Cazul FIFA: Sepp Blatter şi Michel Platini au fost suspendaţi de Comisia de Etică a FIFA

0
2345

UPDATE 8 octombrie

Camera de Judecată a Comisiei de Etică a FIFA, condusă de judecătorul german Hans-Joachim Eckert, i-a suspendat provizoriu pe Sepp Blatter, Michel Platini şi Jerome Valcke, pentru o perioadă de 90 zile. Această perioadă ar putea fi extinsă cu încă maximum 45 de zile. Sud coreeanul Chung Mong-joon, fost vice-preşedinte FIFA, a fost suspendat 6 ani şi amendat cu 100.000 de franci elveţieni. În acest timp, toţi cei menţionaţi mai sus nu au dreptul de a efectua activităţi la nivel de fotbal naţional sau internaţional.

Blatter şi Platini au fost suspendaţi ca urmare a investigaţiei Procurorului General al Elveţiei, Valcke pentru acuzaţiile ce îl suspectează că urma să fie beneficiarul unui aranjament de a vinde bilete la Campionatul Mondial din 2014 la preţuri de cinci ori mai mari decât valoarea reală, iar Chung Mong-joon a fost suspendat după mai multe încălcări ale regulamentului Comisiei de Etică, în procesul de stabilire a gazdelor turneelor finale din 2018 şi 2022.

Michel Platini şi Chung Mong-joon îşi anunţaseră intenţia de candida la alegerile din februarie 2016 pentru postul de preşedinte al FIFA.


7 octombrie

Întrunită în această săptămână pentru a discuta situaţia lui Sepp Blatter, după ce Procurorul General al Elveţiei a deschis o procedură penală împotriva preşedintelului FIFA, Camera de Investigaţii a Comisei de Etică a FIFA recomandă suspendarea temporară din funcţie a lui Blatter pentru o perioadă de 90 de zile.

Aceeaşi sancţiune este propusă şi pentru preşedintele UEFA, Michel Platini, implicat şi el, dar nu acuzat, în dosarul în care Blatter este învinuit de o plată ilegală către francez, management defectuos (defavorabil FIFA) şi delapidare. Dacă va fi suspendat, Platini nu va mai avea dreptul să candideze la alegerile din februarie 2016 pentru postul de preşedinte al FIFA.

O decizie finală va fi luată mâine, sau cel mai târziu în cursul zilei de vineri, de Camera de Judeacată a Comisiei de Etică a FIFA, condusă de judecătorul german Hans-Joachim Eckert.

Avocaţii lui Blatter neagă informaţia apărută în Die Welt: “Preşedintele Blatter nu a fost notificat de Comisia de Etică a FIFA cu privire la orice decizie luată de aceasta. Ne-am aştepta ca Comisia de Etică să asculte punctul de vedere al Preşedintelui şi al avocaţilor săi, şi să efectueze o revizuire aprofundată a probelor înainte de a face orice recomandare disciplinară”.

Toate detaliile despre cazul FIFA, în secţiunea specială dedicată acestui scandal.

SURSĂDie Welt, BBC Sport, FIFA
Articolul precedent#PronoLiga1! Final de tur cu patru fantastici pe primul loc!
Articolul următorCalificări Campionatul Mondial – Asia: Runda duelurilor tari şi a egalurilor neaşteptate
Football, bloody hell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here