâmplător, în top 100 WTA avem 10 jucătoare. Halep e punctul de reper, însă mai culegem rezultate bune și de la o Mihaela Buzărnescu, o Irina Begu sau o Sorana Cîrstea. Astăzi însă, de la ultima dintre ele am ”cules” o veste surpriză și nu prea.

Sorana Cîrstea, 28 de ani, locul 85 WTA, și-a anunțat retragerea din echipa națională de Fed Cup a României. Într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, Sorana explică vag motivele retragerii. Simte că și-a făcut datoria și vede un moment oportun pentru a preda ștafeta noii generații. Iată mesajul integral:

După 12 ani de jucat pentru Romania,a venit momentul să îmi anunț oficial retragerea din echipa națională de Fed Cup.

La 16 ani si 14 zile am jucat primul meci,fiind și astăzi cea mai tânără debutantă din istoria tarii noastre!

Am reprezentat cu mândrie si onoare tricolorul de fiecare data când am avut ocazia!

Simt ca mi-am făcut datoria și acum este momentul sa predau ștafeta noii generații!

As vrea sa multumesc cu aceasta ocazie colegelor de echipa, federației, căpitanilor,antrenorilor și celor care au pus umărul la succesul nostru! Dar mai ales românilor care m-au susținut ațât de frumos de-a lungul anilor!

Cu drag,
Sorana Cîrstea

Sorana Cîrstea a debutat în echipa de Fed Cup în 2006, fiind implicată în 19 meciuri ale României. La simplu, Cîrstea are un bilanț pozitiv: a jucat 17 partide (11 victorii, 6 înfrângeri). La dublu, jucătoarea de 28 de ani a evoluat în 11 meciuri (5 victorii și 6 eșecuri).

Sorana Cîrstea va rămâne în memoria fanilor echipei naționale de Fed Cup cu evoluțiile ei din duelul cu Serbia. În aprilie 2014, la arenele BNR, echipa de Cupa Fed a României învingea Serbia Anei Ivanovic în play-off-ul pentru calificarea în Grupa Mondială II, scor 3-1! După 19 ani, România urca în Grupa Mondială II a Fed Cup.

În acest meci, Sorana Cîrstea a obținut două victorii care s-au dovedit a fi decisive pentru calificare, ambele după două meciuri care au necesitat seturi decisive: victorie 3-6, 6-1, 6-2 cu Ana Ivanovic și 6-3, 6-7, 6-3 cu Bojana Jovanovski.

Când s-a retras cu adevărat Sorana Cîrstea de la echipa națională

Odată cu trecerea anilor, din ”vioara a 2-a” a naționalei, Sorana Cîrstea a devenit o rezervă de lux. Acest lucru a fost cauzat de evoluțiile ei inconstante din circuit, dar și de relațiile reci cu staff-ul și colegele de la lot. În luna aprilie a acestui an, Sorana Cîrstea a ”divorțat” neoficial de naționala de Fed Cup, după un schimb de replici de la distanță cu Florin Segărceanu, căpitanul nejucător al României, și cu Simona Halep.

În meciul România – Elveția, contând pentru accederea în Grupă Mondială a Fed Cup, Segărceanu a decis s-o ”titularizeze” pe Irina Begu în prima zi. Nominalizarea Irinei a stârnit supărarea Soranei Cîrstea care, cel puţin conform clasamentului, era jucătoarea numărul 2 din echipă. Ea nu și-a putut ascunde dezamăgirea la conferința de presă de după stabilirea ordinii meciurilor.

”Normal, mă așteptam să joc, aceasta era prima idee, având în vedere că eram a doua, însă tot timpul am spus-o: căpitanul decide. Am venit la Fed Cup, nu a contat că am fost prima, a doua, a patra. Atât timp cât am fost sănătoasă, m-am prezentat şi m-am pus la dispoziția căpitanului şi la dispoziția echipei. Sunt aici pentru ce are nevoie echipa. Dacă vrea să joc simplu, joc simplu, dacă vrea să joc dublu, joc dublu, dacă vrea să bat din palme, bat din palme. Sunt aici pentru ce are nevoie echipa şi România”, a declarat Cîrstea, într-o conferinţă de presă.

Diplomat, Segărceanu a spus că alegerea Irinei în detrimentul Soranei ”A fost o decizie dificilă, un raţionament din punct de vedere tactic”. În hora declarațiilor a intrat și Simona Halep, bună prietenă cu Irina Begu. Liderul WTA a spus clar că Irina e mai valoroasă pe zgură: “Nu ştiu cum o ia fiecare, însă Irina are un joc complet pe zgură şi domnul Segărceanu cu siguranță s-a gândit la acest lucru, a analizat toate momentele din această săptămână, din acești ani şi aşa a considerat dumnealui, el a luat decizia. Eu sper să fie o decizie bună, să câștigăm ambele meciuri sâmbătă și apoi o să fie bine”, a spus Halep la DigiSport.

Acest război rece între Sorana Cîrstea și restul echipei de Fed Cup și-a consumat un nou episod în urmă cu cinci zile. Pe 5 decembrie, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a constituit, împreună cu Federația Română de Tenis, înființarea unui lot olimpic de tenis. Lotul echipei olimpice de tenis va fi format din Simona Halep, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu, Horia Tecău, Florin Mergea, Marius Copil, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Monica Niculescu, Irina Bara, Alexandra Dulgheru şi Raluca Olaru. Toți cei enumerați au fost prezenți la întâlnire, cu excepția Soranei Cîrstea. Rămâne de văzut dacă Sorana va accepta să facă parte din această echipă. Neoficial, în presa internă s-a scris deja despre faptul că Sorana Cîrstea ar fi fost deja lăsată pe dinafara lotului olimpic.

 

Articolul precedentCine-ar fi crezut? Unul dintre cei mai buni fotbaliști ai ultimului deceniu suferea de depresie
Articolul următorRomânia va avea 5 echipe în cupele europene începând cu 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here