Niciun weekend fără controverse în Serie A. Golul lui Robinho dintr-un penalty inexistent a fost suficient pentru ca Milan să se impună cu 1-0 în faţa campioanei Juventus, aflată la a doua înfrângere din acest sezon, după 1-3 cu Inter.
„Nu-mi pot imagina ce s-ar fi întâmplat dacă Juve ar fi câştigat după un asemenea episod”, a declarat Angelo Alessio, secundul bianconerilor, la finalul întâlnirii de pe San Siro, făcând referire la lovitura de pedepasă acordată gazdelor în minutul 30.
S-a dovedit a fi momentul decisiv al unei partide căreia i-a lipsit strălucirea de altă dată, pe unde va normal, în condiţiile în care Milan se afla pe locul 13 înaintea meciului, în timp ce Juventus era lider, dar care rămâne unul dintre cele mai urmărite şi interesante dueluri ale Europei. O centrare de pe partea dreaptă a lui Boateng a ajuns la Nocerino, iar acesta a reluat spre poartă. Mingea a fost deviată însă de Isla, senzaţia iniţială fiind că chilianul s-a ajutat de mână. Totuşi, reluările au arătat că nu se impunea acordarea penaltyului.
„De pe margine, mi s-a părut că trebuia acordat penalty, dar după ce am văzut reluările pot spune că acesta nu trebuia dat”, a recunoscut cu fair-play Massimiliano Allegri, tehnicianul rossonerilor, în timp ce Giuseppe Marotta, directorul executiv al torinezilor, a fost de părere că „fără presupusul penalty, era o partidă de 0-0”.
Ca într-un tablou al unei familii mari şi fericite, ambele tabere au căzut de acord că penaltyul, transformat cu ceva emoţii de Robinho, care a îndeplinit astfel profeţia lui Silvio Berlusconi că va marca împotriva bianconerilor, nu ar fi trebuit acordat, dar declaraţia lui Marotta că meciul s-ar fi încheiat 0-0 fără acest episod pare puţin exagerată.
Juventus a avut probabil cea mai slabă prestaţie din acest sezon, chiar mai slabă decât la eşecul de acasă cu Inter, singurul capitol la care a dominat fiind posesia, cu peste 60%. Dar asta nu le-a folosit nimic torinezilor, în faţa unui Milan motivat şi care pare să revină pe linia de plutire, mai ales după egalul smuls la Napoli în runda trecută şi victoria de la Bruxelles, cu Andrelecht, care le-a asigurat rossonerilor calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor.
O posibilă explicaţie pentru evoluţia slabă a campioanei este jocul lui Pirlo, departe de nivelul său obişnuit. Deşi a atins mingea de cele mai multe ori dintre jucătorii aflaţi pe teren (103), mijlocaşul juventin nu a mai încântat ca în alte ocazii. Este adevărat, a greşit doar 6 din cele 54 de pase pe care le-a dat, expresia unei tehnici ieşite din comun, dar, slab protejat de un insuficient Marchisio şi un dezamăgitor Vidal, creierul torinez a pierdut 18 mingi, ceea ce pentru un fotbalist precum Pirlo reprezintă o enormitate.
În schimb, Montolivo, în premieră căpitan la Milan, a fost indiscutabil omul meciului. Aşa cum a scris Gazzetta dello Sport, pentru o seară, ucenicul a fost mai bun decât maestrul. Fostul mijlocaş al Fiorentinei a jucat mingea de 80 de ori, a greşit doar 4 pase din 39, a tras de două ori la poartă (o dată pe poartă), a reuşit 4 driblinguri din 6 încercări şi a avut 7 recuperări. O evoluţie la superlativ.
Sigur, ar fi greşit să rezumăm totul la duelul Montolivo-Pirlo. „Acest meci a fost o adevărată bătălie a jucătorilor. Le-am permis celor de la Juventus să tragă o singură dată pe poartă, în timp ce noi am beneficiat de patru-cinci ocazii mari. Ne-am apărat foarte organizat, iar băieţii merită credit pentru asta. Am muncit ca un grup, ceea ce este un semn pozitiv”, a spus Allegri.
Milan a intrat pe teren într-un sistem 4-3-3, cu Robinho revenind printre titulari şi Boateng folosit ca fals număr 9, la cerea lui Berlusconi. Deşi este încă departe de forma din sezoanele precedente, ghanezul este în mod evident pe un trend crescător, iar munca sa, chiar şi în defensivă, s-a dovedit importantă pentru succesul gazdelor. De asemenea, cei doi fundaşi laterali, tănărul De Sciglio şi Constant, au jucat excelent, în special ultimul entuziasmând în multe momente prin siguranţa arătată în apărare.
