gibraltar victoria stadiumFotbalul are colțurile lui ascunse și multe povești necunoscute, departe de reflectoarele puse pe transferurile de zeci și zeci de milioane făcute de marile cluburi europene. Așa se ajunge ca în timp ce unii fotbaliști, așa cum e cazul lui Gareth Bale, pentru care aproape că s-a plătit suta de milioane, în alt colț al Regatului Britanic, mult la sud, în Gibraltar, dăm de Liam Walker, singurul fotbalist profesionist de pe mica moșie pe care Regina o are înfiptă în coasta Spaniei.

Adevărul e că Liam Walker nu se gândea în 2006, atunci când debuta ca fotbalist la Algeciras, că va ajunge să joace în fotbalul britanic, chiar daca doar in cea de-a treia divizie din insula, League One.

În perioada de pregatire a sezonului 2012-2013, Portsmouth a jucat un amical cu o selecționată formată din cei mai buni fotbaliști ai Gibraltarului, toți amatori, mai puțin unul, Liam Walker. Portsmouth a pierdut acel meci, iar antrenorul Michael Aplleton a rămas impresionat de ce poate face Walker cu piciorul stâng. I-a atras atenția încă de la începutul meciului și l-a urmarit pe toată durata lui, iar la final i-a propus să facă parte din lotul său pe durata meciurilor de pregătire. În ziua următoare, Portsmouth a jucat un alt amical cu Brighton, iar Walker l-a convins definitiv pe Aplleton că merită un loc în echipa lui.

Liam WalkerAșa a ajuns Walker să joace 27 de meciuri pentru Portmouth în sezonul 2012-2013, în League One, chiar dacă Aplleton a plecat de la echipă la începutul lunii noiembrie.

Visul frumos al lui Liam Walker s-a terminat însă. Portsmouth nu a ridicat capul din pamant, iar penalizarea de 10 puncte dictată de federație la începutul sezonului a tras și mai jos, spre League Two, cea de-a patra divizie a fotbalului englez. Lui Walker nu i s-a mai oferit un alt contract, nici de către Portsmouth, nici de către o altă echipă profesionistă, iar singurul fotbalist profesionist din Gibraltar a rămas în șomaj. Trasfermarket îi pune în acest moment un preț de 100 000 euro.

Un campionat cu un singur stadion și șase echipe.

Pe Victoria Stadium se joacă aproape zilnic meciuri, iar pentru ca prima ligă din Gribraltar să fie cât de cât mai atractivă, Lincoln OSG ( campioana en-titre ) joaca de patru ori cu Manchester Unite Gibraltar, The Lions, Athletic Corinthians, Saint Joseph și Glacis FC, celelalte echipe din campionat. Există chiar și o ligă secundă, formată din zece echipe, ba chiar și o ligă de rezervă, acolo unde joacă alte opt echipe.

1000 de locuitori ai Gibraltarului, unul din trei, sunt înregistrați la federația micii colonii britanice, ceea ce spune suficient de mult despre pasiunea ce există acolo pentru acest sport.

Chiar dacă federația din Gibraltar este una dintre cele mai vechi din lume ( a fost fondată în 1895 ), naționala ce o reprezintă a fost recunoscută de UEFA abia în luna mai a acestui an și va disputa primele sale meciuri oficiale în faze de calificare pentru Euro 2016, cu o condiție însă: nu va putea juca împotriva naționalei Spaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here