Snooker: Interviu exclusiv cu Stuart Bingham, numărul 10 mondial!

0
2890

Astăzi, Tikitaka.ro are plăcuta surpriză de a vă oferi în exclusivitate un interviu cu Stuart Bingham, unul dintre cele mai mari nume din snooker-ul mondial, un sport devenit tot mai popular în România.

Stuart Bingham se află în acest moment pe locul 10 mondial şi este unul dintre cei mai buni jucători din lume în ultimele două sezoane. Născut pe 21 Mai 1976, în Basildon, Essex, Stuart are la activ 2 turnee majore câştigate, Open-ul Australian şi Premier League, ambele în 2012. În interviul realizat, veţi afla ce părere are Stuart despre victoriile sale de până acum, cine consideră că este cel mai bun jucător din lume şi ce sfaturi are acesta pentru tinerii din România care vor să practice acest sport . Aşadar, iată interviul integral realizat în exclusivitate cu Bingham!

Robert Năstase: Salut Stuart, în primul rând îţi mulţumesc pentru că ne oferi acest interviu! Ai reuşit nişte performanţe incredibile în ultimii 2 ani, simţi că joci cel mai bun snooker de care eşti capabil?

Stuart Bingham: Lucrez cu un antrenor nou, pe nume Stephen Feeney (foloseşte metoda Sightright), de 2 ani jumătate şi amândoi simţim că ne apropiem de cel mai înalt nivel, dar nu suntem acolo încă. Trebuie să-mi cresc procentajele la toate aspectele jocului, dar doar cu 5% sau ceva de genul.

Te-ai făcut cunoscut în snooker-ul mondial după victoria fenomenală împotriva lui Stephen Hendry de la  Crucible din 2000, dar nu ai confirmat în anii ce au urmat. A fost greu să ştii că nu joci cel mai bun snooker?

Am avut probleme în afara mesei de snooker pentru câţiva ani şi asta m-a afectat tare. M-am despărţit de antrenorul meu Joe Lazarus (am fost împreună timp de 10 ani şi era ca un tată pentru mine!) şi a trebuit să schimb clubul la care mă antrenam deoarece  el era proprietarul. Dar întotdeauna am simţit că sunt suficient de bun prin prisma anumitor rezultate obţinute.

Contrar multor aşteptări ai reuşit să-ţi consolidezi locul în top 16, cât de greu este să te menţii în elită?

Nu mi s-a părut prea greu să fiu sincer, dar am jucat bine şi am câştigat deci sper că voi continua la fel.

Consideri că obţinerea titlului la Australian Goldfields Open în 2011 ţi-a dat încrederea necesară pentru a juca la cel mai înalt nivel regulat?

Da, îti dovedeşte că eşti suficient de bun pentru a câştiga un turneu major. 95 % din jucătorii profesionişti de snooker nu câştigă niciun turneu care contează în clasament (ranking event)  în toată cariera lor. Mi-a luat un an să mă stabilizez, dar acum cred că pot câştiga orice turneu în care particip.

Câştigarea Premier League este cel mai mare succes al tău de până  acum, ţinând cont de maniera în care ai câştigat, incluzând victorii 6-0 cu Robertson şi Selby în aceeaşi seară?

Nu chiar, câştigarea primului turneu major (Australia) este cel mai mare succes al meu, cred. Câştigarea acelui turneu mi-a dat încrederea necesară pentru a câştiga şi altele.Nu mă înţelege greşit, câştigarea Premier League a fost ceva excelent şi e o victorie mare pentru oricine, dar simt că Australia a fost mai mare.

Nu e greu să observi că după naşterea băiatului tău, ai jucat un snooker foarte solid. Acest eveniment te-a ajutat să-ţi echilibrezi viaţa atât la masa de snooker cât şi în afara ei?

Aş spune că întreaga familie m-a ajutat. Sunt împreună cu logodnica mea de acum 3 ani, iar ea a avut o fată de 6 ani (Tegan, acum are 9 ani), iar asta a fost un şoc în sistemul meu, dar mi-a trasat anumite limite. O responsabilitate de care cel mai probabil aveam nevoie. Venirea pe lume a băiatului meu, Shae, m-a făcut cel mai mândru tată din lume. Dar eu am spus întotdeauna, dacă eşti fericit în afara mesei, eşti fericit şi la masă.

Ai pierdut ultimul meci la UK Masters împotriva lui Selby după ce ai condus 5-1 într-un sistem primul la 6, cât de greu este să iei părţile pozitive dintr-un meci ca acesta şi să treci peste?

Este foarte greu. Momentan mi-e greu să găsesc ceva bun deoarece am pierdut. Dar prietenii şi familia mea îmi spun că am jucat mai bine decât numărul 1 mondial şi l-am bătut la un moment dat, încearcă să mă încurajeze, dar într-un final, e vorba de cum mă simt eu.

Cine consideri că este cel mai bun jucător din lume în acest moment?

Cred că John Higgins este cel mai bun momentan, deşi e greu de spus cu Selby, Robertson şi Trump. John are jocul complet cu care este capabil să bată pe oricine!

Întrebarea evidentă…cât de mult crezi că-i lipseşte sportului Ronnie O`Sullivan şi crezi că îl vom mai vedea vreodată jucând?

Am auzit de la Barry Hearn (preşedintele asociaţiei) că rating-urile şi vânzările biletelor au crescut faţă de anii trecuţi, deci nu cred că snookerul îi simte lipsa, dar vânzările biletelor ar creşte şi mai mult dacă el ar juca. Cred că va mai juca din nou, nu ştiu dacă anul acesta, dar în viitor va mai juca.

Ţi-ar plăcea să fie mai multe turnee în restul Europei, ţinând cont de faptul că turneele PTC au fost un succes?

Dacă e loc în calendar, sunt total de acord. Am jucat foarte multe turnee semi-profesioniste în toată Europa pe vremea când erau doar 6 evenimente în circuitul profesionist, doar pentru a continua să joc. Cred că e excelent să joci în ţări şi oraşe noi, deoarece oamenii de acolo cu siguranţă iubesc acest sport.

Ai lua în considerare să joci un meci demonstrativ în România, dacă ţi s-ar propune?

Cu siguranţă da, după cum spuneam, iubesc să joc în cât  mai multe ţări.

Ce sfat le-ai da tinerilor din România care vor să joace snooker?

Bucuraţi-vă de snooker deoarece e un sport superb, dar trebuie să fii dedicat pentru a îţi îndeplini visele. Motto-ul meu este : „De la snooker primeşti înapoi exact ceea ce ai oferit!”

Care va fi următorul turneu în care vei juca?

Am calificări pentru Openul Galez, pe 9 februarie la Sheffield, iar dacă mă calific voi juca în Newport, în Ţara Galilor, miercuri 13 februarie.

Ce obiectiv ai pentru Campionatul Mondial de anul acesta de la Crucible, crezi că poţi să mergi până la capăt?

Am spus anul trecut că mi-aş  dori să joc în formatul cu o singură masă, deci obiectivul e să ajung în semifinale, dar dacă voi ajunge acolo, sper să merg până la capăt. După ce l-am bătut pe Hendry în 2000, mi-am spus că pot să câştig Mondialul într-o zi şi încă cred că pot!

Mulţumesc foarte mult încă o dată Stuart, mult succes în restul sezonului!

Mulţumesc şi mult noroc tuturor jucătorilor români de Snooker!

Articolul precedentSute de meciuri trucate. Europol releva cel mai mare scandal din istoria fotbalului
Articolul următorPortarul care a uitat de minge

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here