De cealaltă parte, Juventus nu a renunţat nici acum la familiarul 3-5-2, însă lipsa din linia de trei fundaşi a lui Chiellini, înlocuit de Caceres, prestaţia sub aşteptări a lui Isla şi eterna problemă a jucătorului care să facă diferenţa în atac s-au dovedit în cele din urmă decisive.
„Din punctul meu de vedere, nu a fost penalty, dar incidente de acest fel se pot întâmpla. Rămâne faptul că am avut suficient timp la dispoziţie pentru a reveni şi nu am făcut-o. Adevărul este că meritam să pierdem. Cel mai bun mod de a educa publicul este să fi autocritic”, a declarat Buffon la finalul întâlnirii. Aceeaşi linie a urmat-o şi Marotta: „În această seară, nu am văzut adevăratul Juve. Am jucat unul dintre cele mai slabe meciuri, iar analiza în privinţa penaltyului nu trebuie să reprezinte un alibi”.
În ciuda victoriei pe care a obţinut-o, Allegri lucrează în continuare sub presiune, mai ales că Silvio Berlusconi a recunoscut public interesul pentru Guardiola. Mai mult decât atât, administratorul delegat al rossonerilor, Adriano Galliani a glumit după meci atunci când i s-a spus că Allegri a recunoscut uşurinţa cu care s-a dictat penalty pentru Milan: „Guardiola nu ar fi făcut-o!”.
Cu toate acestea, este evident că apele s-au mai liniştit la Milan, iar victoria cu Juventus, pe lângă faptul că poate fi momentul care anunţă revenirea echipei, este privită de fani ca o dreptate pentru remiza din returul sezonului trecut, atunci când, la scorul de 1-0 în favoarea lor, elevilor lui Allegri nu li s-a acordat un gol clar al lui Muntari. Nu o dată, Galliani a spus că acea greşeală a însemnat pierderea campionatului.
În Serie A, controversele nu lipsesc. Şi nici nu se uită.
Etapa pe scurt
-Poate că mayaşii au dreptate totuşi. Roma a obţinut a doua victorie la rând. Asta nu ar trebui să fie o surpriză, dar atunci când se întâmplă ca ambele să fie fără gol primit şi după partide cu mai puţin de trei goluri marcate, ceva pare să fie în neregulă. Zeman (aflat la meciul 100 pe banca giallorossilor) a revenit ca adversar la Pescara, echipă pe care a promovat-o în Serie A în sezonul trecut, iar reuşita lui Mattia Destro a decis meciul şi i-a stricat debutul lui Cristiano Bergodi.
-Victoria din Derby della Lanterna le-a făcut bine celor de la Sampdoria, care s-au impus cu 1-0 pe teren propriu în faţa Bolognei, rămasă în zece încă din minutul 5. În acelaşi timp, rivala echipei lui Ferrara, Genoa, a câştigat surprinzător la Bergamo (1-0) şi a scăpat de ultimul loc în clasament, pe care se află acum Pescara. Este primul succes al grifonilor cu Del Neri pe bancă şi, de asemenea, primul după o serie de şase înfrângeri la rând.
-Torino a condus de două ori pe teren propriu în faţa Fiorentinei, dar tot nu a putut obţine mai mult de un egal împotriva celei mai în formă echipe din Italia, scor 2-2. Probleme pentru Montella însă, tehnicianul formaţiei viola pierzându-i din cauza accidentărilor pe Aquilani şi pe Toni. Din fericire, este aşteptată revenirea lui Jovetic.
-Palermo obţinuse o singură victorie în ultimele opt confruntări cu Catania, un 3-1 în 2010, graţie hattrickului lui Pastore. Echipa lui Gasperini a reuşit să învingă istoria nefavorabilă şi pronosticurile, câştigând Derby di Sicilia sâmbătă seară, cu acelaşi scor ca şi acum doi ani. De această dată, eroul a fost slovenul Ilicic, autorul unei duble, în timp ce Miccoli a punctat şi el. Golul său cu numărul 100 în Serie A.
-Tot din Derby di Sicilia vin şi popunerile pentru golul etapei. Alegeţi ce vă place mai mult: Miccoli sau Lodi.
Serie A, rezultate etapa a 14-a: Palermo – Catania 3-1, Atalanta – Genoa 0-1, Chievo – Siena 0-0, Pescara – Roma 0-1, Sampdoria – Bologna 1-0, Torino – Fiorentina 2-2, Milan – Juventus 1-0
Clasament: 1.Juventus 32p, 2.Inter 28p (13j), 3.Fiorentina 28p… 18.Siena 11p, 19.Bologna 11p, 20.Pescara 11p.
Sursa foto: corrieredellosport.it