SERIE A 2012/13: RETROSPECTIVA SEZONULUI

0
2036

aaa

Odată cu returul finalei din playoff-ul de promovare în Serie A, câştigată de Livorno în faţa lui Empoli, s-a încheiat şi sezonul 2012/13 în fotbalul italian. Aşa că este momentul să privim retrospectiv în urmă şi să tragem câteva concluzii.

Nu a fost un sezon care să rămână clasic în istoria fotbalului italian. Dar a fost un sezon care a confirmat supremaţia lui Juventus la momentul actual şi problemele cu care se confruntă il calcio, cele mai mari fiind rasismul şi arbitrajele.

Bianconeri au obţinut al doilea Scudetto consecutiv, un succes meritat, la capătul unui parcurs de o constanţă diabolică. De altfel, în ciuda faptului că, spre deosebire de anul trecut, a pierdut de cinci ori, echipa lui Antonio Conte a părut mult mai solidă şi mai dominantă în acest sezon.

Sigur, au existat momente în care formaţia torineză s-a aflat în dificultate şi, rând pe rând, Napoli, Inter sau Lazio au dat senzaţia că pot păstra suspansul în lupta pentru titlu până la final, însă, în cele din urmă, Juventus s-a dovedit prea puternică. E adevărat, şi pe fondul perioadelor dificile traversate de echipele care ar fi trebuit să-i fie principalele rivale.

După victoria entuziasmantă de la Torino, Inter a intrat într-o gaură neagră şi a avut un parcurs de retrogradare, sfârşind prin a rata prezenţa în cupele europene după 14 ani, Lazio a plătit pentru faptul că a tratat serios Europa League şi l-a avut indisponibil pe Klose o perioadă importantă, iar Napoli şi-a dovedit din nou limitele atunci când toată lumea aştepta pasul decisiv din partea sa.

Echipa de lângă Vezuviu a terminat însă destul de lejer pe poziţia a doua, asigurându-şi prezenţa în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, acolo unde va fi prezentă şi AC Milan, autoarea unei reveniri spectaculoase după un început de sezon dezamăgitor. Să nu ne lăsăm însă păcăliţi. Rossoneri nu au profitat doar de inspiraţia lui Allegri, care a pariat cu succes pe jucători precum Stephan El Shaarawy, Mattia De Sciglio şi M’Baye Niang, şi de transferul lui Balotelli din ianuarie, ci şi de o serie de arbitraje scandaloase, totul culminând cu ceea ce s-a întâmplat la Siena, în ultima etapă.

Echipa care a avut cel mai mult de suferit din cauza deciziilor favorabile pentru Milan a fost Fiorentina, probabil formaţia cu cel mai bun fotbal în acest sezon. Un mercato inteligent şi un antrenor tânăr şi de calitate au transformat gruparea toscană într-un punct de atracţie al unui campionat în tot mai evidentă pierdere de viteză faţă de celelalte ligi importante ale Europei.

Fiorentina se mulţumeşte deocamdată cu participarea în Europa League, la fel ca şi Udinese (un alt mic miracol reuşit de Francesco Guidolin) şi Lazio, câştigătoarea Cupei Italiei în urma primei finale din istorie disputată împotriva rivalilor de la AS Roma, una dintre dezamăgirile sezonului, alături de Inter şi Palermo.

În Serie B vor merge Palermo, Siena şi Pescara, ultima fiind fără îndoială cea mai slabă echipă văzută în Italia în ultimii ani, locul lor în A urmând să fie luat de Sassuolo (debut absolut), Verona (revenire după 11 ani) şi Livorno.

Peste ani, probabil că ne vom aminti despre sezonul 2012/13 că a fost cel în care tineri precum Pogba, El Shaarawy, De Sciglio, Juan Jesus, Kovacic sau Florenzi au explodat şi s-au impus ca nume importante în Serie A. Dacă vrem să fim şi puţin patrioţi, să-l amintim şi pe Adrian Stoian, autorul unui campionat bun la Chievo, echipă pentru care a marcat de trei ori, ceea ce i-a oferit debutul în echipa naţională, la meciul amical cu Trinidad Tobago.

Jucătorul anului: Edinson Cavani (Napoli) – Golgheterul campionatului, cu 29 de goluri în 34 de meciuri, la o distanţă apreciabilă de evergreen-ul Di Natale, următorul clasat în această ierarhie, uruguayanul s-a dovedit din nou omul providenţial pentru Napoli. Performanţa “Matadorului” este cu atât mai impresionantă cu cât, între februarie şi martie, a avut o serie de opt meciuri consecutive în toate competiţiile în care nu a reuşit să marcheze. Rămâne de văzut dacă va continua lângă Vezuviu, caz în care probabil îl va depăşi pe Maradona şi va deveni cel mai bun marcator din istoria clubului.

