Singurul turneu final ratat în anii ’90 – un gol anulat și un penalty ne-au lăsat acasă

0
4520

România începea preliminariile pentru Europeanul din 1992 cu două înfrângeri, 2-1 cu Scoția pe Hampden Park și 3-0 cu Bulgaria în Ghencea. Au urmat apoi victorii cu San Marino (6-0 și 3-1), un egal cu Elveția (0-0), victorie cu Scoția (1-0), victorie cu Elveția (1-0) și urma un meci decisiv cu Bulgaria. Era ultimul meci din grupă iar clasamentul în acel moment arătat în felul următor:

# Echipa Meciuri Puncte
1. Scoția 8 11
2. Elveția 8 10
3. România 7 9
4. Bulgaria 7 8
5. San Marino 8 0

România avea nevoie de o victorie la Sofia pentru a-și asigura participarea la Euro. Meciul s-a jucat pe 20 noiembrie 1991 pe Stadionul “Vasil Levski” în fața a peste 27.000 de spectatori. Arbitru a fost Peter Mikkelsen din Danemarca.

Selecționerul României de la acea vreme, Mircea Rădulescu a început cu Silviu Lung, Mihai Adrian Popescu, Dorinel Munteanu, Emil Săndoi, Ionuț Lupescu, Gică Popescu, Marius Lăcătuș, Ioan Ovidiu Sabău, Florin Răducioiu, Gică Hagi (C) și Dorin Mateuț. Au mai jucat Ion Timofte (min. 69 – Săndoi) și Ilie Dumitrescu (min. 61 – Lăcătuș).

Sabău a marcat un gol perfect valabil după o fază superbă însă golul a fost anulat de centralul întâlnirii. Apoi Răducioiu obține un penalty pe care îl execută Gică Hagi care însă trage pe centru și portarul bulgar respinge mingea.

Scorul este în sfârșit deschis de Mihai Adrian Popescu în minutul 31. La acest scor, România era la Europeanul din Suedia. Din păcate, bulgarii au egalat în minutul 55 iar scorul s-a menținut până la finalul partidei iar noi am ratat prezența la turneul final din 1992. Euro ’92 este singurul turneu final din anii ’90 pe care naționala României l-a ratat.

Șase penalty-uri decisive ratate la naționala României

P.S. La victorie se acrodau două puncte, la egal, unul iar la înfrângere, niciun punct. 

Articolul precedentPovestea golului cu numărul 1000 marcat de Pele
Articolul următor#PronoLiga1! Liderul pierde din avans după ultima etapă! Urmează runda a 19-a!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here