Cel mai bun tânăr jucător: Paul Pogba (Juventus) – O decizie dificilă, pentru că El Shaarawy sau Kovacic au impresionat de asemenea. Dar, spre deosebire de croatul Interului şi de atacantul Milanului, mijlocaşul francez a fost mai constant şi a evoluat tot sezonul. Impactul său a fost imediat, iar jucătorul adus liber de contract de la Manchester United a contribuit cu cinci goluri, unele dintre ele decisive, la titlul câştigat de Juventus.

Antrenorul anului: Vincenzo Montella (Fiorentina) – Fostul atacant al Sampdoriei şi al Romei a confirmat că parcursul bun de pe banca celor de la Catania nu a fost întâmplător. Fiorentina a jucat splendid de-a lungul întregului sezon şi a ratat o meritată calificare în Liga Campionilor doar în condiţiile pe care le-am amintit mai sus. Probabil că, undeva în capitală, regretele sunt mai mari ca oricând.

Transferul sezonului: Samir Handanovic (de la Udinese la Inter) – Este adevărat că a primit multe goluri (prea multe), dar probabil că jumătate dintre punctele obţinute de Inter i se datorează. Nu întâmplător se vorbeşte că Barcelona este dispusă să plătească o sumă importantă pentru a-l înlocui pe Valdes pe Camp Nou.

“Bidonul” sezonului: Ezequiel Schelotto (Inter) – Unul dintre transferurile cel mai greu de înţeles şi de explicat pe care le-a făcut Inter sub conducerea lui Massimo Moratti. Şi rateurile preşedintelui interist sunt deja legendare. La această categorie, poate fi amintit şi Lucio, care, în vara trecută, a trecut de la nerazzurri la marea rivală Juventus, dar experienţa brazilianului la Torino s-a încheiat după o jumătate de sezon dezamăgitoare, jucătorul revenind apoi în ţara natală.

Surpriza plăcută a sezonului: Fiorentina – Dintr-o echipă care anul trecut avea emoţii în privinţa menţinerii în Serie A, Fiorentina s-a transformat incredibil în acest sezon. De urmărit progresul din viitoarea ediţie de campionat. O menţiune importantă aici merită şi Udinese, sau mai bine spus, Francesco Guidolin, care a reuşit să-i ducă din nou pe friulani în Europa, deşi a pierdut din nou o serie de jucători importanţi: Handanovic, Isla, Armero sau Asamoah.

Dezamăgirea sezonului: Inter – Nici măcar retrogradarea neaşteptată a lui Palermo nu poate concura cu sezonul de coşmar al nerazzurrilor.

Golul sezonului: Panagiotis Kone (Bologna) vs. Napoli – O execuţie incredibilă, care i-a uluit atât de mult pe foştii jucători ai lui Walter Mazzarri, încât Bologna avea să câştige meciul de pe San Paolo în ultimele zece minute, după ce a fost condusă cu 2-1. Miccoli şi Ilicic, ambii de la retrogradata Palermo, merită de asemenea menţionaţi.

Ratarea sezonului: Marko Livaja (Inter) vs. Genoa – Greu de comentat la o astfel de fază.

Parada sezonului: Federico Marchetti (Lazio) vs. Juventus – Portarul echipei din capitală a obţinut un punct pentru colegii săi pe Juventus Stadium, iar intervenţia sa la şutul deviat al lui Vidal a fost emblema unei prestaţii memorabile.

Assistul sezonului: Alberto Aquilani (Fiorentina) vs. Inter – Chiar şi interiştii nu pot decât să admire pasa senzaţională a mijlocaşului viola pentru Jovetic.

Driblingul sezonului: Mateo Kovacic (Inter) vs. Lazio – De fapt, un adevărat slalom al tânărului mijlocaş croat.

Meciul sezonului: Juventus – Inter 1-3 – Cea mai mare satisfacţie pentru fanii interişti într-o stagiune oribilă. Spectaculoasă a fost şi partida dintre Torino şi Napoli, câştigată cu 5-3 de Cavani&co.

Echipa sezonului: Handanovic (Inter) – De Sciglio (Milan), G. Rodriguez (Fiorentina), Barzagli (Juventus), Pasqual (Fiorentina) – Borja Valero (Fiorentina), Vidal (Juventus), Hamsik (Napoli) – Lamela (Roma), Cavani (Napoli), Di Natale (Udinese)

Sursa foto: legaseriea.it

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău